AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Irak'ta Vietnam korkusu

Tek başına girdiği her savaşta "Vietnam sendromu" ile çıkan ABD, Irak'ta zor günler yaşıyor. Vietnam sendromunu tekrar yaşamak istemeyen ABD kongresi, Irak'ta uluslararası barış gücü isteğini 0'a karşı 97 oyla kabul etti.

Irak'ın ikinci bir Vietnam'a dönüşeceğini söyleyen Kongre üyeleri önceki gün bağlayıcı olmayan bir karar tasarısını kabul ederek Bush'tan Irak'taki operasyonu uluslararası barış gücü operasyonu haline dönüştürmesini istedi. 0'a karşı 97 oyla kabul edilen tasarı Bush yönetiminin NATO ve Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerden Irak'a gönderilmek üzere asker istemesini öngörüyor. Karar tasarısını hazırlayanlar arasında yer alan Demokrat Senatör Joe Biden, operasyona uluslararası nitelik kazandırılmasıyla birlikte Amerika'nın işgal kuvveti olmaktan çıkacağını söyledi. Biden, "Böylelikle Iraklılar bize daha fazla destek verecek, daha az şüphe duyacaklardır" dedi. Biden, işgal gücünün genişletilmesiyle birlikte Amerika'ya düşen mali yükün azalacağını, Amerikan askerlerinin daha az risk altına gireceğini de söyledi. Senatör Biden, Bush yönetiminin, savaşa karşı çıktıkları için Fransa ve Almanya'dan asker talep etme konusunda isteksiz olduğunu da söyledi. Irak'taki askeri kayıplar ile birlikte ABD Savunma Bakanlığı'nın Irak misyonu ile ilgili daha önce açıklanan bir mali raporu, memnuniyetsizlik yaratmıştı. Bu rapora göre, misyon ABD'nin bütçesine her ay 3 milyar 900 milyon dolar ek yük getiriyor.

Kerry: Tek başımıza hareket etmemeliyiz

Demokratların Başkan adaylarından Senatör John Kerry de bir konuşmasında aynı konuya değindi: "Aşırı gurur nedeniyle doğru kararlar alınmadığı zaman ortaya ne çıkacağını Vietnam'da gördük" diyen John Kerry, Amerika'nın müttefiklerinin yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi. İki gündür Kongre'deki oturumlara katılan Orgeneral Tommy Franks ise Amerikan askerlerinin Irak'ta ne kadar kalacağını bilmediğini ancak, operasyona uluslararası boyut kazandırmanın birinci öncelikleri olduğunu söyledi. Franks, İngiltere ve Polonya'nın bu konuda taahhütte bulunduğunu, diğer birçok müttefik ülkenin de asker gönderme teklifinde bulunduğunu vurguladı. Uzmanlar, ABD'nin tek başına katıldığı tüm savaşlarda başarısızlığa uğradığını belirtiyorlar. Son Irak savaşında da tek başına hareket etmenin zorluğunu gördüğünü belirten uzmanlar, ABD'nin bundan dolayı Irak'a uluslararası bir güç göndermek için karar aldıklarını kaydettiler.

ABD askerlerine her gün 25 saldırı düzenleniyor

ABD'nin eski Merkez Kuvvetler Komutanı Tommy Franks, Irak'ta Amerikan askerlerine günde yaklaşık 25 saldırı düzenlendiğini belirtti. Franks, Temsilciler Meclisi Silahlı Güçler Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, ''Irak'ta ABD askerlerine günde 10 ila 25 arasında saldırı olmaktadır' dedi. ABD Başkanı George Bush'un Irak'ta esas çarpışmaların sona erdiğini açıkladığı 1 Mayıs'tan bu yana düşman ateşinde 31 ABD askeri öldü.

'Irak savaşının haklılığını kanıtlamak imkansız'

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, Irak savaşının haklılığını kanıtlamanın imkansız olduğunu belirtti. Tony Blair hükümetinin Irak politikasına başından beri muhalefet eden Cook, The Independent gazetesine yazdığı makalede, Blair'in, tüm olanlardan sonra, ülkesine, bazı zor soruların yanıtlarını borçlu olduğunu kaydetti. Cook, ''Başbakan ortada gerçek ve acil bir tehdit bulunmadığını kabul etmeli'' ifadesini kullandı.

Amerikan halkı: Irak'ta kontrolü kaybediyoruz

Hemen her gün bir dizi saldırıyla karşı karşıya kalan ve askerlerini kaybeden ABD'de kamuoyu Bush yönetimine mesaj göderdi. CBS televizyonunun bildirdiği son bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre halkın yüzde 50'sinden daha azı Irak'ta kontrolün ABD askerlerinin elinde olduğunu düşünüyor. Halk Irak'taki gelişmeleri kaygı verici ve dramtik buluyor. ABD'nin Irak'taki işgaline ve ABD Başkanı George W. Bush'un izlediği politikalara ilişkin kamuoyu yoklamasında yüzde 54, Saddam Hüseyin'in iktidardan uzaklaştırılmış olması açısından "savaşa değdiğini" düşünüyor. Halkın büyük bölümüne göre Bush yönetimi Irak'ın sahip olduğu silahları abartılı hesapladığını düşünüyor ve Amerikalıların yarıdan fazlası da ekonominin iki yıl öncesine göre çok kötü durumda olduğunu söylüyor.

Amerikan askerleri Felluce'den çekildi

Amerikan askerlerinin, Irak'ın Felluce kentinde belediye binası ve bir karakoldan çekildiği bildirildi. Irak'ın Felluce kentindeki polisler, hayatlarını tehlikeye soktukları gerekçesiyle, Amerikan askerlerinin kentten ayrılmasını istemişlerdi. Polisler, askerlerin gitmemesi durumunda istifa edeceklerini belirtmişti. Bu arada, el-Cezire televizyonu, Irak'ın başşehri Bağdat'ın batısındaki Ramadi'de konuşlu bulunan Amerikan askerleri ve kimliği tespit edilemeyen Iraklı direnişçiler arasında önceki gün gece yarısı çatışmalar yaşandığını bildirdi. Televizyon kanalında verilen haberde, çatışmaların sabaha kadar devam ettiği belirtilerek, "Amerikan askerleri ve silahlı saldırganlar arasındaki çatışmalar şehrin iki ayrı yerinde meydana geldi" denildi. Çatışmalara Amerikan savaş helikopterlerinin de katıldığı ve saldırganlara roketle cevap verildiği kaydedildi. Ramadi şehrinde ABD askerlerine hemen her gün saldırılar düzenleniyor.

Rafsancani: Amerika Irak'ta bataklığa saplandı

İran Milli Uzlaşma Konseyi Başkanı Ali Akber Haşimi Rafsancani, Amerika'nın Irak'ta yardım olmadan çıkması mümkün olmayan bir bataklığa saplandığını söyledi. ABD'nin Irak'ta Vietnam'dan daha beter bir bataklığa saplandığını iddia eden Rafsancani, Irak'ta güvenliği sağlamaktan aciz olduğunu ifade etti. Irak'a giren 250 bin ABD askerinin, Amerikan halkına tabut ve gözyaşı hediye ettiğini de vurgulayan Rafsancani, Amerikalıların, İran'ın Irak'ın içişlerine karıştığına ilişkin iddialarını da reddetti. Rafsancani, Amerikalıların, İranlı güçlerin Irak sınırında ilerleyerek sınırı ihlal ettiklerine ilişkin iddialarını da yalanladı.

ABD askerleri hurma ağaçlarını ateşe veriyor

Amerikalılar, güvenliği tehdit eden hurma ağaçlarını ateşe verdi. Önceki akşam Bağdat Saddam Havaalanı yolunda Amerikalı askerlere silahlı saldırı düzenlenmesinden sonra yeni tedbirler alındı. Köprü ve üst geçitlerin altında konuşlanan ABD askerleri, güvenliği tehdit eden hurma ağaçlarını ateşe verdi. Yeşil ve dalında meyvesi olan onlarca hurma ağaçı askerler tarafından yakıldı. Alevler içinde kalan hurma ağaçlarından çevreye yayılan yoğun duman, seyir halindeki araçlarının görüş mesafesini olumsuz etkiledi. Iraklılar, hurma ağaçlarını ateşe veren Amerikalıları kınarken, yeşil katliama yol açtıklarını dile getirdi.

Irak'ta dört ABD askeri daha öldürüldü

Irak'ta Amerikan askeri konvoylarına düzenlenen saldırılarda dört askerin öldürüldüğü bildiriliyor. Amerikan Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, saldırılar, Bakuba, Tikrit ve el-Mahmudiye şehirleri yakınlarında düzenlendi. Öte yandan, Irak'ta çatışmaların yoğun olduğu Bağdat'ın 100 kilometre batısındaki Ramadi şehrinde savaşın bitmesinden beri ilk kez bir Amerikan tankının ateş açtığı bildirildi. ABD Üçüncü Zırhlı Tümeni'nden çavuş Anthony Joseph, yaptığı açıklamada, "Savaşın bitmesinden beri ilk kez bir tank ateş açtı. Askerler bir havan topu saldırısına karşılık verdi. ABD'li askerlerden ölen olmadı" dedi.

 
Franks: Türkiye bize destek verdi
Türk hükümetinin, Irak savaşında Amerika'ya gereken destek ve uçuş hakkını vererek önemli katkılar sağladığını söyleyen ABD'nin eski Merkez Kuvvetler Komutanı Tommy Franks, Türkiye'ye teşekkür etti.
BBC-Şaron savaşı
BBC ve İsrail hükümeti arasındaki gerginlik sürüyor. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un gelecek hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenleyeceği basın toplantısına BBC davet edilmedi.
Afrika Bush'u sevmedi
ABD Başkanı George Bush'un 5 günlük Afrika ziyareti esnasında gittiği tüm ülkelerde Afrikalılar tarafından protesto edildi.
İran'a silah satan 18 ABD firmasına baskın
Savaş karşıtı İngiliz, Google'ı "hack"ledi
"Bush, 11 Eylül saldırısını biliyordu"
ABD Kongre Araştırma Komisyonu'nun, '11 Eylül raporunda', el-Kaide üyelerinin parasal kaynaklarının kasıtlı ya da değil Suudiler tarafından sağlandığı belirtildi. ABD Kongre araştırma komisyonunca 11 Eylül saldırısıyla ilgili hazırlanan raporun ana hatları "Miami Herald" gazetesi tarafından açıklandı. Gazetede yayımlanan raporda, ABD yönetiminin, 11 Eylülede Bin Ladin'in el-Kaide örgütüne mensup kişilerin, büyük bir saldırı düzenlemek amacıyla uçak kaçıracağından haberdar olduğu da öne sürüldü. Miami Herald gazetesine açıklamada bulunan eski Indiana Cumhuriyetçi Parti temsilcisi Tim Roemer, "iki haftaya kadar resmen açıklanacak olan rapor şok yaratacak" diye konuştu. Roemer, "yapılan hatalar ve varolan boşlukların raporda açıkça gözler önüne serildiğini" söyledi.
Srebrenica katliamının kurbanları anıldı
İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en büyük sivil katliamı olan Bosna Hersek Savaşı sırasındaki Srebrenica katliamının 8. yıldönümünde kurbanlar anıldı. Katliamda hayatını kaybeden, ancak kimlikleri yeni belirlenen 282 kişi, Srebrenica kurbanlarına atfedilen yeni mezarlığa binlerce kişinin katıldığı törenle defnedildi. Tabutlar, geçen Mart'ta 600 kişinin gömüldüğü aynı mezarlıkta ayrılan yerlere defnedilirlerken kadınlar gözyaşı döktü. Bosna savaşında öldürülen Müslümanların en büyük defin yeri olan yeni mezarlıktaki törene, ilk kez bir Bosnalı Sırp hükümet heyetinin katıldığı da belirtildi.
Almanlara hakaret eden müsteşar istifa etti
İtalya'da Alman turistlere hakaret eden İtalya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Stefano Stefani istifa etti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yi telefonla arayarak istifasını sözlü olarak dile getiren Stefani'nin, istifa mektubunu ilerleyen saatlerde Ekonomi Bakanlığı'na göndereceği bildirildi. Stefani, İtalya Kuzey Birliği Partisi'ne yakınlığıyla tanınan "Pedania" gazetesine yaptığı açıklamada, Alman turistlerin "sarhoş, kibirli, pervasız hareketlerle ve insanları rahatsız eden gürültüleriyle İtalya sahillerini doldurduklarını'' söylemiş ve iki ülke arasında bir krizin doğmasına neden olmuştu.
'Uygarlıklar arası çatışma fikrini kabul etmiyorum'
Mısır'daki el-Ezher Üniversitesi Şeyhi Muhammed Seyyid Tantavi, uygarlıklar arası çatışma fikrini reddettiğini söyledi. Tantavi, İslam ülkelerinin kendileriyle barış isteyen insanlara kollarını bütün kalpleriyle açmaları ve masumlara karşı şiddeti reddetmeleri gerektiğini söyledi. Tantavi, ''Uygarlıklar arası çatışma fikrini kabul etmiyorum'' dedi.
12 Temmuz 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED