AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A

Cheney'nin yolsuzluk haritası

Judicial Watch, Cheney ve Bush yönetimi aleyhine, yolsuzluk yapmaktan dolayı dava açtı. Irak savaşı öncesi Irak'ın petrol ve gaz projelerinin Cheney tarafından pazarlandığını ortaya çıkaran Judicial Watch, Cheney'nin Irak, Suudi Arabistan ve BAE'deki yolsuzluklarını bir bir belgeledi.

Irak savaşının mimarlarından ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Irak savaşından bir-kaç yıl önce Irak'ın petrol ve gaz sektörlerinde yatırım yapmak isteyen firmalar ile kontratlar imzaladığı ortaya çıktı. Amerikan Dışişleri ve Ticaret bakanlığı'ndaki bazı departmanların Cheney'nin başında bulunduğu Enerji Görev Gücü Projesi'ne petrol ve gaz yatırımlarına ait gizli bilgi ve belgeleri rapor ettiğini ortaya çıkaran Amerika'daki etkili sivil toplum kurumlarından Adli Gözlem-Judicial Watch, Beyaz Saray yönetimi aleyhinde yolsuzluk davası açacak. Adli Gözlem kurumu, Amerikan Ticaret Bakanlığı'nın Mart 2001 tarihinde, Cheney'nin denetiminde bulunan Enerji Görev Gücü'ne, Irak'ın petrol alanları, boru hatları, rafinerileri, baraj ve termik santralleri ile ilgili haritalar yanında; Irak'ın iki yeni gaz ve petrol projesinin taslakları ile Irak'ta yatırım yapan veya yapacak olan yabancı sermayenin (şirketlerin) petrol kontratlarına ait bütün gizli bilgi ve belgeleri sızdırdığını mahkeme kararıyla kamuoyuna açıklanan belgelerle ispatladı. Adli Gözlem kurumu isteyenlerin davada adı geçen bütün belgelere Adli Gözlem'in (Judicial Watch) internet sitesinden uluşabileceklerini de duyurdu. Kurumun internet adresi şöyle:www.JudicialWatch.org.

Her ayrıntı sızdırılmış

Mahkeme kararıyla kamuoyuna açıklanan ve Adli Gözlem'in internet sitesinde de yer alan belgelerde görülüyor ki, Amerikan Ticaret Bakanlığı, sadece Irak'ın petrol ve diğer yeraltı zenginlikleri haritasını değil aynı zamanda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin petrol bölgeleri, boru hatları, rafinerileri ile petrol dolum ve dağıtım tesisleri hakkındaki gizli bilgi ve belgeleri de hem Cheney'nin şirketlerine hem de Enerji Görev Gücü'ne sızdırmış. Bu belgelerde başlıca petrol projelerinin dokümanları, maliyet raporları, kapasiteleri, petrol şirketlerinin çalışacağı diğer firmalar ile bu projelerin bitiş tarihleri gibi bilgiler en ince ayrıntılarına kadar yer alıyor.

Amerika'nın enerji politikaları şeffaf mı?

Dökümanlar, Adli Gözlem kurumunun bıkmayan çabaları sonucunda kamuoyuna açıklandı. Amerikan hükümetinden, vatandaşların anayasal hakları olan Bilgi Özgürlüğü Yasası'nın (FOIA) gereklerini yerine getirmesini isteyen Adli Gözlem kurumu, bu kanun sayesinde hükümetin uygulamaları ile ilgili bazı resmi belgelere zor da olsa ulaşabiliyor. Cheney'nin denetimindeki Enerji Görev Gücü projesiyle ilgili olarak hükümetin açıklamaya yanaşmadığı belgeleri kurum mahkeme kararıyla elde etti. Böylece Amerikan hükümetinin Irak, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde Cheney'nin şirketlerini kayıran, onlara çeşitli imtiyazlar sağlayan kanuna aykırı uygulamaları gün yüzüne çıktı. Adli Gözlem'in başkanı Tom Fitton, bu bilgi ve belgelerin Ortadoğu'da dönen dolaplar konusunda halkı aydınlatmanın ve bilgilendirmenin ne kadar önemli olduğunu ispatladığını söyledi.

Yolsuzluk belgelendi

Adli Gözlem, bu bilgi ve belgelere Bilgi Özgürlüğü Yasası (FIOA) uyarınca 19 Nisan 2001 tarihinden bu yana ulaşmaya çalışıyordu. Adli Gözlem kurumu, peşine düştüğü bu belgelere ulaşamayınca, Bilgi Özgürlüğü Yasası (FIOA)'nın kendilerine verdiği yasal hakları kullanarak Amerikan Eyalet Mahkemesine (Kolombiya) dava açtı. Mahkeme hakimi Judge Paul J. Friedman, 5 Mart 2002 tarihinde hükümetin konuyla ilgili bilgi ve belgeleri kamuoyuna açıklamasına karar verdi.



21 Temmuz 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED