AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

  • Akciğer kanserinde erken teşhis kurtarıyor
    Alman Hastanesi Göğüs Hastalıkları Departmanı Direktörü Prof. Dr. Mustafa Yaman, akciğer kanserinde yaşama olanağının son derece kısıtlı olduğunu belirterek, erken teşhisin önemine dikkati çekti. "Akciğer kanserinde erken teşhisin önemi'' konulu toplantıda konuşan Prof. Dr. Yaman, kanser türleri arasında, hastanın hayatta kalma oranı en düşük olan türün akciğer kanseri olduğunu belirterek, "Akciğer kanserinde yaşama olanağı son derecek kısıtlı, yaklaşık yüzde 11. Bu yüzden akciğer kanserinin erken teşhisi çok önemli" dedi.

  • Çömez'den küçük Uğur'a moral ziyareti
    AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Balıkesir Devlet Hastanesi'nde yapılan yanlış müdahale sonucu sol kolu dirsek altından kesildiği iddia edilen 12 yaşındaki Uğur Mumcu Demir'i, evinde ziyaret etti. Balıkesir'de 1 Temmuz'da ağaçtan düşerek sol kolunu kıran, tedavi gördüğü hastanede gazlı kangren olduğunun belirlenmesi üzerine sevk edildiği Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi'nde kolu dirsek altından kesilen küçük Uğur'a moral veren Çömez, Demir ailesinden oğullarının sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı. Çömez, olayı telefonla görüştüğü Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a aktardığını, Sağlık Şurası'na da taşıyacağını söyledi.

  • Başyemenici'nin görevini Milli Eğitim dün iptal etti
    Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nde daire başkanlığı ile görevlendirilen Mehmet Zeki Başyemenici'nin yargılanmasının sürdüğünün öğrenilmesi üzerine görevlendirme onayı dün iptal edildi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Yaygın Eğitim Enstitüsü öğretmeni olan, 30 Mart 2005 tarihinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nde daire başkanı olarak görevlendirilen ve 12 Nisan 2005 tarihinde bu görevine başlayan Başyemenici hakkında basında yer alan haberlerin incelendiği belirtildi. Açıklamada, Başyemenici'nin, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne kararname ile asaleten atanmadığı, hizmetine duyulan ihtiyaç nedeniyle makam onayıyla daire başkanı olarak görevlendirildiği ifade edildi. Başyemenici'nin ceza almamış olması nedeniyle bakanlıkta bulunan dosyasında ceza aldığına veya mahkemenin devam ettiğine dair herhangi bir bilgi veya belge bulunmadığı bildirilen açıklamada şöyle denildi: "Gazetelerde çıkan haberler üzerine yapılan araştırma sonucunda, Başyemenici'nin hakkında 1999 yılında yapılan bir soruşturma sonucu zamanaşımı nedeniyle ceza almamakla birlikte yargılanmasının sürdüğünün öğrenilmesi üzerine, bakanlığımız yanlışta ısrarcı olmamış adı geçene ait söz konusu görevlendirme onayı bugün iptal edilerek daire başkanlığı görevine son verilmiştir."

  • ANKARA (A.A)

  • Hocaların atanmasının yürütmesine durdurma
    Danıştay 8. Dairesi, öğretim elemanlarının açıktan atanmasında Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'ndan izin alınmasını öngören Başbakanlık düzenlemesinin yürütmesini durdurdu. Yükseköğretim Kurulu, öğretim elemanlarının atama usul ve esaslarına bazı kısıtlamalar getiren işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Kurul, 5277 sayılı 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 25. maddesinin yükseköğretim kurumları araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak açıktan atamalara ilişkin esasların Başbakan tarafından belirlenmesine ilişkin hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını da talep etmişti. Danıştay 8. Dairesi, davaya konu Başbakanlık işlemiyle, yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşlara ayrılan toplam sayıyla sınırlı kalmak kaydıyla yıl içinde atama yapılabileceğinin, ayrılan rezervin dolmasından sonra açıktan atama izni talebinde bulunulamayacağının düzenlendiğini anımsattı. Kararda, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından bu uygulamaların hukuka aykırı olduğu yönünde kararlar verildiği ifade edildi. Danıştay 8. Dairesi, 5277 sayılı 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun atamalarla ilgili düzenlemelerinin Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla yüksek mahkemeye götürülmesine ise CHP bu yasanın iptali istemiyle dava açtığı için gerek görmedi.

  • ANKARA (A.A)

  • 'Alanya Limanı'nın güvenliğinde sorun yok'
    İsrail Ulaştırma Bakanlığı'nın, İsrailli turistleri taşıyan bazı yolcu gemilerini, Alanya limanına gitmemeleri konusunda uyarması üzerine Alanya Kaymakamı Günhan Sarıkaya "Alanya Limanı, tehlike arz eden bir yer değildir. Yeterince alınmış güvenlik tedbirleriyle Alanya Limanı, güvenilecek ve sığınılacak bir limandır" açıklamasını yaptı. Alanya Liman İşletmeleri ve Denizcilik A.Ş. (ALİDAŞ) Başkan Yardımcısı Müfit Kaptanoğlu, ise limanın uluslararası standartta bir güvenlik sistemine sahip olduğunu söyledi. İsrail Ulaştırma Bakanlığı, İsrailli turistleri taşıyan bazı yolcu gemilerini, Alanya limanına gitmemeleri konusunda uyardı. Uyarının ardından Hayfa limanından kalkacağı belirtilen 600 yolcu kapasiteli Mirage ve Dream Princes adlı iki geminin Alanya seferinin iptal edildiği belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Alanya Liman İşletmeleri ve Denizcilik A.Ş. (ALİDAŞ) Başkan Yardımcısı Müfit Kaptanoğlu, İsrail gemilerinin Alanya limanına beş yıldır geldiğini hatırlatarak "Alanya limanında, ISPS dediğimiz uluslararası standartta bir güvenlik sistemi uygulanıyor. Bu çerçevede özel güvenlik teşkilatımızı da kurduk. 14 kişilik özel güvenlik ekibimizin yanı sıra deniz polisi ve çevik kuvvet ekipleri de bölgede sürekli ve düzenli koruma görevi yapıyor" dedi. Alanya Kaymakamı Günhan Sarıkaya ise, "Alanya Limanı, tehlike arz eden bir yer değildir. Yeterince alınmış güvenlik tedbirleriyle Alanya Limanı, güvenilecek ve sığınılacak bir limandır" açıklamasını yaptı.

  • ALANYA

  • Milletvekilleri mayınlı tuzaktan kurtuldu
    Bingöl'ün Genç İlçesi'ne bağlı Servi Beldesi yakınlarında, Bingöl Valisi Vehbi Avuç, AK Parti Bingöl milletvekilleri Feyvi Berdibek, Mahfuz Güler, Abdurrahman Anık ve Bingöl Emniyet Müdürü Mehmet Gülnaz'ın bulunduğu konvoyun geçtiği sırada, yolda mayın patladığı bildirildi. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadığı, konvoyda bulunanların helikopterle Genç İlçesi'ne ulaştırıldığı kaydedildi. Abdurrahman Anık, Servi Beldesi'ne bir camii açılışına gittiklerini ve dönüşte, Genç'e yaklaşık 7 km. kala konvoyun bulunduğu yolda patlama meydana geldiğini anlattı. Anık, "Patlamada herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı. Geçtiğimiz yol dağlık bir bölgede ve stabilizeydi. Patlatılan mayının uzaktan kumandalı olduğu duyumunu aldık" dedi. Feyzi Berdibek de bir anda meydana gelen patlamayla ilgili araştırmamın sürdüğünü, can kaybı olmamasına sevindiklerini ifade etti.

  • BİLAL ÇETİN / BİNGÖL

  • Heyet ve muhabirlerin ifadelerine başvuruldu
    Tunceli'nde, terör örgütü PKK üyelerince kaçırılan ve önceki akşam serbest bırakılan Er Coşkun Kırandi'yi teslim almaya gidenlerin ifadelerine başvurulduğu bildirildi. Coşkun Kırandi'yi teslim almaya giden, Ferhat Tunç, Umur Hozatlı, Selahattin Demirtaş ve Mehdi Perinçek ile Kırandi'nin serbest bırakılışı ile ilgili haberi takip eden AA Tunceli Muhabiri Haydar Toprakçı ve DHA Tunceli Muhabiri Ferit Demir'in de ifadelerine başvuruldu.

  • TUNCELİ

  • Helikopter enkazından iki personelin naaşı çıkarıldı
    Antalya'nın Kumluca İlçesi Beşadalar mevkiinde 30 Temmuz Cumartesi akşamı düşen Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait helikopterde bulunan kayıp 2 personelin naaşının, helikopter enkazından çıkarıldığı bildirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri, Beşadalar mevkiinde 30 Temmuz Cumartesi günü düşen ve Kıdemli Çavuş Aydın Canpolat ve Kıdemli Çavuş Mevlüt Pekdemir'in şehit olduğu helikopter kazasında kaybolan Deniz Kıdemli Yüzbaşı Süleyman Satır ve Üsteğmen Bülent Sarıkaya'nın naaşlarının, denizde 120 metre derinlikteki helikopter enkazından çıkarıldığını belirttiler. Yetkililer, şehitlerin naaşının, Marmaris Aksaz Üssü'ne götürüldüğünü, bugün Bülent Sarıkaya için Ankara Kocatepe Camii'nde, Süleyman Satır için ise memleketi Bursa'da tören düzenleneceğini kaydettiler. Öte yandan, Yüzbaşı Satır'ın babası Orhan Satır, "Oğlum şehit oldu, vatan sağolsun" diyerek, oğlunun cenaze töreninin Bursa'da yapılacağını söyledi.

  • ANTALYA (A.A)

  • Yunanlı dağcılar Ağrı'ya tırmanacak
    Yunanlı 17 dağcı, Ağrı Dağı'na tırmanmak için, dün Türk Hava Yolları (THY)'nın tarifeli seferiyle Atina'dan İstanbul'a geldi. Türkiye'nin çatısı kabul edilen 5 bin 138 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'na tırmanacak Yunanlı dağcıların, zirveye Fener Rum Patrikhanesi flamasını dikeceği haberleri, Patrikhane tarafından yalanlandı. Geceyi İstanbul'da geçiren ve Patrikhane'yi de ziyaret eden dağcılar, bugün Van'a giderek, tırmanış hazırlıklarına başlayacak. Ekip başkanı Kostas Tsivelekas Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada "Bu etkinliğimiz, iki ülkenin kardeşliği için atılmış bir adım. Burada olmaktan çok mutluyuz" diye konuştu. Tsivelekas, kendisine atfen bazı Yunan gazetelerinde yayımlandığı öne sürülen (Ağrı Dağı'nın zirvesine Patrikhane bayrağı dikeceğim) haberini doğrulamadı. Fener Rum Patrikhanesi'de, dağcı Kostas Tsivelekas tarafından Yunanistan'da yapıldığı bildirilen açıklamayı yalanladı.Yunanlı dağcıların Türkiye'deki tırmanış ve gezisi bir hafta sürecek.

  • SIRRI BIYIK-İSTANBUL

  • Turizme 'halıcı' darbesi
    Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'den halı alan turistlerin şikayetleri konusunda, "Özellikle halı alışverişlerinde yaşanan olumsuzlukların dış basında yer alması sonucu, ülke turizmi ve ticari itibarımız zedelenmektedir" dedi. Koç'un, geçtiğimiz ay bir gazetede yer alan, "Denizli bölgesinde turizm katilleri var. İpek Hereke halısı diye sıradan halıları en az 3 bin dolardan satıp turistlere kazık atıyorlar" şeklindeki açıklamalarına ilişkin önerge veren DYP'li Ümmet Kandoğan'ın sorularını yanıtladı. Koç, şunları kaydetti: "Alışveriş turizmi altında ülkemize maliyetinin çok altında turlar düzenlenerek, yabancı turistlerin alışveriş turlarına katılmaya ve çeşitli yöntemlerle alışverişe zorlanması, fahiş fiyatlarla satış yapılması, yabancı turistlerin ülkemizden satın aldıkları ve adresine gönderilmesini istedikleri halı, kilim ve benzeri eşyanın defolu, sipariş edilenden farklı, geç gönderilmesi ya da hiç gönderilmemesi, yabancı turistlerin kredi kartı hesaplarından alışveriş bedelinden fazla para çekilmesi gibi olaylarla giderek daha da artan bir oranda karşılaşılmaktadır."

  • Bariyerlere çarpan sürücü hayatını kaybetti
    Vatan Caddesi'nden Bayrampaşa istikametine giden otomobil, yol ayrımındaki bariyerlere çarptı. Sürücü Mehmet Ünal, olay yerinde hayatını kaybederken, araçtaki Hüseyin Özdil ise yaralı olarak kurtarıldı.

  • İstanbul Emniyeti ve Çapa'da elektrik kesintisi
    Gaziosmanpaşa, Kumburgaz ve Beyazıt işletme müdürlükleri bölgesindeki çalışmalar nedeniyle yarın (pazar) bazı semtlerde elektrik kesintisi uygulanacak. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Beyazıt İşletme Müdürlüğü bölgesinde 07.00-08.00 saatleri arasında ise; Şehremini, Çapa, Karagümrük, Balat, Ayvansaray, Cibali, Çapa Hastanesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Fatih Kaymakamlığı, İMÇ Blokları, Tahtakale ve Sultanhamam civarı elektrik alamayacak. Gaziosmanpaşa'da ise 08.00-18.00 saatleri arasında; Habipler, Yayla Köyü, Pirinççi Köyü, Karadeniz Mahallesi, Menderes Caddesi 1205. Sokak, 1150. Sokak ve civarı elektrik alamayacak. Kumburgaz'da ise 08.00-12.00 saatleri arasında; Kayalar Plastik Fabrikası, Temel Transport, Star Kablo, Botaş, Türkoba Sukuyuları, Türkmen Kadife, Oba Kent, Ali Akbulut, Üçel Otomotiv'e elektrik verilemeyecek.

  • İSTANBUL (A.A)

  • Minibüs, kamyonla çarpıştı: 5 ölü, 7 yaralı
    Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi yakınlarında, minibüsle kamyonun çarpışması sonucu 5 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Mehmet Aktaş (27) yönetimindeki bir turizm şirketine ait 39 DF 483 plakalı minibüs, ilçeye bağlı Evrensekiz Beldesi Ahmetbey otoyol köprüsünde, karşı yönden gelen Kıvanç Utkucu'nun (25) kullandığı 34 BP 7747 plakalı kamyonla çarpıştı. Kazada, minibüs sürücüsü Aktaş ile yolculardan Serdar Koçun (25), Göksel Öncü (24), Erkan Batmaz (33) ve Kadir Uz (30), olay yerinde hayatını kaybetti. Kazada, 7 kişi de yaralandı. Bu arada Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde meydana gelen kazada, otomobiliyle Irak'tan gelen Cengizhan Ahmet (36) Mahmut Pazan idaresindeki tankerle Hasantepe köyü mevkiinde çarpıştı. Kazada, Cengizhan Ahmet ile Hinno Akan (60) ve Zehra Ahmet (1) olay yerinde öldü, dört kişi yaralandı. Öte yandan Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Küçükkuyu Beldesi'nde traktörü ile karpuz satmaya giden Mehmet Özel, traktörüyle 40 metrelik uçurumdan aşağıya uçarak, hayatını kaybetti.

  • Gaspçılar, direnen profesörü bıçakladı
    Beyoğlu'nda gaspçılar, kendilerine direnen profesörü bıçakladı. Eminönü'nde ise, kapkaççılar Japon turistin kolunu kırdı. Beyoğlu'nda gaspçılar, kendilerine direnen profesörü bıçakla yaraladı. Eminönü'nde ise çantası kapkaç yöntemiyle alınan Japon turistin kolu kırıldı. Alınan bilgiye göre, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varol Çanakçı'nın önüne çıkan 2 kişi, kavga ediyormuş gibi davrandı. Bu sırada, arkadan başkalarının da gelmesiyle ortada kalan Çanakçı'nın, içinde 2 bin 500 YTL bulunan cüzdanı, bu kişilerden biri tarafından alındı. Durumu fark eden Çanakçı, cüzdanını alan kişiyi elbiselerinden yakalamayı başardı, ancak çevresindekiler, Çanakçı'ya bıçakla saldırdı. Çanakçı, sağ kolundan yaralanırken, gaspçılar kaçtı. Öte yandan, Kumkapı Tren İstasyonu'nda trene binmeye çalışan Japon turist Sai Yuta, çantasını almaya çalışan kapkaççıya direnince kolu kırıldı. Çantayı alan kapkaççı, vatandaşların arasından sıyrılarak, kayıplara karıştı.

  • İSTANBUL (A.A.)

  • Güler: Pendik'te terör bağlantısı bulunamadı
    İstanbul Valisi Muammer Güler, Pendik'te meydana gelen ve 2 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanmasına neden olan patlamayla ilgili tetkiklerin henüz bitmediğini söyledi. Trafik eğitimi gören polis memurlarına sertifika verilmesi nedeniyle dün düzenlenen törene katılan Vali Güler, şunları söyledi: "Olayla ilgili tetkikleri yapıyoruz. Olayın terörle bağlantısı da henüz ilişkilendirilmiş değil. Bir patlayıcı olduğu, bir patlama olduğu belli ama tetkikler bitmedi." İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da, "C4 dememiz mümkün değil. Elimizde parça yok. Olay yerinde ele geçen malzemeler laboratuvarda inceleniyor" diye konuştu. Cerrah, olayı üstlenen kimsenin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

  • İSTANBUL

  • Sarıyer'de kaldırım kavgası: 4 yaralı
    Sarıyer'de, yeniden düzenlenen kaldırımın, arsalarına fazla girdiğini öne süren 1 kişi, 4 işçiyi tabancayla yaraladı. Alınan bilgiye göre, Merkez Mahallesi Atabey Sokak'ta kaldırım düzenleme çalışması yapan taşeron firma işçileriyle, buradaki bir ev ve arsanın sahibinin oğlu M.K. (57) arasında tartışma çıktı. Kaldırımın kendi arsalarına çok girdiğini öne süren M.K, tartışmanın büyümesi üzerine, kaldırım düzenlemesinde çalışan işçilere tabancayla ateş açtı. Açılan ateş sonucu işçilerden İsmail Kurt, Firuz Altay, Harun Demirci ile Şefik Üzer yaralandı. M.K. da elinden silahı almaya çalışan vatandaşlarca darp edilerek yaralandı. Yaralıların hayati tehlikesi bulunmadığı bildirildi.

  • İSTANBUL (A.A.)

  • İstanbul'da yağış uyarısı
    İstanbul Valiliği, ilde hafta sonu beklenen yağış konusunda vatandaşların alınan tedbirlere duyarlı olmasını istedi. İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi'nden yapılan açıklamada, hava tahmin raporuna göre, İstanbul'un bu akşam saatlerinden itibaren sağanak yağışın etkisine gireceği, yağışların yarın da ili etkileyeceği belirtildi. Kamu kurum ve kuruluşlarının, gerekli tedbirler konusunda uyarıldığı belirtilen Açıklamada, vatandaşların da alınan tedbirlere karşı duyarlı olmaları istendi.

  • İSTANBUL (A.A.)

  • En temiz deniz, Caddebostan'da
    İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nün Temmuz ayı içerisinde yaptığı deniz suyu ölçümleri, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Belirli merkezlerden alınan su numunelerinin incelenmesi sonucu Silivri Celaliye Plajı, Güzelce Halk Plajı, Batıköy Halk Plajı ve Karacaköy Halk Plajlarında toplam koliform oranının 4000'ler civarında ve insan sağlığını tehdit eder boyutta olduğu tesbit edilirken Çatalca, Şile, Beşiktaş, Üsküdar, Beykoz ve Kartal sahillerinin de insan sağlığı açısından risk teşkil ettiği belirtildi. Kilyos plajları da, yapılan iki ölçümde de kirli çıkarken, 40 yıl aradan sonra hizmetine sunulan Caddebostan Halk Plajında ise koli basili miktarının "0" olduğu açıklandı. İstanbul sahillerinde denize güvenle girilebilecek noktalar arasında Sarıyer Demirciköy, Kısırkaya ve Gümüşdere sahilleri, bütün ada sahilleri, Büyükçekmece sahili yeralıyor.

  • Kum temizleme aracı alındı
    40 yıl aradan sonra İstanbul'da deniz suyununun temizlendiğinin göstergesi olarak açılan Caddebostan Plajına şimdi de kum temizleme aracı alındı. İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde kullanılan ve ABD'den ithal edilen araçlar, plajdaki kumları eleyerek ve havalandırarak temizleyecek.



    6 Ağustos 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED