AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Trilyonluk yolsuzluk Meclis'te

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, 4 aylık çalışma süresinin bitmesinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen, yolsuzluk dosya ve ihbarlarının ulaştırıldığı merkez olmaya devam ediyor. İstanbul Büyükçekmece ilçesine bağlı Beylikdüzü'ndeki trilyonluk yolsuzluğun dosyası da komisyona ulaşan son belge oldu. Kavaklı Belediye Başkan Vekili Şenel Turan ve belediye meclis üyeleri, eski Kavaklı Belediye Başkanı Orhan Tıraşoğlu ve kardeşi Erol Tıraşoğlu ile Jandarma Binbaşı Mustafa Şimşek'in de aralarında bulunduğu 20 sanık ile ilgili yolsuzluk dosyasını, dün TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Başkanı Azmi Ateş'e teslim ettiler. Dosyada, Beylikdüzü (eski adı Kavaklı) Belediyesi'ndeki trilyonluk yolsuzluğu ortaya çıkaran Jandarma Alay Komutanı Albay Hami Çakır ile özel ekibinde görevli subay ve astsubayların başka illere tayini ile olaya ANAP'lı eski bakanlardan Burhan Kara'nın adının karıştığı haberleri de yer aldı.


  • İmarbank'ta faiz oyunu

    Yıllardır vatandaşlardan, "dolara marka yüksek faiz" sloganıyla para toplayan İmar Bankası'nın, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'in paralarını faizsiz olarak değerlendirdiği, Rumeli Holding şirketlerine de faizsiz olarak kredi kullandırdığı belirlendi. BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın, "çifte kayıt tutulmuş" dediği İmar Bankası'ndaki usulsüz işlemler tek tek belirlenmeye başlandı. İncelemelere göre, Rumeli Holding şirketlerinin çoğu İmar'dan usulsüz kredi kullandı. Kullandırılan kredilerin Genel Kredi Taahhütnameleri şirket yetkililerine imzalattırıldı. Ancak bu taahhütnamelerin damga vergileri yatırılmadı ve devletten gizlendi. Kredi kapanana kadar taahhütnamelerin işleme konulmadığı belirtildi. Bir inceleme yapılmazsa taahhütnamelerin imha edildiği belirlendi. Banka hesaplarında ise geriye yönelik uygulamalar yapılarak kredi hiç kullandırılmamış gibi düzenlemeler yapıldı. Yine incelemelerde, ÇEAŞ ve Kepez'in, hesaplarının İmar Bankası'nda faizsiz hesaplarda tutulduğu saptandı. İmar Bankası'nın, Rumeli Holding'e kullandırdığı kredilerden de faiz almadığı belirlendi.


  • Taşımalı'nın kalkması sözkonusu değil

    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugünkü şartlarda taşımalı eğitimin kaldırılmasının söz konusu ve mümkün olmadığını kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı, dünkü bazı gazetelerde, Milli Eğitim Bakanı Çelik'in Aydın'da yaptığı açıklamaya dayanılarak yayınlanan "Taşımalı Eğitim Kalkıyor" başlıklı haberler üzerine açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, Bakan Çelik'in, bir soru üzerine, "ilköğretim ilk kademedeki özellikle ilk üç sınıftaki çocukların taşıma yerine köylerdeki okullarda eğitim yapmalarının daha doğru olacağını, köy okullarında ilk üç sınıfta 10 ve üzerinde öğrenci olması halinde buralara öğretmen gönderilebileceğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini" söylediği belirtildi. Bakanlık açıklamasında, "Sayın Bakan, konuşması sırasında 'taşımalı eğitim kalkacak' şeklinde bir ifade kullanmamıştır" denildi.


  • Poliste hedef Avrupa seviyesi

    Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanı Ömer Rıza Göküş, uyum sürecinde Türkiye'deki birçok kurumun içerisinde en fazla hazır durumda olan birimin, şu anki haliyle polis teşkilatı olduğunu belirtti. Polis teşkilatının, gerek teçhizat gerekse eğitim açısından birçok kuruma göre daha hızla Avrupa düzeyine yaklaştığını kaydeden Göküş, Türk polisinin Avrupalı meslektaşları ile arasında yaşadığı en büyük sorunun 'teknolojik' uyumdan ziyade, 'yerellik', 'demokratikleşme', 'sivil katılım' ve 'sivil denetim' gibi kavramlar bazında olduğunu vurguladı. Göküş, bu kavramların Türk polisine henüz yeteri kadar yerleştirilemediğini, ancak "Toplum Destekli Polis Projesi" kapsamında sürdürdükleri çalışmalarla, bu eksiklikleri kısa sürede gidermeye çalıştıklarını anlattı. Göküş, polisin tek başına bütün suçların önüne geçmesinin imkansızlığına dikkat çekerken, "Polisin başarılı olabilmesi halkın polise çeşitli şekilllerde destek vermesi ile mümkündür" dedi.


  • Çimentonun tarihi yazıldı

    Türkiye çimento tarihi kitap haline getirildi. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ile Türk Tarih Vakfı'nın birlikte hazırladığı 'Türkiye Çimento Tarihi' adlı kitap, Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen bir törenle kamuoyuna tanıtıldı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı tanıtım gecesinde, çok sayıda çimento üreticisi ile İstanbul Ticaret Odası'ndan Başkan Mehmet Yıldırım, Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu ve işadamı Abdülkadir Konukoğlu da hazır bulundu.



  • 21 Temmuz 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED