T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Yazılı taahhüt istedik'

ABD'de Irak konusundaki görüşmeleri sürdüren Devlet Bakanı Babacan, ABD'nin Türkiye'ye ekonomik destek paketi için, "Kesinleşmiş birşey yok. Birkaç güne kadar olabilir. Yazılı taahhüt istiyoruz" dedi.

Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, ABD'nin Türkiye'ye ekonomik destek paketi için, "kesinleşmiş, üzerinde anlaşmaya varılmış birşey yok. Birkaç güne kadar olabilir" dedi.

ABD'nin Irak'a operasyon düzenlemesi halinde Türkiye'nin uğrayacağı ekonomik zarar konusunda başta ABD Başkanı Bush olmak üzere ABD hükümetinin ekonomi yetkilileri ve IMF yetkilileriyle görüşmelerde bulunan Babacan ve Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Rakamlar esnek olacak

Ali Babacan, basında birçok rakamın gündeme getirildiğini ancak henüz bir sonuca ulaşılmadığını, görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Babacan, Amerikalılar ile 2 aydır, olası Irak operasyonunun Türkiye'ye etkileri konusunda detaylı görüşmeler yaptığını ve ekonomik açıdan 4 ayrı perspektifin ele alındığını kaydetti. Bu perspektifleri Gayri Safi Milli Hasıla'ya etkisi, bütçe dengeleri, cari işlem dengeleri ve borç dinamikleri olarak açıklayan Babacan şunları söyledi: "Olası operasyonun süresi, bölgeye etkisi gibi çok fazla bilinmeyen var. O yüzden rakamları önceden belirlemek çok güç. Irak operasyonu olursa, hükümet olarak her açıdan hazır olalım, tedbir alalım istiyoruz. Alınmazsa, etkisi büyük olur. Bunu, koruyucu hekimlik gibi düşünmek de mümkün. Olumlu faydalı temaslar yaptık."

Destek paketinin, farklı koşullara uyum sağlayabilecek bir paket olması gerektiğini belirten Babacan, askeri planlamaların halen devam ettiğine dikkati çekti.

Bush, Kongre güvencesi verdi

Türkiye'ye destek paketi için, ABD Kongresi'nin onayının gerektiğinin hatırlatılması üzerine Babacan, ABD için bunun bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu belirterek, bu konuda ABD'li yetkililerin güvence verdiğini söyledi. Babacan, "Ulusal güvenlik meselesi söz konusu olduğunda, ABD Başkanı'nın taleplerinin, genelde Kongre'de kabul bulacağını ilettiler" dedi.

Türkiye'ye destek konusunda, hibeler, uygun şartlı krediler ve garantilerin söz konusu olduğunu belirten Babacan, "ancak hangisinin ne zaman ve ne miktarda kullanılacağı konusunda bizim esnekliğimiz var" dedi.

TBMM'ye yazılı metin sunulacak

Siyasi, askeri ve ekonomik alanda müzakerelerin sürdüğünü belirten Babacan, "Meclis ile her üç alanda hangi noktadayız, karşılıklı görüş birliğine varılan noktalar neler, milletvekillerine sunmalıyız. Bu, Türkiye için tarihi bir karardır. Tarihi dönemden geçiyoruz. Milletvekillerini bilgilendirmek önemli" diye konuştu.

Babacan, milletvekillerinin onayı için, Amerika ile varılan noktaları yazılı hale getirmenin önemine dikkati çekerek, "Mümkün olduğunca herşeyi yazılı taahhüt haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Uluslararası meşruiyet vurgusu

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da, Irak konusunda Türkiye'nin önem verdiği hususlardan birinin, "uluslararası meşruiyet" olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bunun için, Anayasanın 92. maddesini temel alacağını söyledi. Yakış, Başkan Bush'un, Irak'ta gerçekleşecek bir operasyonu, BM kararına dayandırmayı tercih edeceğini, ancak karar çıkmazsa 1441 sayılı BM kararı çerçevesinde harekete geçmek için meşru zemin bulunduğuna inandığını kaydetti.

3.Annan Planı geliyor

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, gazetecilerin, Kıbrıs konusundaki bir sorusu üzerine, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın planında bir kez daha değişiklik yapılmasının ve üçüncü bir Annan planının ortaya konulmasının söz konusu olduğunu bildirdi. Yakış, bu konuda Amerikan makamlarıyla da görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti. BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin olarak Ankara'da hükümet ve Dışişleri yetkilileriyle görüşmek üzere 24 Şubat'ta Ankara'ya geleceği bildirildi.

'Yardım paketinde kesin anlaşma yok'

The Washington Post ve Reuters ajansı Amerika'nın Türkiye'ye 6 milyar dolar hibe önerdiğini iddia etti. The Washington Post gazetesi, ABD ile Türkiye'nin, ekonomik destek paketinin boyutu konusunda anlaşmaya varamadığını yazdı. Bradley Graham imzasıyla yayınlanan haberde, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Beyaz Saray'da ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinin ardından, "olası Irak savaşında Türkiye'nin desteğini garanti etmek için ABD'nin ayırmayı planladığı milyarlarca dolarlık ekonomik paketin büyüklüğü konusunda anlaşılamadığı'' savunuldu.

Gazeteye konuşan bir Amerikan yönetimi yetkilisi, "rakamlar ve paketler üzerinde hala gidip geliyoruz'' dedi. Washington Post, "sayısı 30-40 bini bulan Amerikan askerlerinin Türkiye'de konuşlandırılmasına ilişkin meclis kararının 18 Şubat'ta alınması sözünden dönüldüğünü ve oylamanın zamanlamasının, yardım paketi müzakerelerinden çıkacak sonuca göre yapılacağını'' da iddia etti.

Gazete, bir Türk kaynağa dayanarak, ABD'nin 6 milyar dolar önerdiğini, Türk basınında yer alan 14 ile 25 milyar dolar arasında rakamların, Amerikalı yetkililer tarafından çok fazla bulunduğunu ileri sürdü.

Bu arada Reuters haber ajansı tarafından verilen Washington çıkışlı haberde de, henüz Türk ve Amerikalı müzakerecilerin, sonuç anlaşmasına ulaşamadığı kaydedildi. ABD'nin 6 milyar dolar hibe 20 milyar dolar kredi yardımını önerdiği belirtilirken, kredinin IMF programından sapılmaması koşuluyla verdiği savunuldu.

Öte yandan ABD Kongresi'nden 9 kişilik bir senatör heyeti, Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi'ne gelerek limanda incelemelerde bulundu.

 
Hükümete 'güven' savaşa 'hayır'
Strateji GfK'nın "Türkiye'nin Nabzı" araştırması, Irak'a yönelik ABD operasyonunun ve Türkiye'nin ABD ile birlikte hareket etmesinin Türkiye halkı tarafından desteklenmediğini ortaya koydu.
Gül: Irak'taki Türk eserleri savaşta zarar görmemeli
Başbakan Gül, olası bir harekatta, Irak'taki Türk tarihî ve kültürel varlıklarının korunması için gereken girişimlerin başlatılması talimatını verdi. Türkiye ABD ve UNESCO'yu da uyardı.
HÖH, tüm dünyaya 'uyum' dersi verdi
Başbakan Yardımcısı Yalçınbayır, Bulgaristan'daki Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin 13 yıl içinde ortaya koyduğu etnik uyum politikalarının dünyaya örnek olması gerektiğini söyledi.
Başbakanlık'ta 'göç' toplantısı
Irak'tan Türkiye'ye yönelik olası göç dalgasını koordine etmek üzere Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin görevlendirildi.
Baykal: Sağlam güvence almalıyız
Erdoğan: Herkes görevini yapıyor
AK Parti lideri Erdoğan, "savaşa hayır" eylemlerini, "herkes görevini yapıyor" diye değerlendirdi. Dün Maltepe Küçükyalı'da, dünürü Osman Ketenci'nin oğlu Ahmet Ketenci'nin Derya İşlev ile nişan törenine katılan Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine, savaş karşıtı eylemleri değerlendirirken, "Demek ki herkes görevini yapıyor" dedi. Salondan çıkışta Maltepe Üniversitesi öğrencisi olduğu öğrenilen Alper Kumbar, Erdoğan'a yaklaşarak, Hz. Ali'nin, "Hakkından taviz veren, şerefinden de taviz verir" şeklindeki sözlerini hatırlattı ve "Memleket meselelerinde ve Kıbrıs konusundan taviz vermemenizi istiyorum" dedi. Erdoğan da, "tamam" diyerek aracına bindi.
Amerikalı vekillerden Gül'e ilginç mektup
ABD Temsilciler Meclisi'nin 38 milletvekili, Başbakan Abdullah Gül'e mektup yazarak, ABD'ye, Türkiye'deki askeri üs ve limanların modernizasyonu izni için teşekkür ederken, Amerikan askerinin konuşlandırılması kararının da Meclis'ten geçirilmesi çağrısında bulundu. Gül'e gönderilen mektupta, "TBMM'nin, ABD'ye üs ve limanlarını açma kararına minnettarız'' denildi. Mektupta, "Sizin, hükümetinizin ve partinizin, Irak'taki son krizi barışçı çözme yolundaki çabalarınızı takdir ediyoruz. TBMM, 18 Şubat tarihindebir başka önemli kararla karşı karşıya olacak. Biz ABD'de, uzun dönemli bir müttefik ve değerli bir dost olarak Türkiye'nin bölgedeki koşulları dikkatle değerlendireceğini bilmenin rahatlığı içindeyiz'' denildi.
16 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED