T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Barajı aşan ihracatçıya YEŞİL PASAPORT

Vergisini her yıl düzenli ödeyen mükellefle birlikte yurtdışına yapılan ihracatta tesbit edilecek bir barajı aşan ihracatçılar da yeşil pasaport kapsamına alınacak.

Maliye Bakanlığı'nca, düzenli ve yüksek vergi ödeyen işadamlarına "yeşil pasaport" verilmesine ilişkin çalışmalar yapılırken, uygulamanın kapsamına belli bir barajı aşan ihracatçıların da alınacağı bildirildi.

Bayram tatilini Uludağ'daki Kar Otel'de geçiren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, belli bir oranın üzerinde vergi ödeyen mükelleflerle, ihracatta başarı sağlamış olan ihracatçılara büyük önem verdiklerini söyledi.

"Yeşil pasaport" uygulamasından ihracatçıların da yararlanması için çalışmaların devam ettiğini belirten Tüzmen, geçtiğimiz dönemde son derece büyük bir performans sergileyen Türk ihracatçıların, yurtdışına en fazla gidip gelen kesimi oluşturduğunu ifade ederek, "Ciddi bir şekilde, onların da devamlı yurtdışındaki işlerini takip etmeleri lazım. Bu işlemlerin de kolaylaştırılması gerekiyor" dedi.

Hedef 40 milyar dolar

Tüzmen, Türkiye'nin ihracatının uzun yıllar 25-26 milyar dolar seviyesinde takılıp kaldığını, daha sonra "psikolojik baraj" olarak kabul edilen 30 milyar doları aşarak artma trendine girdiğini belirtti. Tüzmen, bu yılki ihracat hedeflerinin 40 milyar dolar olduğuna, ihracattaki artış trendini normal şartlar altında sürdürmeleri halinde bu hedefe ulaşılabileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin 17 bin kalem malı bulunduğunu ve 220 ülkeye ihracat yaptığını anımsatarak, ihracat yapılan ülkelerde ürünlerin tanıtımının sağlanması gerektiğini, bu nedenle fuarların ve ticari heyet ziyaretlerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Ticaret heyetlerinin "ses getiren" temaslarda bulunduklarını anlatan Tüzmen, bu ziyaretlerin işin arkasında çok ciddi durulduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Tüzmen, konuşmasını şöyle tamamladı: "Önümüzdeki günlerde Cezayir ve Sudan'a bir ticaret heyetimiz olacak. Bu sefer heyetimizde yurtdışı müteahhitlik heyetini de beraber oluşturuyoruz."

Tüzmen kuyruğa girdi

Kurban Bayramı tatilini Uludağ'da geçiren Kürşad Tüzmen, alışılmışın dışında bir bakan görüntüsü çizdi. Kaldığı otelde hiçbir ayrıcalık talep etmeyen Bakan Tüzmen, Uludağ'daki gezileri sırasında da yanında koruma görevlisi bulundurmamasıyla dikkat çekti. Kayak yaparak stres atan Kürşad Tüzmen, teleskiye de, sıradan bir vatandaş gibi uzun süre kuyruk beklemesi sonucu bindi. Gazetecilerin fotoğraf çekmesi üzerine Bakan Tüzmen'i farkeden diğer tatilciler de, "Aa bakan da sıra bekliyormuş" diyerek, şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Uludağ, bayramda yükünü tuttu

Kurban Bayramı tatilinde Uludağ'daki tesisler yüzde 100 doluluk oranına ulaşırken, 4 bin 307 aracın giriş yaptığı Uludağ'da, giriş ücretlerinden 21.6 milyar lira gelir elde edildi.

Uludağ Milli Park Müdürü Eyüphan Yıldırım, bayramın ilk gününden itibaren 4 gün boyunca toplam 4 bin 307 aracın Milli Park gişelerinden geçiş yaparak Uludağ'a çıktığını belirterek, geçiş ücretlerinden 21 milyar 672 milyon lira kazanç elde edildiğini bildirdi.

Ziyaretçi sayısında yaşanan artışla birlikte, Uludağ'daki 17'si özel, 18'i de kamu kuruluşuna ait konaklama tesisleri, yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Yol boyunca "lastik zinciri standı" kuran köylüler, zincirsiz araçlara 15 milyon lira karşılığında zincir kiraladılar.

 
Maaşlar mum gibi eridi
40 yılda alım gücü eriyen çalışanlar iyice yoksullaştı.
Bankalardan kaçan para Faizsiz Finans'a
Özel finans kurumlarındaki hesapların toplam tutarı, 1.9 milyar doları geçti.
Kıdem Tazminatı Fonu kuruluyor
İş Kanunu'na eklenen tasarıda, işyerlerindeki her türlü ayrımcılık yasaklanıyor.
Paris'e Türk çıkarması
TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve Paris Büyükelçimiz Uluç Özülker, Paris Ticaret Müşaviri Murat Sezginer ve yardımcısı Zeki Erdem, Premiere Vision 2004 Kumaş Fuarı'ndaki Türk firmalarını ziyaret ettiler.
Savaş, şekeri UNUTTURDU
Olası Irak operasyonu söylentileri, Kurban Bayramı'nda, eskiden bayramla birlikte yüzü gülen şekerleme üreticilerinin tadını kaçırdı. Geçen yıl ekonomik krizin etkilerinden şikayet eden şekercileri, bu yıl da savaş hazırlıklarının etkileri vurdu. Türkiye'nin şekerleme ihtiyacının yaklaşık yarıdan fazlasını karşılayan Konya'dan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine şeker gönderen Konyalı şekerciler, savaş söylentileri nedeniyle bu bayram istediklerini bulamadılar. Konya'da kurulu Sagi Şekerleme'nin sahibi Ali İhsan Uyanık, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden, şekere rağbet gelmediğini taleplerde yüzde 70'lere varan bir düşme yaşandığını söyledi.
Arap ülkelerinde gümrük birliği!
Ürdün, 14 Arap ülkesinden ithalatta gümrük vergisi oranlarını bu yıl yüzde 60 oranında düşürdü. Ürdün Gümrükler İdaresi Genel Direktörü Mahmud Qteishat'ın Associated Press Haber Ajansı'na açıklamasına göre, İthalatta gümrük vergileri 2005 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılacak. Arap Serbest Ticaret Grubu'na dahil olan ülkeler, Ürdün, Lübnan, Suriye, Irak, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman, Suudi Arabistan, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'dan oluşuyor.
16 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED