AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Her gün 30 bin kişiye aş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 13 ilçe sınırı içerisinde 18 bin kişiye her gün sıcak yemek dağıtırken, 16 ilçe belediyesi ise 12 bine yakın kişiyi doyuruyor.

  • ZEKERİYA GÜLÜN

  • MURAT PALAVAR
    İstanbul'daki fakir aileler, günlük yemek ihtiyaçlarının bir kısmını, birçoğu ilçe belediyelerine ait aşevlerinden karşılıyor. Bazı belediyeler, yemekleri, gezici aşevleriyle önceden belirledikleri ailelerin ayağına kadar götürüyor. Bazı belediyeler ise, aşevi olarak hizmet veren binalarında yemek dağıtmayı tercih ediyor. Belediyeler, yemek almak için kendilerine başvuran vatandaşları önce araştırıyor. Muhtarlık, kaymakamlık ve belediye görevlileri, müracaat belgelerindeki ifadelerin doğruluğunu kontrol ediyor.

    Kalorisi bile düşünülüyor

    Yardıma en çok muhtaç olan aileler tesbit ediliyor. Bu ailelere, ailedeki fert sayısı gibi bilgilerin yer aldığı fiş ya da kart veriliyor. Aşevleri, mümkün olduğu kadarıyla her yemekte et ve meyve-sebze bulundurmaya çalışıyor. Yemek çeşitleri, bir kişinin bir günde ihtiyaç hissedeceği kalori miktarına göre belirleniyor.

    Bahçelievler Belediyesi'nde günde 1500-2 bin kişiye, 2 öğün yetecek kadar yemek veriliyor. 2 noktada Merkez Aşevi ve Halk Pazarı'nın yanında bulunan merkezde yardımlar yapılıyor. Kart sistemi bulunan aşevinde vatandaşların izdiham yaşamadan rahatlıkla yemeklerin halka ulaşması sağlanıyor. Pendik Belediyesi Gezici Aşevi de, 1500 kişiye günde 2 öğün sıcak yemek dağıtıyor. Eyüp Belediyesi Gezici Aşevi ise, günde bin aileye 2 öğün sıcak yemek dağıtıyor. Eyüp Belediyesi Gezici Aşevi, Alibeyköy Merkez Mahallesi, Çırçır Mahallesi, Akşemsettin Mahallesi, Karadolap Mahallesi ve Yeşilpınar Mahallesi olmak üzere 5 noktada yemek dağıtıyor. Bakırköy Belediyesi, günde 2500 kişiye yemek veriyor. Mobil noktaları bulunan belediye 3 kap 4 çeşit yemek veriyor. Kadıköy Belediyesi, haftanın 2 günü 2 bin kayıtlı kişiye yemek dağıtıyor. Diğer zamanlarda ihtiyaç sahibi kişilere kuru gıda yardımı yapılıyor. Fatih Belediyesi, 1800 ile 2 bin kişiye yemek veriyor. Aşevinden belirli merkezleri ve ihtiyaç sahibi insanların evine servis yapılıyor. Beyoğlu Belediyesi, toplam 3 merkezde dağıtılan sıcak yemeklerle günde 1500 kişiyi doyuruyor. Kağıthane Belediyesi, Belediye Başkanı seçilen Fazlı Kılıç koltuğuna oturur oturmaz aşevini Kağıthane'ye kazandırdı. Belediye günde 500'ün üzerinde kişiye yemek veriyor. Eminönü Belediyesi, 2 bin ile 3 bin arasında değişen kişiye sıcak yemek dağıtıyor.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 18 bin kişiye sıcak yemeklerini aşevlerinde veriyor. 13 ilçe sınırları içine yayılmış Büyükşehir aşevlerinde 3 kap sıcak yemek veriliyor.

    Aşevi olmayan belediyeler....

    Büyükçekmece, Sarıyer, Şile, Esenler, Sultanbeyli, Tuzla, Adalar, Avcılar, Beşiktaş, Bağcılar, Kartal, Küçükçekmece, Şişli, Silivri, Ümraniye Belediyeleri'nin ise aşevi hizmeti bulunmuyor. Üsküdar Belediyesi aşevi bulunmasına rağmen sıcak yemek dağıtımı bulunmuyor. Aşevinde sadece kuru gıda yardımı yapılıyor.

    KAPASİTELER AŞILIYOR

    Evlendirme Dairesi'nin alt katında aşevi hizmeti veren Güngören Belediyesi, bin 200 kişilik kapasitesini aşarak, günde bin 500 kişiye hizmet veriyor. Beykoz Belediyesi de, Başkan Muharrem Ergül döneminde yenilenen aşevi binasında pazar günleri hariç günde 2 bin kişiye yemek dağıtıyor. Aşevinde kuru gıda deposu, soğuk hava deposu, et doğrama odası, sebze soyma odası ile çalışanların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri birimler de bulunuyor. Bayrampaşa Belediyesi ise, Bayrampaşa Vakfı Aşevi'ni destekliyor. 1996'da kurulan vakıf, ilk etapta günde bin 500 kişiye, bugün ise 2 bin 500 kişiye yemek dağıtıyor. Vakfın, 1997'de Akpınar Caddesi üzerinde inşa ettiği aşevi binası, kurban satış alanı, kurban kesim yeri ve malzeme depolarıyla aynı zamanda bir imaret görevi de görüyor. Burada adak kurbanlarını kestiren hayırseverlerin bağışladığı kurban etleri, fakirlere sıcak yemek olarak dağıtılıyor. Vakfın finansmanını da, hayırsever vatandaşlar karşılıyor. Aşevi ayrıca gezici aşevi aracıyla da ilçenin birçok noktasına ulaşıyor.



  • 5 Aralık 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED