AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
ABD'nin gizli hapishaneleri

Af Örgütü, iki Yemenlinin aylarca Amerikalılar tarafından Ürdün'deki gizli bir yeraltı hapishanesinde tutulduklarını belirtti. Michael Ratner, örgüt raporunun CIA tarafından yönetilen gizli hapishaneler ağını ortaya koyan ilk belge olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, iki Yemenli aylarca Amerikalılar tarafından Ürdün'deki bir gizli yeraltı hapishanesinde tutulduklarını bildirdi. İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) bu iddialar üzerine ABD'den, ülkesi dışında, zanlıları tuttuğu öne sürülen gizli cezaevleri konusunda bilgi istedi. Af Örgütü, Yemenlilerin iddialarına konu olan Ürdün'deki hapishanenin ABD'nin dünyanın çeşitli yerlerinde şüpheli bulduğu kişileri tuttuğu bir çok yerden sadece biri olduğu kanısında. ABD yönetimi ise henüz Af Örgütü'nün sorularına ve bu sorulara temel oluşturan iddialara yanıt vermiş değil. Fakat, Merkezi Haberalma Örgütü CIA'nin başkanı yakınlarda bir açıklama yaparak, kurumun işkenceye başvurmadığını söylemişti. CIA başkanı Porter Goss, Amerikan Senatosu'na verdiği ifadede, işkencenin profesyonelce bir yöntem olmadığı gibi sonuç da vermediğini kaydetmişti.

Yemenliler: Falakaya çekildik

Uluslararası Af Örgütü, konuyla ilgili olarak yayımladığı raporda Amerikan yönetimini, gizli gözetim merkezleri ya da hapishanelerinin yerlerini ve bu tür yerlerde tuttuğu insanların isimlerini açıklamaya, ayrıca bundan böyle gizli hapishane kullanımına son vermeye çağırdı. Raporda tanıklıklarına yer verilen iki Yemenli Muhammed Farac Ahmed Bismillah ve Salah Nasır Salim Ali ayrı zamanlarda ayrı yerlerde gözaltına alınmışlar. Fakat, Af Örgütüne birbirine çok benzeyen şeyler anlatıyorlar.

Muhammed Farac Ahmed Bismillah 2003 yılında Ürdün'de, Salah Nasır Salim Ali ise aynı yıl Endonezya'da gözaltına alınıp, Ürdün'e götürüldüğünü söylüyor. Her iki kişi de dört gün boyunca Ürdün istihbarat görevlileri tarafından sorguya çekildiklerini anlatıyorlar. Gerek Ahmed Bismillah gerekse Salim Ali bu süre içinde başaşağı asıldıktan sonra falakaya çekildiklerini de söylüyorlar. Tanıkların biri, ayrıca cinsel taciz ve elektrik verilmekle tehdit edildiğini öne sürüyor. İki Yemenli de bu sorgudan sonra bilinmeyen bir yeraltı hapishanesine götürüldüklerini ve burada altı ila sekiz ay tecrit edilerek tutulduklarını anlatıyor. Yemenliler bu süre içinde her gün Amerikalı görevliler tarafından Endonezya ve Afganistan'daki faaliyetleri hakkında sorguya çekildiklerini de öne sürüyor.

Hapishaneler gizli dünya

İki Yemenli bu yılın mayıs ayında Yemen'e iade edilmişler. Ama burada hala, mahkeme önüne çıkarılmaksızın gözaltında tutuluyorlar. Af Örgütü'ne göre, Yemen yetkilileri iki kişinin bir şeyle suçlanmadığını, onları yalnızca, ABD serbest bırakılmamaları koşuluyla iade ettiği için tuttuklarını söylüyorlar. Uluslararası Af Örgütü'nün iki Yemenli ile görüşen görevlisi Sharon Critoph "Bir kişinin sebebini ve süresini bilmeden dünyadan tecrit edilmesi uluslararası hukuka göre suçtur. Ve hiç kimse böyle bir durumda bırakılamaz" diye konuştu. Critoph iki Yemenlinin anlattıklarının, Amerikalıların dünya çapında oluşturduğu gizli cezaevleri dünyasının sadece su yüzüne çıkmış küçük bir parçası olmasından kaygı duyduklarını da kaydetti. Amerikan insan hakları örgütü Anayasal Haklar Merkezi (Constitutional Rights Centre) Başkanı Michael Ratner de bir açıklama yaparak, Af Örgütü raporunun CIA tarafından yönetilen gizli hapishaneler ağını ortaya koyan ilk belge olduğunu söyledi. Af Örgütü daha önce hazırladığı bir başka raporda Yemen'de yetkililerin, Amerikalıların talebiyle, bazı kişileri, mahkemeye çıkarmaksızın çok uzun süreler gözaltında tuttuklarını bildirmişti. ABD yönetimi ayrıca, terör zanlısı olarak gözaltına alınan kişileri, işkenceye başvuran ülkelere yollayıp buralarda sorgulanmasına izin vermekle de suçlanıyor.



6 Ağustos 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED