T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Bu direniş Amerika'yı bitirir

Beş kıtada 100'e yakın ülkede ve 500'den fazla kentte dün milyonlarca insan Amerikan-İngiliz saldırganlığını protesto etti. Tarihin en büyük protesto hareketine Londra, Paris, New York ve Roma'da milyonlarca kişi katıldı.

Amerika ve İngiltere'nin Irak'a saldırı hazırlıklarına karşı dün, 5 kıtada milyonlarca insan meydanlara döküldü. Tarihin en büyük kitlesel protestolarında ABD ve İngiltere'ye protestolar yağdı. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Irak, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Malezya ve Tayland, Yeni Zelanda, Doğu Timor gibi ülkelerin yanısıra Afrika'dan Avustralya'ya kadar 100'den fazla ülkedeki 500'den fazla şehirde meydanları dolduran kalabalıklar, Amerika'ya karşı küresel vicdanın sesi oldular. Dünya tarihinin en büyük protesto gösterilerinden birine tanıklık eden dünya, Amerika ve İngiltere'nin saldırganlığına karşı küresel bir intifadanın ayak seslerini andırdı.

Londra'daki gösterilere bir buçuk milyon, Roma ve Madrit'deki gsöterilere en az birer milyon kişi katıldı. Fransa ve Almanya'da barış yanlıları son yirmi yılın en büyük eylemine imza attı. Avrupa başkentlerinde tarihlerinin en büyük kitle gösterileri yapıldı. Berlin, Paris, Roma, Cape Town, Atina, Tokyo, Dublin, San Francisco, Amsterdam ve Toronto ve daha yüzlerce kent, Amerika'nın küresel savaş politikalarına jve müttefiklerine karşı barışın ve sağduyunun sesini duyurdu. Avustralya'da 200 bin kişi yürüdü.

Tarihin en büyük gösterisi

Londra'da, İngiltere tarihinin en büyük gösterisi yapıldı. En büyük katılımın ABD'ye destek veren İngiltere, İtalya ve İspanya'nın başkentlerinde olması dikkat çekti. İktidarların savaş taraftarı politikalarının halk tarafından şiddetle reddedildiği böylece ortaya kondu. Avustralya ve ABD, Vietnam Savaşı'ndan bu yana yapılan en büyük savaş karşıtı eylemlere sahne oldu. Amerika'nın 142 kentinde halk, George Bush- Dick Cheney çetesine karşı ayağa kalktı. New York'ta yüzbinlerce insan biraraya gelerek "Savaşa hayır" dedi. BM merkezinin yakınlarında düzenlenen gösteriye, Nobel Barış Ödülü sahibi rahip Desmond Tutu, Hollywood yıldızı Susan Sarandon ve Danny Glover'ın yanısıra Noam Choamsky, Edward Said, Howard Zinn, Tony Kushner birer konuşma yaptı.

SURİYE: 200 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Suriye'nin başkenti Şam'da 200 binden fazla kişi başkent Şam'da Irak'a saldırıyı protesto etti. "Amerikan tehditlerine son'', "Bugün Irak, yarın sıra kimde'', "Şer ekseni: ABD, İngiltere ve İsrail'', "Bush, Blair, petrol için savaşa hayır'' yazılı pankartlar taşıyan göstericiler arasında, Suriye, Irak, Filistin bayraklarının yanısıra, Hizbullah bayrağı da taşındı. Şam'daki ABD Büyükelçiliği önünde önlemler alınırken, eski Kültür Bakanı Nacah Attar, "Araplar için tehdit olan yabancı kuvvetlerin acilen gitmesini istediğini'' söyledi. Halep'te binlerce kişi protesto gösterisi yaptı.

AMERİKA: 142 KENTTE GÖSTERİ

Amerika'nın 142 kentinde düzenlenen gösterilere katılanların sayısı 1 milyonu aştı. ABD yönetimi gösterileri engellemek için terörist saldırı olacağı tehdidinde bulundu ancak başaramadı. New York'taki gösterilere yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı belirtildi. New York dışında Chicago, San Francisco ve Los Angelas'ta da gösteriler yapıldı ve ABD'nin Irak'a karşı aştığı savaş yüzbinlerce kişi tarafından atılan sloganlar ve taşınan pankartlarla kınandı. BM merkezinin yakınlarında düzenlenen gösteriye, Nobel Barış Ödülü sahibi rahip Desmond Tutu, Hollywood yıldızı Susan Sarandon ve Danny Glover'ın yanısıra Noam Choamsky, Edward Said, Howard Zinn, Tony Kushner birer konuşma yaptı.

YÜZBİNLER BASTİLLE'DE

Fransa'nın başkenti Paris'te, yüzbinlerce kişi Amerika ve İngiltere'nin Irak politikalarını protesto etti. Paris sokaklarında sabah saatlerinde başlayan gösterilerin ardından, 15.30'da Sen Nehri'nin güneyindeki Denfert-Rochereau'da toplanan yüzbinlerce kişi Bastille Meydanı'na yürüdü. 80'den fazla örgütün, siyasi partilerin, işçi birlik üyelerinin katıldığı gösterilerin açılışını Avigolfe Örgütü'nden Amerikalı barış yanlıları ve Fransız Körfez Savaşı gaziler tarafından yapıldı.

BERLUSCONİ'YE İNAT

En kalabalık protesto gösterilerinden biri de ABD'ye destek veren Silvio Berlusconi'nin ülkesi İtalya'da yapıldı. Roma'da 1 milyon savaş karşıtı barış için yürüdü. Ülkenin 45 kentindeki gösterilere en yoğun katılım başkentte oldu. Roma'daki gösterilere 500 sivil toplum örgütü ve 125 milletvekili de katıldı. 30 tren ve 3000 otobüs diğer şehirlerden Roma'ya insan taşıdı. Dev ekranlarda dünyanın çeşitli kentlerinde düzenlenen savaş karşıtı gösterilerin görüntülerine yer verildi. ABD, İngiltere ve Türkiye'nin Roma Büyükelçilikleri önünde güvenlik önlemleri aldı.

HOWARD'A UYARI

Irak'a saldırı için Körfez'e asker gönderen Avustralya'da iki gündür yer yerinden oynuyor. Önceki günkü 200 bin kişilik gösteriden sonra dün de yüzbinlerce insan sokaklardaydı. Bugün ise Sydney'de dev bir gsöteri yapılacak. Dünkü gsöteride konuşan Yeşiller senatörü Bob Brown, "Bu Avustralya insanlarının John Howard'a açıklamasıdır ki, Avustralya'nın insanları bu savaşı bizim savaşımız olarak görmüyor" dedi. Melbourne sokaklarını dolduran eylemcilerin en az 150 bin kişi oldukları belirtildi. Melbourne'de, 1970'ten beri ilk defa bu çapta gösteriler yapılıyor.

İSPANYA: HÜKÜMETE ÇAĞRI

ABD'ye destek veren bir başka ülke olan İspanya'da da Roma ve Londra'daki gibi yüzbinlerce insan dün ayağa kalktı. Sevilla'da gösterilere katılan Sosyalist Parti Genel Sekreteri Manuel Chaves, hükümeti, savaşı reddeden halkın yanında saf tutmaya davet etti. Malaga, Guernica, Bilbao Santander, Barselona ve başkent Madrid'deki gösterilere yüzbinlerce kişinin katıldığı kaydedildi.

"BUSH SEN BİR HİTLER'SİN"

Rusya'nın başkenti Moskova'da savaş karşıtı gösteri düzenleyen protestocular, Amerikan Büyükelçiliği önünde ABD karşıtı sloganlar attı. Göstericiler, "Irak'a dokunma Bush", "Irak'a saldıran ABD Rusya'ya saldırmış sayılır" ve İngilizce olarak "Defol Bush, sen bugünün Hitler'isin" yazılı pankartlar taşıdı.

MANDELA DA YÜRÜDÜ

Onbinlerce Güney Afrikalı, Cape Town sokaklarını doldurdu. Bakanların da katıldığı gösteri, Savaşı Durdurma Kampanyası tarafından organize edildi. Göstericiler, "Bombalar bebekleri öldürüyor" ve "Her Bush'un arkasında bir terörist var" yazan pankartlar taşıdı. Yürüyüş ABD Konsolosluk binasına kadar sürdü. Johannesburg'da binlerce kişi Amerika ve İngiltere'yi protesto etti. Gösterilere Nobel Ödülü sahibi Nelson Mandela da katıldı.

"ABD KORE'DEN ELİNİ ÇEK"

Güney Kore'nin başkenti Seul'un merkezinde toplanan onbinlerce bin kişi savaş karşıtı konuşmaları dinledi, şarkılar söyledi. Seul'deki göstericiler "Bush'u Atın, Bombaları Değil" yazılı kağıtlara da imza attılar. Gösteriyi düzenleyenler, 7 temsilcilerini canlı kalkan olarak Irak'a gönderme hazırlanıyor. Öğrenciler, "ABD'den Kore yarımadasında savaş başlatma girişimlerine son vermesini" istedi.

MALEZYA: KÜRESEL SÖMÜRÜ

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da onbinlerce kişi adına konuşan organizatör Nasır Haşim, ABD'nin küresel sömürüsünü artırmak amacıyla yapmaya çalıştığı savaşı durdurmak istediklerini söyledi. Büyükelçilik önündeki gösteriden sonra katılımcılar yaklaşık 2 kilometre ilerideki dünyanın en uzun binaları olan Petrona İkiz Kuleleri'ne yürüdüler.

"IRAK'IN YANINDAYIZ"

Tayland'da dün yapılan Amerikan karşıtı yürüyüşe onbinlerce insan katıldı. Çoğunluğunun Müslüman olduğu Tayland'ın Pattani bölgesinde onbinlerce Msülüman bir havaalanında biraraya gelerek ve George W. Bush'a bir açıklama okudu.Eylemcilerin lideri, "ABD, Irak gibi küçük devletlere kabadayılık yapan bir süper güç. İnsanlık adına, Tayvanlı Müslümanlar Irak'taki Müslüman kardeşlerine ABD düşmanı ile savaşta yardım edecek" dedi.

AKROPOLİS'TE DEV PANKART

Yunanistan'ın en büyük 3 şehrinde, Amerika protesto edildi. Atina'da onbinlerce kişi ABD karşıtı pankartlar ile toplandı. Gösteriye katılanlar, ABD büyükelçiliğine yürüdüler. Pankartlarda "Kahrolsun Bush, kahrolsun Amerika", "Savaşı kapitalistler, barışı halk ister" gibi sloganlar yazıldı. Protestocular, Atina'daki Akropolis Tapınağı'na 3 dev savaş karşıtı pankart astılar. Yunanistan'da 52 şehirde savaş karşıtı gösteriler yapıldı.


 
TARİHİN EN BÜYÜK GÖSTERİSİ
Londra'da İngiltere tarihinin en büyük savaş karşıtı gösterisi dün düzenlendi. Londra caddelerinde yürüyen dev kalabalığa, siyasiler, sanatçılar ve sendika liderleri de eşlik etti. Kentin kuzey ve güneyinde iki noktada 1,5 milyon kişi toplandı. 5 bin polis önlem aldı. Göstericiler Picadilly'de buluştu ve buradan Hyde Park'a yüründü. Güneyden gelen göstericiler, parlamento binasının da önünden geçti. Başbakan Tony Blair'in İşçi Partisi'nin toplantısına katıldığı Glasgow kendinde 25 bin kişi "savaşa hayır" sloganlarıyla gösteri yaptı. Benzer gösteriler Belfast ve Dublin'de de yapıldı. Gösteriyi organize edenler arasında İngiltere Müslümanlar Birliği de var.
MİLYONLARCA IRAKLI AYAKTA
ABD'nin saldırı hazırlıkları Irak'ın bütün kentlerinden protesto edildi. İl, ilçe ve kasabalarında yapılan gösterilerde, caddeleri dolduran milyonlarca Iraklı, ABD, İngiltere ve İsrail karşıtı sloganlar attı. Bağdat'ı ikiye bölen Dicle nehrinin iki yakasındaki Kerh ve Resafe semtlerinde büyük "barış yürüyüşü" yapıldı. Yürüyüşe Irak'a gelen canlı kalkanlar da katıldı. Öğleden sonra Arap örgütleri Bağdat'ın Erreşid caddesinde gösteri düzenlediler. Göstericiler BM merkezine yürüdüler ve ABD ve destekçilerini protesto ettiler.
BERLİN'DE 500 BİN KİŞİ
Almanya'nın başkenti Berlin'de, Irak'a yönelik saldırıyı protesto etmek amacıyla düzenlenen barış gösterisine soğuk havaya rağmen yüzbinlerce kişi katıldı. Göstericiler, Berlin'in doğusundaki Alexanderplatz meydanından ve şehrin batısındaki Rudolf-Breitscheid-Platz meydanından iki kol halinde yürüyüşe geçerek, Siegessaeule'de (Zafer Anıtı) toplandılar. "Irak'a karşı savaşa hayır'' ve "Schröder, Bush'un savaşçısı değil'' yazılı pankartlar taşındı. Gösteriye 500 bin civarında katılım oldu. Almanya'nın 70 değişik kentinvdeki gsöterilere yüzbinlerce kişi katıldı.
16 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED