AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Emekli olmama rağmen babamın maaşını alabilir miyim?

Ayfer KURTER (emekli): Tahsin bey, ben emekli bir bayanım, hiç evlenmedim. Babam işçi emeklisiydi, 1990 da vefat etti. Ben, 1991 yılında kendisinden maaş aldım. 1992 de işe başladığımda kestirdim. Şimdi emekli olmama rağmen babamın maaşını alabilir miyim? Sizden bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

*Okuyucumuz, emekli olması nedeniyle babasının sigortasından ölüm aylığı alamaz. Çünkü 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 68/I-C-a. Maddesi hükmü buna imkan vermemektedir. Şöyle ki:

"Ölen sigortalının aylık bağlanmasına hak kazanan kimselerine aşağıdaki hükümlere göre aylık bağlanır.

I- Ölen sigortalının 67 inci madde gereğince tespit edilecek aylığının;

A) Dul eşine % 50'si, aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşine % 75'i,

C) Çocuklardan:

a)18 yaşını, ortaöğrenim yapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olan veya çalışamayacak durumda malül bulunan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan çocuklarla yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi bir işte çalışmayan, buralardan gelir ve ya aylık almayan kız çocukların her birine % 25'i,

b) (a) fıkrasında belirtilen ve sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle ana ve babaları arasında evlilik bağlantısı bulunmayan yahut sigortalı babanın ölümü tarihinde evlilik bağlantısı bulunmakla beraber anaları sonradan evlenenlerin her birine % 50'si, oranında aylık bağlanır."

Bu hükümden de anlaşıldığı üzere, mailde açıklanmamakla birlikte, örneğin SSK'dan yaşlılık aylığı alan bayan okuyucumuz, evli olmaması nedeniyle, SSK emeklisi babasının ölümünden dolayı, hak sahibi sıfatıyla ölüm aylığı alamaz.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na geçici 91. maddenin eklenmesi hakkındaki 02.07.2005 tarih ve 5386 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 09.07.2005 tarihli Resmi Gazete'nin 25870 sayılı nüshasında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun 2. maddesiyle eklenen Geçici 91. maddenin 1. fıkrasında "6.8.2003 tarihinden önce hak sahibi kız çocuklarına bağlanan gelir ve aylıklar; bunların evlenmeleri, Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi çalışmaları veya kendi çalışmalarından dolayı buralardan gelir veya aylık almaları halleri hariç olmak üzere geri alınmaz."hükmüyle bu değerlendirmemizi teyit etmektedir. SSK'nın bu Kanunun uygulanması hakkındaki 12-146. EK sayılı Genelgesi'nin açıklaması da bu yöndedir. Şöyle ki: 1.Kız Çocukları : Geçici 91 inci madde ile getirilen düzenlemeyle, 06/08/2003 tarihinden önce hak sahibi olan kız çocuklarına bağlanan gelir ve aylıkların, bunların diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışmaları ve buralardan kendi çalışmaları nedeniyle gelir ve aylık almaları halinde kesileceği, kendi çalışmaları dışında diğer sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir veya aylık almaları halinde ise kesilmeyeceği öngörülmüştür.

Limited Şirket ortağı, Bağ-Kurdan ayrılıp SSK'ya geçebilir mi?

Metin TANSELİ (esnaf): Merhaba. SSK'da 8 yıl hizmetten sonra 4 yıllık Bağ-kurluyum. Şu anda 6. basamaktayım. 34 yaşındayım. Limited şirket ortağıyım. Tekrar SSK'ya geçmek istiyorum. Mümkün mü? Ne tavsiye edersiniz?

*Okuyucumuz, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun 24/I-d. Maddesi uyarıca, Limited Şirket ortaklığı nedeniyle zorunlu Bağ-Kur sigortalılığına tabidir. Bu ortaklık sürdüğü müddetçe, Bağ-Kur sigortalılığı kesintiye uğramayacağından, iş sözleşmesiyle başka bir işte veya işyerinde çalışsa bile, SSK sigortalılığına geçemez. Ancak ortaklığına son vermesi halinde, tekrar SSK sigortalılığını başlatabilecektir. Okuyucumuzun 34 yaşında olması ve halen süren sosyal güvenlik reformu çalışmaları nedeniyle, SSK sigortalılığına geçme gayretini şu anda gereksiz bir zorlama olarak görüyorum. Çünkü bu reform süreci içerisinde, belki TBMM görüşmelerinin de katkısıyla, böyle bir ihtiyaç kalmayacaktır.

Sigortalılık sonrası yaş tashihi, emeklilikte değerlendirilir mi?

Faik ÖZTEKİN: Sayın Tahsin bey, ben emeklilikle ilgili mail atmıştım. Fakat cevap alamadım. Daha sonra benle görüşüp hastane raporlarını göndermemi söylediniz. Bu raporları size faksladım. Benim doğum tarihim kimlikte yanlışlıkla 01.01.1965 olarak yazılmıştır. Mahkemeye başvurdum. Mahkeme beni Bakırköy Devlet Hastanesine sevk etti. Yapılan DNA testlerinde yaşım 45 olarak saptandı. Mahkeme doğum tarihimi 01.01.1959 olarak kimliğime geçilmesine karar vermiştir. Bu benim emeklilik durumumu nasıl etkiler? Bilgi verirseniz sevinirim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

*Daha önce bu konuda birkaç yazı yazmıştım. Sizin sorununuzla ilgili olarak, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 120. maddesinde 24.06.2004 tarih ve 5198 sayılı Yasa ile yapılan değişiklikle birlikte, sigortalılık başlangıcı sonrası yaş tashihlerinin geçersizliği konusunda tereddüt bulunmamaktadır. Önceki mailinizden hatırladığım kadarıyla, sigortalılığınızın başlangıcı, T.C. Bakırköy 3. Asliye Hukuk Hakimliği'nce yaş tashihi -düzeltmesi- kararının verildiği 13.07.2004 tarihinden öncedir. Bu nedenle, belirttiğiniz yaş tashihinin emeklilik yönünden yararı olmayacaktır.



4 Ağustos 2005
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED