AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
Gündem: 'Devlet gözetimi'

Devletler bugün, "güvenlik" gerekçesiyle bireylerin her türlü iletişimine kulak kabartıyor. Şehirler kameralarla 24 saat gözetim altında tutuluyor. Konu, dünyada sürekli gündemde, bizde ise yeni tartışılmaya başlanıyor.

Artan güvenlik endişeleri, devletleri, bireylerin iletişimine ve özel hayatlarına daha fazla burnunu sokmasının yolunu açıyor. Özellikle 11 Eylül sonrasında bu yönde bir tırmanış var. İnternet iletişimi ve telefon görüşmelerinin takibi, sokaklarda kameralarla gözetlenmek çağdaş insanın adeta kaderi olmuş durumda. Birçok sivil hak savunucusu örgüt ise, bu yöndeki gelişmenin tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.

Bu endişeler son olarak dünyaca ünlü BusinessWeek dergisinin, 8 Ağustos'ta çıkacak sayısında "devlet gözetimi" başlığıyla ele alındı. Dergide, 11 Eylül saldırısı ile ardından İstanbul, Madrid, Londra ve Kahire'de meydana gelen bombalı saldırılar sonrası yükselişe geçen devlet gözetimi detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Teknoloji, gözetleme için devletlerin emrinde

Devletler bugün, "güvenlik" gerekçesiyle bireylerin telefon görüşmelerine kulak kabartıyor, elekronik postalarını okuyor, internet dolaştığı sayfaları ve hangi kelimelerle arama yaptığını kaydediyor, şehirler kameralarla 24 saat gözetim altında tuluyor. Patlayıcıları koklayarak tanıyan güvenlik cihazları, yüz tanıma özelliği olan kameralar, vücut sıcaklığına duyarlı algılayıcılar güvenlik için kullanılar teknolojilerden bir kaçı.

  • businessweek.com


    İngiltere 4 milyon kamera ile izleniyor

    Bombalarla sarsılan Londra, dünyanın şehir kameralarının güvenlik açısından en çok kullanıldığı yerlerden biri. Bugün İngiltere, ülkenin çeşitli yerlerine dağıtılmış 4 milyon kamera ile izleniyor. Sadece Londra'da bulunan kamera sayısı 500 bin. Liberty adlı insan hakları örgütünün başkan yardımcısı Mark Littleton'a göre, "İngilizler, dünyanın en çok gözetlenen yurttaşları". Liberty yetkililerine göre, İngiltere'de "güvenlik kameraları"nın sayısı 4 yıl sonra 25 milyona yükselecek.

    Sokaklar, parklar, devlet daireleri bu kameralarla her an takip ediliyor. 7 Temmuz 2005'te meydana gelen saldırılarda da, bu kameralarla elde edilen görüntüler istihbarat amaçlı kullanıldı. Saldırıların kimler tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğine ilişkin, kaydedilen görüntülerden yararlanıldı. Ancak ne yazık ki, 500 bin kamera, Londra'daki saldırılardan önceden haberdar olmaya ve önlemeye yetmedi.


    Gözetleme kamerası oyuncuları sahnede

    Türkiye'de de bireylerin izlenmesine yönelik çalışmalar var. Telefonların dinlenmesi, e-posta kayıtlarının takibi artık malum konular. İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde devreye giren ve şehri yüzlerce kamerayla takip eden MOBESE sistemi de özellikle kapkaçın önlenmesinde işe yarayacağı düşüncesiyle devreye sokuldu. Vatandaşların önemli bir kısmı, "Kapkaç bitecekse, beni takip etmelerinden rahatsız olmam" şeklinde bir görüşe sahipken, karşı görüşü savunan "Gözetleme kamerası oyuncuları" adlı bir grup çıktı ortaya. Bu amaçla İstanbul'un belli yerlerinde güvenlik kameraları önünde çeşitli gösteriler yapıldı. Kampanya yurtdışındaki "Surveillance Camera Players/Gözetleme Kamerası Oyuncuları" etkinliğinin Türkiye versiyonu. Sözkonusu kampanyanın adresi şöyle: http://www.notbored.org

    http://korotonomedya.net/kisadevre/4/10madde.html adresinde de, "10 Maddede Kendi 'Gözetleme Kamerası Tiyatronuzu' nasıl sahneye koyarsınız?" şeklinde bir metin var. Burada, yurtdışındaki kampanya çalışması birebir çevrilerek yayınlanıyor. Merak edenler okuyabilir. İstanbul'da "MOBESE'ye karşı NOBESE" sloganıyla yapılan gösterilere ilişkin görüntüler ise şu adreste görülebilir: http://istanbul.indymedia.org/news/2005/06/35583.php

    Bu sayfadaki yorumlara bakınca görülüyor ki, vatandaşlar izlenmekten rahatsız değil. Kapkaç bitecekse, varsın izlesinler görüşü hakim. Son telefon dinleme olayında da, bazı gazetelerde yayınlanan haberlerde görüşü sorulan vatandaşlar, "Telefonlarımız dinlenebilir" diyorlardı! "Bireysel mahremiyet" ve kameralı hayat, ülkemizde yeni bir konu. İlerleyen günlerde, sanıyoruz hukukçular konunun detaylı analizini yapacaklardır.

  • izleniyoruz.net




    mbd@melihbayramdede.com
    www.melihbayramdede.com

  •  
    Tam 100 bin kişi Microsoft Windows Vista'yı test ediyor
    Dünyanın ençok
    satanı yine Dell

    Bilgisayar pazarındaki son satış rakamlarına göre, ABD'li Dell şirketin yine sektörde birinciliği sürdürüyor. Merkezi Texas'ta bulunan Dell'in pazar payının yüzde 19,3, Kaliforniya merkezli Hewlett Packard'ın yüzde 15,6, IBM'in yüzde 7,6, Acer'ın yüzde 4,4, Fujitsu/Siemens'in ise yüzde 3,7 olduğu kaydediliyor. Uluslararası Veri Şirketi'nin (IDC) araştırmasına göre, bilgisayar sektörünün lideri durumundaki Dell'in aynı dönemdeki satış rakamı yüzde 23,7 artarken, Dell'i yüzde 16,3'lük artışla Hewlett Packard (HP) takip etti. Toplamda ise söz konusu artışın son 5 yılda kaydedilen en büyük artış olduğu belirtildi. IDC, artıştaki temel faktörleri masa üstü bilgisayarların düşük maliyetli olması ve diz üstü bilgisayarların artık daha alınabilir fiyatlara ulaşması olarak saydı. Bu arada, ABD'deki bilgisayar satış rakamları yüzde 11,7 artarken, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'ya yapılan satışlardaki artışın ise yüzde 20'yi bulduğu ifade edildi.
    Explorer 7.0'ı beklerken alternatif tarayıcıları deneyin!
    Internet Explorer'ın 7.0 sürümü halen test (yani BETA) aşamasında. Internet Explorer'da kullanıcının beklediği en önemli iki özellik, tablı düzen ve RSS. Tab sayesinde kullanıcılar çok sayıda siteyi aynı ekrandan kontrol edebiliyorlar. RSS ise, sitelerdeki haber başlıklarının, siteleri ziyaret etmeden okunabilmesini sağladığı için kullanıcılara zaman kazandırıyor. Saydığımız bu iki özellik halen, Firefox internet tarayıcısı ile adı sanı duyulmamış bir çok tarayıcıda bu bulunuyor. Bir alternatif denemek isterseniz Avant Browser'ı önerebiliriz:
  • avantbrowser


    Microsoft uydu ve harita servisi başladı
    Microsoft, Google'ın Maps adlı uydu fotoğraf ve harita servisinin benzerini MSN Virtual Earth adıyla kullanıma sundu. Halen deneme aşamasında olan ve Türkiye dahil pek çok bölgenin yakın çekimlerinin yer almadığı servis, Google'ın sektörde yarattığı yoğun rekabetin sonucu olarak hizmete girdi. Halen Google, Maps adlı harita ve uydu fotoğrafları servisinin yanısıra, kullanıcıların bilgisayarlarına yükleyebildikleri Google Earth adlı yazılımla da bu alanda liderliği sürdürüyor. Google Earth, internet kullanıcılarına dünyayı adeta parmaklarının ucunda oynatma imkanı sağlıyor. Sektörde, Microsoft'un MSN Virtual Earth servisine ilave olarak Google Earth yazılımına benzer bir yazılım da çıkarabileceği konuşuluyor.
  • virtualearth

  • 2 Ağustos 2005
    Salı
     

    Melih Bayram Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED