AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Bankalara araştırma komisyonu

Ekonomik kriz ve kötü yönetim nedeniyle batan 21 bankanın Türk halkına maliyetinin 28 katrilyon lira olduğu iddia edildi. TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, şubat ve kasım krizlerinden sonra batan bankaların, batma nedenlerinin araştırılmasını önerdi. Raporun yazımını tamamlamaya çalışan Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, krizde ve ihale yolsuzluklarında ismi geçen politikacı ve bürokratların yargılanmaları için soruşturma komisyonu kurulmasını önerirken, bankaların batma nedenlerinin de kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından ortaya çıkarılmasını kararlaştırdı. Kamu bankalarından verilen 8,9 katrilyon TL'lik kredinin zamanında tahsil edilmediği ve Türk halkının sırtına yüklendiği ifade edildi.

  • SAMİ GÖKÇE, ANKARA


    İSKİ: Faturaları biz ödedik

    Meclis'te İzmit Su Projesi ile ilgili yolsuzluk iddialarını araştıran komisyon üyesi milletvekillerinin İstanbul'daki otel masraflarının müteahhitler tarafından karşılandığının ortaya çıkması, ortalığı karıştırdı. Komisyonun üyeleri İsmail Özay ile Mehmet Parlakyiğit, Meclis Başkanlığı'na yazı yazarak otel paralarını ödemek için adres ve banka hesap numarası istediler. Müzaffer Baştopçu'nun kendilerine masrafların Meclis tarafından karşılanacağını söylediğini iddia eden Özay ile Parlakyiğit, bu durumdan sorumlu olmadıklarını savundular. İSKİ Genel Müdürlüğü ise komisyon üyelerinin kusurlu olmadıklarını açıkladı. Milletvekillerin, İSK'nin bir misafirhanesi olmadığı için otelde ağırlandıkları belirtilen açıklamada, otele 4 firma tarafından 2 milyar 380 milyon lira ödendiği, bu paranın müteahhit firmalara iade edileceği vurgulandı.

  • TBMM BÜROSU/ANKARA


    'İftiralarla, Türkmenleri yönetime almayacaklar'

    Irak Türkleri Derneği Genel Başkanı Kemal Beyatlı, son günlerde Kuzey Irak'ta yaşanan olayları, kurulacak yeni Irak hükümetinde Türkmenleri dışlayabilmek için zemin hazırlama girişimi olarak değerlendirdi. Son durumu Yeni Şafak'a değerlendiren Beyatlı, "Kerkük'te, Saddam yanlısı Türkmen fedailer, ABD askerlerine yönelik terörist faaliyetlere girişecek" şeklinde söylentiler yaymak isteyenler olduğuna dikkat çekerek, "Saddam'ın en çok baskı yaptığı grupların başında gelen Türkmenlerin, Saddam adına hareket etmesi mümkün mü?" diye sordu. Kuzey Irak'ta, Türk askerlerine yapılan baskınla Türkmenlere yönelik baskıların, Türkiye ve Türkmenlerin tepkisini ölçme amaçlı olduğunu belirten Beyatlı, "Yeni yönetimde, Türkmenler dışlanırsa nasıl bir tepkiyle karşılaşacaklarını öğrenmeye çalışıyorlar" dedi


    ÜDS'de haksız baraja tepki

    İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü'nde doktora adayları, yeterlilik sınavı için konulan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı(ÜDS)'nda 65 not barajı uygulanmasını haksız buluyorlar. Doktora adayları Üniversitelerarası Kurul'un kabul ettiği kriterlerin uygulanmasını ve bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar. Aldıkları derslerin Türkçe olduğunu belirten adaylar, 65 not barajının başka üniversitelerde doçent adaylarından istenen not barajı olduğuna dikkat çekerek, "Gireceğimiz yeterlilik sınavı tamamen Türkçe. Eğitimini İngilizce veren Boğaziçi ve ODTÜ de bile bu sınava girmek için KPDS 60 notunu kabul ediyor. İTÜ de yeterlik sınavında İngilizcenin İ' si yok ama ÜDS den 65 alamazsan giremezsin deniyor" diye şikayetlerini dile getirdiler. Üniversitelerarası Kurul'un bu sınavı oluştururken Doktora yeterlik sınavı için 50 notunun yeterli olacağını belirttiğini kaydeden adaylar, "Bu sınavın başvuru kılavuzunda da belirtiliyor ama İTÜ senatosu Nuh deyip Peygamber demiyor" şeklinde konuşuyorlar.


    Deprem planları yenileniyor

    İstanbul'da bir deprem olacağına dair söylentiler kafaları karıştırırken, Sağlık Bakanlığı 81 ilin vali ve sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazıyla, afet planlarının güncellenmesi istedi. Bakanlık yazısında, afetlere karşı etkili bir yöntem gerçekleştirmek ve yıkımları en aza indirebilmek için yeni planlamaların yapılması gerektiği kaydedildi. Valiliklerden, güncellenen afet planları ile olağanüstü durumlarda ulaşılacak telefon numaralarının bakanlığa bildirilmesi istendi. Ayrıca illerde herhangi bir afet olduğunda durumun acilen Bakanlık Kriz Merkezi'ne iletilmesi için uyarıda bulunuldu.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ


    Clinton İrlanda'da ev aldı

    Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın, İrlanda'nın County Kildare bölgesinde ülkenin en ünlü golf kulübü içinde bir daire satın aldığı açıklandı. Straftan adlı kasabanın yakınlarında bulunan ve dünyanın en iyi golf sahalarından biri kabul edilen The K Club adlı golf kulübünün sahası içinde bulunan dairenin, 800 bin sterlin değerinde olduğu ve iki odası bulunduğu belirtildi. K Club'da büyük heyecana yol açan bu satışın ardından, kulübün bazı ileri gelenlerinin Clinton'ın yeni dairesine yerleşip burada anılarını kaleme alabileceğini söyledikleri kaydedildi. Dairenin büyük bir salon ve yemek odası bulunduğu, bu yemek odasında 20 kişiye kadar misafirin aynı anda ağırlanmasının mümkün olabileceği ifade ediliyor. Başkanlığı döneminde İrlanda'ya üç resmi ziyaret yapan Clinton'ın bu ülkeye olan sevgisi biliniyor.


    MEB'den okul kitaplarına yüzde 20 zam

    Milli Eğitim Bakanlığı, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında okutulacak ders kitaplarına yüzde 20 zam yaptı. Alınan bilgiye göre, bu yıl, geçmiş yıllardan farklı olarak Milli Eğitim Bakanlığı yayınları ile özel yayınevlerinin bastığı ders kitaplarına aynı oranda zam uygulandı. Zamdan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gelecek eğitim-öğretim yılında uygulayacağı "Ücretsiz Ders Kitabı Dağıtımı Projesi'' dışında kalan liseler ile özel ilköğretim okulu öğrencileri etkilenecek. Resmi ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrenciler de seçmeli ders kitaplarını satın alacaklar. Yeni belirlemeye göre, gelecek eğitim-öğretim yılında okutulacak ders kitaplarının KDV'siz fiyatları, yaklaşık 1 milyon ile 7 milyon lira arasında değişiyor.


    Bakan Akşit, bakımevi açtı

    Devlet Bakanı Güldal Akşit, Üsküdar'da bir şirket tarafından, sürekli özel bakıma muhtaç yaşlılara hizmet vermek amacıyla kurulan ''Özel Çağdaş Yaşlı Bakımevi''nin açılışını yaptı. Akşit, Valide Atik Mahallesi'ndeki bakımevinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul'da toplam 55 adet huzurevi bulunduğunu söyledi. Bu huzurevlerinin büyük çoğunluğunun özel şahıslara, sivil toplum kuruluşlarına ve derneklere ait olduğunu vurgulayan Akşit, ''Bu merkez ise, çok daha özel bir yer. Sürekli bakıma muhtaç yaşlılar için hazırlanmış. Ben diliyorum ki, el birliğiyle, gönül birliğiyle daha güzellerini, daha nicelerini hep birlikte açalım''. Konuşmaların ardından, Bakan Akşit ile İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürü Kahraman Eroğlu'na birer plaket sunuldu. 3 katlı bakımevini gezen Akşit, AK Parti Üsküdar İlçe Merkezi'ne gelerek, burada partililer ve vatandaşlarla sohbet etti.

  • İSMAİL ZELVİ, İSTANBUL


    13 milyar yaşında gezegen bulundu

    Bilimadamları, günümüzden 13 milyar yıl önce oluşmuş bir gezegen saptadılar. NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu gezegen, Güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter'in yaklaşık iki katı hacminde. Gezegen girdap yaparak dönen bir Pulsar ile Beyaz Cüce olarak adlandırılan gök cisminin arasına sıkışmış durumda, dünyamızdan 5 bin 600 ışıkyılı uzaklıkta, Scorpius galaksisinde bulunuyor. Bir ışıkyılı yaklaşık 9 trilyon km ediyor. Samanyolu adını verdiğimiz galaksi içinde yer alan Dünya ve öteki gezegenler ise yaklaşık 5 milyar yaşındalar. Pennsylvania üniversitesi öğretim üyelerinden Steinn Sigurdsson, "yeni bulunan gezegenin, evrende oluşan ilk gezegenlerden olduğuna inandıklarını" söyledi. Uzman, gezegenin 12,71 milyar yaşında olduğunun sanıldığını da sözlerine ekledi.


    Clinton İrlanda'da ev aldı

    Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın, İrlanda'nın County Kildare bölgesinde ülkenin en ünlü golf kulübü içinde bir daire satın aldığı açıklandı. Straftan adlı kasabanın yakınlarında bulunan ve dünyanın en iyi golf sahalarından biri kabul edilen The K Club adlı golf kulübünün sahası içinde bulunan dairenin, 800 bin sterlin değerinde olduğu ve iki odası bulunduğu belirtildi. K Club'da büyük heyecana yol açan bu satışın ardından, kulübün bazı ileri gelenlerinin Clinton'ın yeni dairesine yerleşip burada anılarını kaleme alabileceğini söyledikleri kaydedildi. Dairenin büyük bir salon ve yemek odası bulunduğu, bu yemek odasında 20 kişiye kadar misafirin aynı anda ağırlanmasının mümkün olabileceği ifade ediliyor. Başkanlığı döneminde İrlanda'ya üç resmi ziyaret yapan Clinton'ın bu ülkeye olan sevgisi biliniyor.


    Kabaklı'nın 'İstanbul Güldestesi' tanıtıldı

    Yazar merhum Ahmet Kabaklı'nın, İstanbul'un fethinden itibaren şehir için bazı şairlerin yazdığı şiirleri topladığı "İstanbul Güldestesi'' adlı kitabı tanıtıldı. Sultanahmet'teki Türk Edebiyatı Vakfı'nda yapılan tanıtım toplantısına katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Cengiz Özdemir kitabın İstanbul şiirleri açısından, en ayrıntılı antoloji olduğunu söyledi. Kitabın 18 milyon liradan satılacağı bildirildi.


    Konsolosluktaşınınca TDİ, İstinye seferi koydu

    Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ), Kadıköy, Kanlıca ve İstinye arasında yeni vapur seferleri başlatacak. Seferler, karayolu ve köprüler üzerindeki trafik yükünün bir kısmını Boğaz'a aktarmanın yanısıra, ABD Başkonsolosluğu'nun Tepebaşı'ndaki eski yerinden İstinye'ye taşınması, İMKB, İTÜ Ayazağa yerleşkesi ve yurtlarının da bu bölgede bulunması nedeniyle, halka ulaşım kolaylığı sağlamak amacıyla düzenlendi. Hafta içi günlerde gerçekleştirilecek olan "deneme mahiyetindeki'' seferler, Pazartesi günü başlayacak. Seferler her iş günü saat 07:00'de eski Kadıköy iskelesinden kalkacak yolcu vapuru, Kanlıca'ya uğradıktan sonra İstinye'ye gidecek.



  • 12 Temmuz 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED