AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
'Çatışma yok infaz var'

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'ndan sonra CHP'nin açıkladığı raporda da Kızıltepe'de "çatışma değil tek taraflı infaz" yapıldığı belirtildi.

  • TBMM BÜROSU
    Mardin'in Kızıltepe ilçesinde meydanan gelen baba Ahmet Kaymaz ve oğlu 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın öldürülmesiyle ilgili CHP'li milletvekillerinin hazırladığı rapor dün kamuoyuna açıklandı. Raporda, "ölümlerin silahlı çatışma sonucu değil tek taraflı ateş sonucu meydana geldiği belirtildi.

    CHP Grup Başkanlığı tarafından bölgeye gönderilen Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk'in hazırladıkları rapor, dün TBMM'de CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol tarafından açıklandı. Hazırlanan raporu basına dağıtan Anadol, "Anlatılanlardan ve tespitlerimizden, ölümlerin bir silahlı çatışma sonucu meydana gelmediği, maktüllerin üzerine yakından ve tek taraflı yoğun ateş açıldığı ve ölümlerin bu şekilde olduğu sonucuna varılmıştır" dedi.

    MP5 ve Uzi kullanılmış

    Raporda, çatışma ve operasyonlara giden güvenlik güçlerinin genel olarak uzun namlulu silahlar kullandıkları halde bu olayda 9 mm'lik MP 5 ve Uzi marka otomatik tabancalar kullanıldığına da yer verildi. Raporda, güvenlik güçlerince olay yerinde bir çatışma yaşandığına ilişkin herhangi bir iz bulunmadığına da işaret edildi. Olayın, Türkiye'nin AB'den üyelik müzakere tarihi beklediği 17 Aralık tarihinden önce olmasının manidar bulunup bulunmadığı sorusuna Anadol, "Komplo teorisi üretmek istemiyorum ama 17 Aralık'tan önce böyle olayların çıkması olumsuz olmuştur. Tesadüf müdür, kasıt mıdır o konuda bir şey söyleyemem" dedi. Raporu hazırlayan Ahmet Ersin ve Tuncay Ercenk de konuşmalarında olayın bir an önce yargıya intikalini isteyerek, bir çok soru işaretinin bulunduğunu belirttiler.

    Mermilerin hepsi sırttan

    Dosya hakkında Kızıltepe Mahkemesi tarafından gizlilik kararı verildiğinden Diyarbakır Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan otopsi raporunu elde edemediklerini, ancak yaptıkları araştırma sonucunda bazı bulgulara ulaştıklarını belirten İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, şöyle konuştu: "Maktül Uğur Kaymaz (12 yaşında) cesedi üzerinde 12 mermi girişi vardır ve hepsi de sırttan girmiştir. Bunlardan 6 tanesi yukarıdan aşağıya doğru düzgün bir sıra halindedir. Hatta o kadar düzgün sıralıdır ki, bazı mermi girişleri birbiriyle temas etmektedir. Bir çatışma hali olsa bu kadar düzgün atış söz konusu olmaz. Mermi girişleri olayın bir çatışma olmadığını ortaya çıkarıyor."

    'Bir yargısız infaz daha mı?

    İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Av. Zeki Yüksel, Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 19 yaşındaki Fevzi Can adlı çobanın, hayvanlarını otlattığı sırada öldürülmesi olayıyla ilgili İHD Van ve Hakkari şubeleri tarafından başlatılan incelemenin tamamlandığını söyledi. Yüksel, olayın operasyon sonucu yapılan tek atışla meydana geldiğini ve yetkililerin belirttiği gibi kaçakçılığı önlemeye yönelik bir olay olmadığını tespit ettiklerini savundu. Olay sonrası karakol tarafından gerekli muhafaza tedbirleri alınmadığını iddia eden Yüksel, "Savcılığın olay yeri tespiti yapmadan cenazenin kaldırılması, delillerin karartılma şüphesini ortaya çıkarmaktadır. Olayın aydınlanması için Tahtataş Köyü korucularının koruma altına alınarak tanıklık yapmalarına ortam sağlanması, sorumlular için çok yönlü bir tahkikatın yapılması gerektiği anlaşılmıştır" dedi.

    İHD'den Kızıltepe olayına protesto

    İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyesi bir grup, Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesini protesto etti. Galatasaray Postanesi önünde İHD üyeleri, yaktıkları mumlar ve Uğur Kaymaz'ın fotoğrafları eşliğinde bir süre oturma eylemi yaptı. İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, grup adına, olayı protesto eden bir basın açıklaması yaptı.

    'Birlik ruhu canlandırılmalı'

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Bu ülkeyi kurarken egemen olan ortak heyecan ve birlik ruhunun tekrar canlandırılmasını" istedi. Diyarbakır'da, 57 belediye başkanı, "toplumsal barış çağrısı" yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda belediye başkanlarının ortaklaşa imzaladığı barış çağrısını, Osman Baydemir okudu. Baydemir, bölgede sağlanan barış ve huzur ortamının yitirilme riskiyle karşı karşıya olduğunu savunarak, şöyle dedi: "Bu ülkeyi kurarken egemen olan ortak heyecan ve birlik ruhunun tekrar canlandırılması ile farklılıklarımızın ayrılık olarak görülmediği çok kültürlü yapımızın zenginlik olarak algılandığı, cumhuriyetin demokratik özüyle buluştuğu bir Türkiye özleminin, her zamankinden daha güçlü bir yurttaş talebi olduğuna inanıyoruz. Mevzuattaki yasaklayıcı hükümlerin kaldırılması, köye dönüşlerin önündeki engellerin ve köy koruculuğunun kaldırılması, dağda ve yurtdışında olanların dönüşlerinin sağlanması gerekmektedir."

    Erdoğan: Suçlular ortaya çıkartılsın

    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kızıltepe'de Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesiy olayı "Suçlular bir an önce ortaya çıkarılsın. Bu olay örtbas edilmesin" talimatı verdiği öğrenildi. Erdoğan'ın İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya olayın örtbas edilmemesi talimatını verirken, "12 yaşındaki çocuktan terörist olmaz. Olayın sorumlularını bir an önce ortaya çıkarın. Bu olay örtbas edilemez. Sorumluları bir an önce bularak yargıya çıkartın" dediği öğrenildi. Erdoğan'ın verdiği talimatla AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu ile Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ve Tokat Milletvekili Şükrü Ayalan Kızıltepe'ye giderek olayı araştırdı, aileye taziye ziyaretinde bulundu ve sorumluların en kısa sürede bulunacağını ifade ettiler.

  • BİLAL ÇETİN / ANKARA

    Kızıltepe olayını Adli Tıp çözecek

    Mardin Kızıltepe'de kamyon şoförü Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın yargısız infaza kurban gittiği yönündeki iddialar, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporu ile aydınlanacak. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından olayla ilgili soruşturma yapmakla görevlendirilen mülkiye ve polis başmüfettişleri de Adli Tıp Kurumu'nun vereceği raporu bekliyor. Silah ve mermilerin balistik incelemesini yapan Adli Tıp, baba oğul Kaymazlar'ın ellerinden alınan doku örneklerini de inceliyor. Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın ellerinden alınan doku örnekleri, olayın aydınlatılmasında büyük katkı sağlayacak. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput, Adli Tıp Kurumu raporunun muhtemelen önümüzdeki hafta açıklanabileceğini belirtti.

  • EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA



  • 5 Aralık 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED