AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Okur-yazar olmayan çiftciden hukuk dersi

Şanlıurfalı 38 çiftçi, okuma yazma bilmedikleri için kiralık toprak vermeyen Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'ne açtıkları davayı kazanak 1993 dekar arazide tarım yapmaya başladı...

  • SAMİ GÖKÇE
    Devlet, okuma-yazma öğretemediği vatandaşına kamu kaynaklarından yararlanma hakkı da tanımıyor. Hazine'ye ait arazileri tarım yapılabilir hale getirerek, toprağı olmayan yoksul çiftçilere toprak kiralamakla görevli Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, okuma-yazma bilmeyenlere bu hakkı tanımıyor.

    Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, 3038 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair yasada belirtilen "okuma-yazma" koşulunu yerine getirmeyen Şanlıurfa'lı 38 çiftçiye toprak kiralamadı. Ancak, pes etmeyen Şanlıurfalı çiftçiler kurumu mahkemeye verdi. Mahkeme, "Çiftcilerin okur-yazar" olmamasının, kendi suçları olmadığını hükmederek, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün kararını iptal etti. Ve 38 çiftçi de 1993 dekar arazide tarım yapmaya başladı...

    17 bin 300 aile yararlandı

    Türkiye'de Toprak reformu uygulamaları 1945 de "çiftçiyi topraklandırma" yasası ile başladı. Ancak aradan geçen yarım yüzyıldan fazla süre içinde istenilen başarı bir türlü elde edilemedi.

    Kurumun uygulama alanı olarak seçilecek yerlerin tespitinde, tapulama, sulama, hazine arazisi varlığı, mera arazisi miktarı ve arazi araçlarının ıslah durumu göz önüne alınıyor. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra hazineye ait arazi, topraksız veya az topraklı çiftçilere, "çiftçilik yapma koşuluyla" kiralanıyor.

    Kurumun bugüne kadar 17 bin 313 bin topraksız veya az topraklı çiftçi ailesine toplam 794 bin 466 dekar arazi kiraladığı belirtildi. Bu kiralama nedeniyle çiftçilerden elde edilen gelir ise 2 trilyon 845 milyar 267 milyon TL olarak gerçekleşti.

    Halen Ankara, Aksaray, Aydın, Iğdır, Edirne, Yozgat, Şanlıurfa, Konya ve Samsun'da hazine arazilerinin ekilebilir hale getirilmesi ve dağıtımına ilişkin çalışmalar sürüyor.

    Fak-Fuk-Fon'dan fakir çiftçiye kredi

    Yoksulluk sınırı altında bulunun vatandaşlara devletin yardım elini uzatan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (Fak-Fuk Fon), şimdi de çiftçilere el uzatıyor. Fon, Tarım Bakanlığı bünyesindeki 1300 kooperatife hayvancılığın geliştirilmesi için kredi verecek. Fon'dan sorumlu Devlet Bakanlığı Tarım Bakanlığı ile arasında düşük gelirli çiftçilere kendi işlerini kurmaları için kredi verilmesi yolunu açan bir çalışma başlatıldı. İki bakanlık arasında önümüzdeki hafta bir protokol imzalanacak. Bakanlık, fonun kaynaklarının bir kısmını tarım kooperatiflerine verilecek krediler için ayırdı. Krediler, kooperatiflere üye olan çiftçilere öncelikle verilecek. Bu arada fon yasal dayanağa da kavuşturuluyor. Fon'un kuruluş yasası için hazırlanan tasarı, Meclis'e gönderildi.


    Gümrük Birliği Türkiye'ye 62 milyar dolara mal oldu

    AB Üye ve Aday Ülkeler Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere İtalya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı basın toplantısı yapan, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin talihsizliğinin, Avrupa Birliği siyasi karar organlarında yer almadan gümrük birliğine girmiş olması olduğunu söyledi. Coşkun, "AB'nin siyasi karar organlarında siz yoksunuz ama onların aldığı kararlara uyuyorsunuz. Bu Türkiye'ye, dış ticarette 6 yılda 62 milyar dolar aleyhte gelişmeye sebebiyet verdi. Ama AB'ye tam girmeden, sanayimizi rekabete alıştırma bakımından çok faydalı oldu" dedi.

    Türkiye'nin tarım konusunda yaptıkları gelişmelere dikkati çeken Coşkun, "GAP neredeyse bitti. Mezopotamya ovasının büyük bir bölümü mayınlı. Mayınların da temizlenmesine karar verildi" dedi.

    İmar'da ödeme için belgeler bekleniyor

    İmar Bankası'nda hesabı bulunan tasarruf sahiplerine ödemelerin başlayabilmesi için, banka ortaklarının yasal defter ve belgelerini Fon yetkililerine teslimi ve sonraki aşamada ise gerekli incelemelerini tamamlaması gerektiği bildirildi. BDDK açıklamasında, İmar Bankası nezdindeki tasarruf mevduatının tamamının hesap sahiplerine ödeneceği ancak Fon'a devir tarihinden sonrası için faiz ödenmeyeceği belirtildi. Bu arada Başbakan Yardımcısı Adüllatif Şener de, tasarrufların tamamının güvence altında olduğunu söyledi.

    Amaç AB standardlarını yakalamak

    Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye olarak sadece AB'ye üye olmak değil, AB standartlarının yakalanmasını amaçladıklarını vurgularken, "AB standartlarını taşıyan bir Türkiye olursak, bizim üye olmamız için can atacaktır" dedi. Abant Palace Otel'de 6'ıncısı düzenlenen, "Savaş ve Demokrasi" konulu Abant Platformu, 58 gazeteci ve yazarın yanı sıra Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın katılımı ile başladı. Babacan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'yi "bağımsız, güçlü, barış ve istikrar unsuru, piyasa ekonomisine dayalı bir ekonomi; insan unsurlarını hedefleyen bir demokrasi" olarak tarif etti.

    Peynirde Ezine ismi kapışılıyor

    2. Ezine Peynir Festivali şenlikleri Ezine Belediyesi'nin katkılarıyla 10-11-12 Temmuz'da coşkulu bir şekilde yapıldı. Peynir standlarının açılışını Ezine Belediye Başkanı M. Kemal Cengiz ve Ezine Kaymakamı Fahrettin Göncü yaptı. 3 gün süren Festival kapsamında Coşkun Sabah konseri ve yerel sanatçıların katılımı ile halk oyunları gösterileri festivale renk kattı. Ezine peynir üreticilerinden Yücekaya Süt Ürünleri Genel Müdürü Aziz Yücekaya Ezine peyniri üreticisi olarak en büyük sıkıntılarının diğer illerde üretilen peynirlerin Ezine peyniri adı altında satılmasının haksız rekabete yol açtığını belirtti. Peynir üreticileri ile yan sanayinin iştirak ettiği festivale halk büyük ilgi gösterdi. Ezine Belediye Başkanı M. Kemal Cengiz yaptığı açıklamada Ezine'nin turizm merkezi haline geleceğini söyledi. Cengiz, Ezine'nin Tavaklı ve Dalyan sahillerindeki sörf alanları, Kestanbol kaplıcaları ile bir turizm merkezi olacağını sözlerine ekledi.

    Kaya: Faizler makul seviyeye inmeli

    Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Hayati Kaya, "Enflasyon hedefi yüzde 20 olmasına karşın, reel faizler yüzde 50'ler seviyesinde. Faizler makul seviyelere inmeli" dedi. Conrad Hotel'de düzenlenen 3. TÜGİAD Ekonomi Ödülleri Bilimsel Eser Yarışması'nın ödül töreninde konuşan Kaya, Türkiye'de yaşanan krizlerin temelinde, uygulanan döviz kuru stratejilerinin olduğunu savunarak, döviz kurunun ve faiz oranlarının bu şekilde devam etmesi halinde hem ithalatın özendiriciliğinin artacağına, hem de önümüzdeki günlerde ihracatçının zor durumda kalacağına dikkat çekti.

  • ZEKERİYA GÜLÜN

  •  
    Kamu ihalelerine artık taşeron da girebilecek
    Dünya Bankası ile sürdürülen görüşmeler sonucunda ihale yasasında yapılacak değişikliklerde uzlaşma sağlandı.
    ABD'liler borsaya girmek için bekliyor
    ABD'li yatırımcıların İMKB'ye girmeyi istediğini söyleyen Bakan Kemal Unakıtan, "En çok sordukları sorunun (faizler ne zaman düşecek?) olduğunu söyledi.
    Uzan Grubu'nun Kanal 6 oyunu
    Düşük kurdan 500 trilyon geldi
    Yüksek kura göre konulan dış kredili proje ödeneğinden, faiz dışı fazlaya 500 trilyon liraya kadar kaynak aktarma imkanı gündeme geldi.
    Çay üreticilerine 40 trilyonluk ek destek
    Ruhsatlandırılmış çay tarım alanlarında yaş çay üreten ruhsat sahibi üreticilere, 2003 yılı ürünü için kg başına 50 bin lira ödenecek.
    Çiftçi de muhasebe sistemine alınıyor
    Ulusal Programa göre çiftçilerin de muhasebe sistemi içerisine alınması amacıyla Çiftlik Muhasebe Vergi Ağı kurulacak.
    Mavi Akım'da görüşme devam edecek
    Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Rus doğalgaz şirketi Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller arasında, doğalgaz fiyatlandırması ve Mavi Akım'ın yeniden faaliyete geçmesi konusunda "görüşmelere devam" kararı çıkarken, taraflar, karşılıklı sundukları bilgi ve dökümanları değerlendirecek. Bakan Hilmi Güler ile Miller'in başbaşa yaklaşık 5 saat süren görüşmede anlaşmaya varılamazken, görüşmeler bir süre, karşılıklı iletişim kanalları vasıtası ile devam edecek, bundan sonraki görüşmenin şekli ve biçimi belirlenecek. Bakan Güler, dünkü görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada, bakanlık olarak uzlaşmadan yana olmakla birlikte, indirim sağlayacak fiyatlandırma formülünde ısrarlı olduklarını vurgulamıştı.
    12 Temmuz 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED