AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Sağlıklı yaşamın sırrını eski tabibler çözmüş

Modern tıbbın yeni söylemeye başladığı 'hastalanmadan önce sağlığınızı koruyun' trendi aslında 15. yüzyıl klasik Osmanlı tıbbının sağlık formülü. Osmanlı araştırmacısı Orhan Sakin tarafından günümüz Türkçesine çevrilen 15. yüzyılda yaşamış tabib Yadigar İbn-i Şerif'in kitabı sağlıklı yaşam için modern tıbbın yeni yeni keşfettiği birçok şeyi içeriyor.

  • FATMA DURMUŞ
    Hastalandıktan sonra tedaviyi ön plana çıkaran modern tıbbın yerini son zamanlarda almaya başlayan 'sağlıklı yaşam' trendi aslında yeni değil. 15. yüzyılda Yadigar İbn-i Şerif tarafından yazılan Türkçe tıp kitabı hastalanmadan önce sağlığı koruyarak yaşamak için gerekli olan bilgileri içeriyor. Osmanlı'nın ilk döneminde yaşayan Tabib kitabın mukaddimesinde yani önsözünde kitabı müslümanların sağlıklarını korumak, onların hayır dualarını almak 'sağlık saklamak ve hastalık defetmek' için yazdığını söyler. Bu eser marifet sahibi kimselerin elinde olursa hiç tabibe ihtiyaç olmayacağını da bildirir. Eski tıbba göre sağlıklı olmak ve hastalanmamak esas amaçtır. Buna çok önem verilir ve uyulması için büyük çaba gösterilirdi. O günkü tıb da hastalıklar vücudun sağlık dengesinin bozulmasıyla oluşuyordu. Bu dengeyi bozan sebeplerin başında yiyecekler, içecekler, beslenme alışkanlığı ve yaşadığı fizik ortamdaki şartlar geliyordu. Yaşanan ortamdaki hava, rüzgarlar, mevsimler ve bunlarda yapılması gerekenler çok önemliydi. Giyeceklerin seçilmesi, banyolar, hareket ve spor, sağlığı direkt etkilerdi ve bunların hekimin tavsiyesine göre sağlığa uygun şekilde yapılması gerekirdi. İbn-i Şerif' te bu bölüme çok önem vermiş ve kendi tecrübesiyle sağlıklı olmak için yapılması gerekenleri tek tek yazmıştır. Klasik Osmanlı tıbbında sağlıklı yaşamanın hastalandıktan sonra tedaviden önce gelmesi 19. yüzyıla kadar sürer. 16. yüzyılda batı tıbbı hastalandıktan sonra tedaviyi esas alan modern tıbbı keşfeder. Modern tıb 19. yüzyılda Osmanlı coğrafyasına da ithal edilir. Böylelikle 21. yüzyılda batı tıbbının değerini yeni anlayacağı klasik Osmanlılı tıbbı Osmanlı torunları tarafından terkedilir.

    Yazın az ve hafif yiyin

    Yadigar'ın kitabında mevsim şartlarına göre alınması gereken sağlık önlemleri şu şekilde veriliyor: "Sıcak hava vücudu zayıflatır, benzi sarartır ve susuzluğa sebebiyet verir. Yüreği kızdırır. Vücudun kuvvetlerini zayıflatır. Sıcak hava soğuk mizaçlı kişiye iyi gelir. Soğuk hava sağlıklı kişiler için gelenellikle faydalıdır. Kışın vücutta zararlı maddeler biriktiğinden bu zararlı maddelerin yaz sıcaklığıyla eriyip vücuda yayılmasından önce bahar mevsiminde onları bedenden temizlemek gerekir. Bu temizleme işlemi iki şekilde gerçekleştirilir. Birincisi az ve hafif yiyip spor yaparak. Yiyecekler hafif olsa dahi mideyi doldurmamalıdır. Ayrıca sabah kahvaltıdan önce kısa bir süre egzersiz yapılmalıdır. Etli, tuzlu ve acılı besinleden uzak durulmalı. Yaz mevsiminde sporu, yemeği ve cinsel münasebeti azaltmak; bol bol istirahat etmek ve rahat bir ortamı tercih etmek gerekir. Serinletici şerbet ve yemeklerle vücut sıcağa karşı korunmalıdır. Yaz mevsimi ihtiyarlar ve soğuk mizaçlı kişiler için yararlıdır."

    SPORDAN SONRA BALIK YENMEMELİ

    Kışın spor çokça yapılmalıdır. Gıdayı fazla yemek gerekir. Kış günlerinde sıcak mizaçlı yaz günlerinde ise soğuk mizaçlı yiyecekler tercih edilmelidir. Yiyecekler tam manadan iştah oluşmuşken yenmeli; tam doymadan da sofradan çekilmelidir. Bedenen yapılan iş-güç ve spordan sonra süt ve taze balık gibi nazik şeyler yenmemelidir. Çünkü bu durumda mide de ısınmıştır. Isınmış mideye yaş zerdali, yaş şeftali ve kavun gibi nazik yiyecekler girince kişinin mizacının temeli olan hıtları bozulur. Günlük öğün sayısı iki günde üç öğün olmak üzere düzenlenmelidir. Şöyle ki bir gün sabah ve akşam ertesi gün öğle vaktinde de yenmelidir.

    AŞK VESVESESİNDEN NASIL KURTULUNUR?

    15. yüzyıl hekimi Yadigar İbn-i Şerif 'buhran ve aşk vesvesesinden kurtulmak için bakın neler öneriyor: "...gönül meşgullüğü, yani bir nesneye ve mühim işlere endişe etmek birçok hastalıkları giderir. Önemli meselelerle meşgul olmak da marazları hafifletir ve perişanlığı giderir. Bunun için seyahat edip değişik şehirler ve ilginçlikler görmek, birçok müşkil marazdan insanı kurtarır. Ayrıca aşk vesvesesi için bundan daha faydalı bir ilaç yoktur. İşsizlik, güçsüzlük ve gamsızlıktan daha zararlı hiçbirşey yoktur."


  •  
    MEME KANSERİ RİSKİNİ DÜŞÜR
    Kadınlarda görülen en yaygın kanser türlerinden biri olan meme kanserinin erken döneminde yapılan ilaç değişiminin, hastalığın tekrarlama ve yayılma riskini azalttığı bildirildi. Viyana Tıp Üniversitesi'nden Prof. Raimund Jakesz ve ekibinin yaptığı araştırmada, meme kanseri tedavisinin standart ilacı olarak bilinen tamoxifenin ardından anastrozole adlı ilaca geçmenin, hastalığı yüzde 40'a varan oranlarda düşürdüğü belirtildi.
    Sigara daha da
    can yakacak

    Önlem alınmaması durumunda gelecek 20 yılda Türkiye'de sigaraya bağlı nedenlerden ölenlerin sayısının yaklaşık 550 bine yükseleceği belirtildi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, sigara ve alkol kullanımının, insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayısız hastalık ve ölümlere zemin hazırladığı ifade edildi. Türkiye'de düzenli sigara içen kişilerin yüzde 55'inin, 35-58 yaşları arasında hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada, önlem alınmaması durumunda Türkiye'de gelecek 20 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 550 bine yükseleceği kaydedildi.
    Varis tedavisinde lazer kolaylığı
    Kadınların yüzde 40, erkeklerin yüzde 20'sinde görülen varis hastalığı, artık daha kolay tedavi ediliyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Bengisun, klasik varis ameliyatlarında bacakta bazı bölgelerin kesilerek varisli damarın bulunduğunu ve tümüyle dışarı çıkarıldığını belirterek lazerle tedavi farkını şöyle anlattı:"Damar içi lazer yöntemi hastaya daha az zarar veriyor, genel anestezi gerektirmiyor, iş gücü kaybını önlüyor, hastane yatış süresini azaltıyor ve hasta 1 saatte ayağa kalkıyor."
    Bebeğin şifası anne sütünde
    Van Sağlık Müdürü Uzman Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, bebeklerin ilk 6 ayında anne sütüyle beslenmesi gerektiğini söyledi. Çocuk ölümlerine neden olan ishal, zatürre gibi enfeksiyon hastalıkların anne sütüyle beslenen bebekler arasında daha az görüldüğünü dile getiren Uzman Dr. Kurtoğlu, "Alerjik hastalıklar daha az görülür. Kan kanseri, şeker hastalığı, kolitis ülseroza gibi hastalıklarda anne sütüyle beslenen çocuklar arasında daha nadir ortaya çıkmaktadır" dedi.
    6 Ağustos 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED