AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
70'lerden 'Dadaş' geldi

60'lı 70'li yıllarda Moğollar, Cem Karaca, Ersen, Erkin Koray ile başlayan ve kısa zamanda bir müzik ekolü olup Türk müzik dinleyicisine yeni tatlar yaşatan Anadolu Rock müziği, Engin Özer'in Dadaş albümüyle geri dönüyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    60'lı 70'li yıllarda Moğollar, Cem Karaca, Ersen, Erkin Koray ile başlayan ve kısa zamanda bir müzik ekolü olan Anadolu Rock müziği, kültürüyle beraber geri dönüyor. Engin Özer çıkardığı "Dadaş" isimli albümüyle Anadolu halk motiflerini Rock müzikle kucaklaştıran bu müziği, ilk çıktığı günkü haliyle bugüne taşımak çabasında. Sanatçının Âşık Veysel'in "Sazım", "Kara Toprak" ve "Uzun İnce Bir Yoldayım" adlı eserlerini Anadolu Rock tarzında yorumladığı albümde, Cem Karaca'ya Altın Mikrofon Ödülü kazandıran "Emrah adlı parçanın o yıllardan beri ilk kez yorumlanmış hali de yer alıyor. Prodüktörlüğünü Hakan Özer ve Oğuz Kaplan'ın yaptığı ve Er Müzik etiketiyle piyasaya sunulan albümün tüm düzenlemeleri Kurtalan Ekspres'ten Ahmet Güvenç'e, Dadaş şarkısının düzenlemesi Hakan Özer'e ait. Türk tiyatrosuna ve sinemasına uzun yıllar hizmet veren Engin Özer, Cem Karaca'nın ölümünden sonra bu alanda bir boşluk olduğunu düşünmüş ve "Dadaş" albümünü yapmaya karar vermiş. Sanat yaşamı içinde müziğe zaten hep yakın olduğunu söyleyen Özer, yakınlarının da teşvikiyle işe koyulmuş. 1,5 yıllık bir çalışma sonunda ortaya çıkan albümünü "saf" ve "temiz" olarak niteleyen Özer, beğenilmesinin de bu sebepten olduğunu söylüyor. Çünkü ona göre dejenerasyona uğramayan ve ticari kaygısı olmadan ortaya koyulan eserler hak ettiği değeri buluyor.

    Bugün Anadolu Rock yapılmıyor

    Engin Özer son dönemde müzik piyasasında Anadolu Rock yaptığını söyleyenlere de eleştiri getiriyor. Özer, Anadolu Rock'un ancak halk edebiyatı kaynaklı olabileceğini savunuyor:"Ben Anadolu Rock yapıyorum. Anadolu Rock Halk Edebiyatı ile Rock motiflerini sentez edebilmektir. Ben bugün Anadolu Rock adı altında yapılan müziğin Anadolu Rock olmadığını söylüyorum. Alt yapısında kendi duygularınızı anlatan sözlerin olduğu Rock, Anadolu Rock olmaz. Bence yapılması gereken dejenerasyonun bırakılması kendi kültürümüze eğilmemiz. Dadaloğlu, Karacağlan, Erzurumlu Emrah ve daha nice ozanlarımız ve bu ozanlarımızın da çok değerli dizeleri var. Neden onları çıkarmıyoruz?" Dadaş albümünde kendine ait üç bestesi olan ve bir sonraki albümü için beste yapmaya başlayan Engin Özer, bestelerini yaparken Halk Edebiyatı'ndan feyz aldığını söylüyor.

    Tiyatro devam edecek

    Dış görünüşü, ifade ve mimikleriyle de Anadolu Rock'un zirve olduğu yılların izlerini üzerinde yaşatmaya devam eden sanatçı o yılların özlemini taşıyor. "O yıllar güzel yıllardı geri gelmeli" diyen Özer, gençleri bu kulvara çekebilmek için çaba harcadığını belirtiyor. Anadolu Rock'un duayenlerinden olan Ersen'e Dadaş albümünü dinletip onay alan Özer, artık bu alanda çok daha iyi çalışmalar yapacağını söylüyor. 1991'de Kadıköy'de bir konfeksiyon atölyesinde kendi tiyatrosunu kuran, "Cibali Karakolu" oyununun 60 yıl sonra çağdaş yorumunu olan "Pembekol"u yazan ve 1989'da kurduğu "Kamyon Tiyatrosu" ile tiyatroyu varoşlara taşıyan Özer, "aşkım" dediği tiyatroyu da bırakmak niyetinde değil. Özer, Maltepe Yayla Sanat Merkezi'nde halen devam eden "Sevimli Çocuklar Sokağı" isimli oyunun yazarı, yönetmeni ve oyuncusu.


    Küs kalemlere yakın plan

    Edebiyat dergisi Dergâh Türk şiirinin birbirine dargın iki ustası Ahmet Haşim ve Yahya Kemâl'e pencere açıyor. Edebiyatçı profesör M.Orhan Okay'ın kaleme aldığı inceleme, Türk şiirinin bir dönemini de mercek altına alıyor. Ercan Yıldırım'ın hikayeci Hüseyin Su üzerine yaptığı incelemenin ikinci ve son bölümünün dergi sayfalarında yer tuttuğu Dergâh'ın orta sayfa söyleşisi, Dücane Cündioğlu ile kültürümüzün kaynakları üzerine. Bilgi tel: 0212 5267681


    Şizofreni nedir ne değildir?

    Popüler Psikiyatri dergisi çağın hastalığı şizofreni konusuna el attı. Türkiye'de 600 bini aşkın şizofreni hastası olduğunun bilgisini veren dergide, şizofreninin ne olduğu ve ne olmadığına dair geniş bir dosya hazırlanmış. Uzm. Dr. Mustafa Güveli yönetiminde akademik bir kadro tarafından çıkarılan dergide, trafik sorununun yol açtığı ruhsal sorunlar, hayvan psikolojisi, intihar girişimi ve uyum konularında makalelere yer veriliyor.
    Bilgi tel: 0212 2968508

  •  
    'Kısa'ların festivali başlıyor
    AKBANK'ın sinemaseverlerin üretilen kısa filmleri izlemeleri amacıyla düzenlediği Akbank Kısa Film Festivali, 8 Aralık'ta başlıyor. Festival bu yıl da gösterimler ve söyleşilerle dopdolu.
    Bir ustanın İstanbul'a tanıklığı
    KUZEYDEN 14 Aralık'ta
    Sabancı Üniversitesi 'Akbank Oda Orkestrası Gençlik Konserleri' dizisi kapsamındaki etkinliklere ev sahipliği yapıyor. İlk konser olan "Kuzeyden" 14 Aralık'ta üniversitesi'nin Tuzla kampüsünde verilecek. Geniş bir zamana yayılan konser dizisi kapsamında 13 Ocak'ta 'Güneyden', 22 Şubat'ta 'Rusya'dan Hiciv ve Yabancılaşma', 13 Mart'ta 'Macaristan Saraylarından', 12 Nisan'da 'Uygarlık ve Soykırım' ve 17 Mayıs'ta 'Virtüöz Oda Orkestrası' başlıkları altında konserler gerçekleştirilecek.
    El Sanatları Fuarı Beşiktaş'ta açıldı
    Forza Fuarcılık ve Organizasyon Hizmetleri A.Ş.'nin düzenlediği ''İstanbul Sanat ve El Sanatları Fuarı'', Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde açıldı. Beşiktaş Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları'nın (İSMEK) sponsorluğunda gerçekleştirilen fuarda, bin yıllık geçmişe sahip ''Damal Bebekleri'' de Ardahan'a bağlı Damal Belediyesi'nin katkılarıyla yer aldı. Yerli ve yabancı 125 katılımcının yer aldığı fuar, 12 Aralık'a kadar açık kalacak. Fuar süresince, mozaik çalışmaları, takı tasarımı, ahşap ve cam boyama teknikleri, sepet örme, hızlı resim teknikleri gösterileri de gerçekleştirilecek.
    Sahibini yitirmiş şarkıların kitabı
    2000 yılında Paris'te yaşama gözlerini yuman özgün müziğin usta isimlerinden Ahmet Kaya adına eşi Gülten Kaya'nın kurduğu GAM Prodüksiyon, Ahmet Kaya kitaplığı serisinden 'Nota Kitabı 1' adlı kitabı yayınladı. Yüzlerce bestenin sahibi Ahmet Kaya'nın tüm eserlerini bu seri içinde yayınlamayı düşünen GAM, ilk kitapta sanatçının ilk dört albümündeki bestelere yer veriyor. Şirket bu seriyi beş kitapla tamamlamayı planlıyor. Bilgi tel: 0212 2498251
    5 Aralık 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED