AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Uzman erbaşlıktan memurluğa geçişlerde kademe ilerlemesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde memur olarak görev yapıyorum. Memuriyete sözleşmeli uzman çavuş olarak 10/1 derece ile başladım. 4 yıl görev yaptıktan sonra kendi isteğim ile ayrılıp 9/2 derece ile 1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde iş başı yaptım. Benim derecem 1997 yılından beri 9/2 olarak durmaktadır ve bana verilen ifadede normal bir lise mezunu seviyesine gelene kadar ilerleme olmayacağım şeklindedir. Bu işlem yasal mıdır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Memurluktan Çekilenlerin Yeniden Atanmalarını düzenleyen 92'nci maddesinde; 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanların, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilecekleri belirtilmiştir. Bu hükme ve 657 Kanunun 74'üncü maddesinin son fıkrasındaki hükme göre Uzman Erbaşların nakillerinde, hizmete giriş dereceleri 36'ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanlar, ilk ilerleme ve yükselmelerinde beklemektedirler. Diğer taraftan, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 16'ncı maddesinde uzman çavuşların 10'uncu derecenin 1'inci kademesinden göreve başlayacakları belirtilmiştir. Halbuki 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde yer alan hükme göre lise mezunlarının memuriyete giriş derece ve kademesi 13/3 dür. Belirtilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesi halinde; ilave olarak Uzman Çavuşlukta almış olduğunuz 2 derece 2 kademe süresince(8 yıl) kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi yapamazsınız.

Ne zaman emekli olabilirim?

İngilizce öğretmeniyim. 19.02.1980 tarihinde ilk göreve başladım ve 21.06.1982'de istifa ettim. Sonra tekrar göreve 16.11.1990'da başladım ve halen devam ediyorum. Ayrıca istifa ettiğim dönemde BAĞ-KUR'a 2 yıl 4 ay 28 günlük ödemede bulundum. Ne zaman emekli olacağımı öğrenebilir miyim?

Şu an 17 yıl 4 ay 24 gün hizmetiniz bulunmaktadır. 5434 Sayılı Kanunun Geçici 205'inci maddesine göre 42 yaş ve 20 fiili hizmet yılını tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz.


SORU-CEVAPLAR

BAŞKA BİR YERE GÖREVLENDİRME HALİNDE ZAM VE TAZMİNATLARDAN DA FAYDALANILABİLİR Mİ?

Bir İlçeden başka bir ilin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne görevlendirilen İlçe Milli Eğitim Müdürüne, İl Milli Eğitim Müdürünün memurlara ödenen yan ödeme ve Özel Hizmet Tazminatının farkı ödenebilir mi? Aynı müdür yan ödeme ve özel hizmet tazminatı ile birlikte geçici görev yolluğu alabilir mi?

657 sayılı Kanunun Vekalet, İkinci Görev Aylık ve Ücretleri ile Diğer Ödemeleri düzenleyen 175'inci maddesinde; "Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, kendilerine 6245 sayılı Kanun gereğince geçici görev harcırahı ödenmesi gerekenlere, 98/10548 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen zam ve tazminatlardan farklı olanların veya fazla olanın ödenmesi mümkün değildir.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMALARDA YAPILAN KESİNTİLER

Kurumumuzda çalışan bir personelin görevden uzaklaştırılması nedeniyle maaşından yapılması gereken 1/3 lük kesinti içerisine zam ve tazminatların dahil edilip edilmeyeceği hususunda tereddüde düşülmüştür. Bu hususta bilgi verirseniz memmun oluruz.

657 sayılı Kanununun Görevden Uzaklaştırılan veya Görevinden Uzak Kalan Memurların Hak ve Yükümlülüğünü düzenleyen 141'inci maddesinde; "Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler." hükmü yer almaktadır. Sayıştay Başkanlığının vermiş olduğu 12.12.1983 tarihli ve K.No:4312/2 sayılı kararında; Görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde yan ödeme ve özel hizmet tazminatlarının üçte ikisinin ödenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Dolayısıyla zam ve tazminatlardan da 1/3 oranında kesinti yapılması gerekmektedir.

ŞEKER HASTALIĞI VE BÜTÇE UYGULAMA TALİMATI

Benim eşim şeker hastasıdır. Doktorlar kan ölçme çubuğu (strip) yazdılar, ama Maliye Bakanlığı bunu ödemedi. Resmi Gazetede memur bakmakla yükümlü olduğu ve TİP I Diyabetli çocuklarına diye, belirtmiş olmasına rağmen, Maliye Bakanlığı "sadece küçüklere ödeniyor, büyüklere ödenmiyor" diyor. Görüşünüzü belirtireseniz sevinirim.

1.02.2003 tarihli ve 25011Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3 Seri Nolu 2003 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının 21.7. Şeker Ölçüm Çubuklarını düzenleyen bölümde; "TİP I DİYABETLİ ve İNSÜLİNE BAĞIMLI TİP II diyabetlilerin kullanmakta olduğu kan şekeri ölçüm çubuklarına ait bedeller, aşağıda belirtilen esas ve şartlarda ödenecektir;

a) Kişinin, TİP I DİYABETLİ veya İNSÜLİNE BAĞIMLI TİP II diyabetli olduğuna dair Tıp Fakültelerinin endokrinoloji ve metabolizma, var ise diyabet bilim dalları ile bu dalların uzmanları bulunan Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim Hastanelerinin ilgili kliniklerinden sağlık kurulu raporu alınacaktır." hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümde belirtilen şartlara uygun hareket etmiş olmanız halinde Şeker ölçüm çubuklarının Devletçe karşılanması gerekmektedir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

12 Temmuz 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED