T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Hükümete 'güven' savaşa 'hayır'

Strateji GfK'nın "Türkiye'nin Nabzı" araştırması, Irak'a yönelik ABD operasyonunun ve Türkiye'nin ABD ile birlikte hareket etmesinin Türkiye halkı tarafından desteklenmediğini ortaya koydu.
Araştırmaya göre AK Parti lideri Erdoğan ve Başbakan Gül'e güven oranı hayli yüksek. Katılanların büyük çoğunluğu, sorunları çözme konusunda hükümete de güveniyorlar.

Strateji GfK'nın 1994 yılından bu yana gerçekleştirdiği "Türkiye'nin Nabzı" araştırmasının Ocak ayı sonuçları, Irak'a yönelik ABD operasyonunun Türkiye halkı tarafından desteklenmediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre halk, Türkiye'nin ABD ile birlikte hareket etmesini de desteklemiyor. Araştırmaya göre AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ve Başbakan Gül'e güven oranı oldukça yüksek. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu, sorunları çözme konusunda hükümete de güveniyor.

Savaşa yüzde 95 'hayır'

Araştırmada görüşülen bin 819 kişinin yüzde 91.2'si "ABD'nin Irak'a karşı harekatını ne derece destekleyecekleri" sorusuna "asla desteklemem" cevabını verdi. ABD'nin yapacağı saldırıyı "pek desteklemem" diyenler yüzde 3.2 olurken, "biraz desteklerim" ve "desteklerim" diyenlerin toplam oranı 4,1'de kaldı.

ABD'nin yanında olmayalım

"Bir askeri harekat gerçekleşmesi durumunda, Türkiye'nin ABD ile birlikte hareket etmesini ne derece desteklersiniz?" sorusuna verilen cevaplar da halkın barışa olan vurgusunu gösterdi. Araştırmaya katılanların yüzde 82.8 bu soruya "desteklemem" cevabını verirken, görüşülen kişilerin yüzde 68'i, ABD'nin Irak'a saldırıdan vazgeçmeyeceği görüşünde.

'AK Parti başarılı olacak'

Ankete katınların yüzde 69'u, hükümetin sağlık alanında başarılı olacağına inanırken, onu yüzde 68 ile ekonomi, yüzde 67 ile eğitim, yüzde 63 ile uluslararası ilişkiler izliyor.

AK Parti'nin ekonomik kriz ile hak ve özgürlükler alanında başarılı olacağına inananların oranı yüzde 59 olurken, işsizliği çözeceğine inananlar yüzde 58, yolsuzluğu bitireceğine inananlar yüzde 57, Avrupa Birliği konusunda başarılı olacağına inananların oranı ise yüzde 54 çıktı.

"AK Parti hükümetinin çalışmalarından ne kadar memnunsunuz" sorusuna yüzde 17.1'lik bir kesim "çok memnunum" diye cevap verirken, yüzde 38.1'lik kesim ise "biraz memnun" olduğunu dile getiriyor. "Ne memnunum, ne de değilim" diyenlerin oranı yüzde 19, "hiç memnun değilim" diyenler yüzde 8.4, "pek memnun değilim" diyenler ise yüzde 9,2'de kaldı.

Erdoğan ve Gül'e büyük güven

Devlet adamlarına duyulan memnuniyet konusunda Cumhurbaşkanı Sezer ilk sırayı alırken, ankete katılanların yüzde 68'i Gül ve Erdoğan'ın çalışmalarından çok memnun olduklarını ifade ettiler. TBMM Başkanı Bülent Arınç yüzde 48, CHP lideri Baykal yüzde 32, DYP lideri Ağar ise yüzde 19 ile sıralamada yer alıyorlar.

Savaş tehdidi korkutuyor

"Türkiye'nin Nabzı" araştırmasının başka bir konu başlığı ise ekonomik iyimserlik oldu. Araştırma sonuçlarına göre, 3 Kasım 2002 seçimleri sonrasında hızlı artış gösteren ekonomik ve sosyal iyimserlik, savaş söylentilerinin etkisiyle düşmeye başladı.

İşsizlik konusunda "endişeli olduğunu belirtenlerin" oranı yüzde 58'e çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 35'i, "Şu an Türkiye'nin çözülmesi gereken en önemli sorunları nelerdir?" sorusuna "işsizlik" cevabını verirken, onu yüzde 25 ile "enflasyon ve hayat pahalılığı", yüzde 10 ile "eğitim rüşvet ve yolsuzluk", yüzde 5 ile de "PKK ve Güneydoğu sorunu" izledi. "Önümüzdeki 12 ay içerisinde ülkedeki genel ekonomik şartların nasıl olacağını düşünüyorsunuz? şeklindeki soruya verilen cevaplar, ekonomik şartların iyiye gideceğine inananların oranının yüzde 25'lere kadar gerilediğini gösterdi.

Sosyal şartlar daha iyi olacak

Ankete katılanlara yöneltilen "Önümüzdeki 12 ay içerisinde ülkedeki sosyal güvence, insan hakları, adalet sistemi gibi sosyal şartlar hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna bin 819 kişiden yüzde 48.5'i "sosyal şartların daha iyi olacağı", yüzde 22.1'i "aynı kalacağı", yüzde 20.7'si ise "daha kötü olacağı" cevabını verdi.

Araştırma, "Türkiye'nin AB üyeliği" konusunda da çarpıcı sonuçlar içeriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 60'a yakını "AB'ye giremeyeceğimizi" düşünürken, "AB'ye gireriz" diyenlerin oranı ise yüzde 31'de kaldı. "Merkez sağ partilerin tek bir parti altında birleşmesi" ihtimaline yüzde 58 oranında "gerçekleşmez" cevabı verilirken, yüzde 60'lık bir kesim "sol partilerin de birleşemeyeceğini" düşünüyor.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI

Strateji GfK'nin 11 Ocak-20 Ocak 2003 tarihleri arasında yaptığı "Türkiye'nin Nabzı" araştırmasında, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Samsun, Trabzon ve Zonguldak'ın da aralarında bulunduğu 20 ilde 18 yaş üstü bin 819 kişi ile yüz yüze görüşüldü. Çeşitli eğitim düzeyindeki bu kişilerin yüzde 69'u kentsel, yüzde 31'i kırsal yerleşim birimlerinde yaşıyor.



16 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED