AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Tavuk Kesimi ve Tavuk Etleri

* Ben Amerika'da yaşıyorum. Malumunuz buralarda daha bir dikkatli olmanız gerekiyor. Şunu sormak istiyorum: Tavuk vb hayvanların etlerini yemek konusunda net bir hüküm var mı? Burada bazıları kesimlerindeki farklılıklardan dolayı her yerden alınan tavukları vb yenilmeyeceğini söylüyorlar. Görüşünüzü alırsam memnun olurum. Saygılarımla. (Rahime Can/Emekli-Öğrenci)

* Hocam, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Helal ve haram yiyecekler hakkındaki yazılarınızı kaç gündür takip ediyorum. (..Okurumuzun ilk sorusu, deniz ürünleriyle ilgiliydi.) Diğer sorum benim oturduğum yerde helal etle yemek yapan bir yer yok. Bazı arkadaşlarım kırmızı et yerine tavuk eti yemeyi tercih ediyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sorularıma zamanınız müsait ise cevap verirseniz teşekkür ederim. (Cüneyt Karaman/Öğrenci)

Dışarıda yaşayanlar için, helal etle yemek yapan yerler bulunmadığı ya da uzak yerlerde olduğu takdirde, tavuk ve benzeri hayvanların etlerini tercih etmek en uygun görünen çözüm yoludur. Bunun için, hayvansal gıdalarla ilgili, bu haftaki üç yazımızda belirttiğimiz genel kurallara uyulur.

Keserken Allah'ın Anılması

Tavuk ve benzerlerinin etinin yenmesiyle ilgili olarak, Allah'ın veya başkasının adını anma konusundaki görüşleri hatırlamamız gerekir:

a) Zâhirîlere göre, hayvan kesiminde Allah'ı anmak zorunludur; kasten ya da unutarak besmele çekmeyi unutanın kestiği hayvanın eti yenmez.

b) Hanefilere ve Malikîlere göre, hayvan kesiminde Allah adını anmak (besmele çekmek:tesmiye), etin yenmesinin helal olması için unutulmazsa şarttır: "Onun âyetlerine inanmışsanız, Allah'ın adı anılan şeyden yeyin." (En'âm, 6/118); "Üzerine Allah'ın adı anılmayan şeyden yemeyin. Bunu yapmak, Allah'ın yolundan çıkmaktır." (En'âm, 6/121)

c) Malikîlere göre, besmele, müslümanın kestiği hayvanın helal olması için şarttır; ehli kitap tarafından kesilen bir hayvanın helal olması için, besmele çekme şartı yoktur.

d) Şafiîlere göre ise, hayvan kesiminde besmele çekmek, farz olmayıp menduptur/sünnettir; kesimi yapan, bilerek veya unutarak besmeleyi terk ederse, kesilen hayvanın eti helaldir.

Allah'tan Başkasının Anılması

Hıristiyan ve Yahudilerin kutsal günlerinde (kilise ve bayramlar için kesilenlerde) veya başka zamanlarda, kesim sırasında açıkça Mesih, Meryem, Üzeyir ve Aziz gibi bir isim anmadan usûlüne uygun biçimde kanı akıtılarak kesmiş oldukları eti yenilen hayvanların etleri helaldir. Kesim sırasında, putlar ve başka kutsal varlıklar gibi, Allah'tan başkasının adını andıkları bilinir veya duyulursa, böyle kesilen hayvanların etlerini yemek çoğunluğa göre kesinlikle haramdır, çünkü Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanların etlerini yemek, özleri helal olsa bile, sırf bu sebeple haram kılınarak yasaklanmıştır. (Bakara, 2/173; Maide, 5/3; En'âm, 6/118; Nahl, 16/115) Malikîlerden Eşheb gibi bazı fakihler ise, âyetin genel ifadesine bakarak, bunların dahi yenilebileceğini savunur; İmam Malik'e göre ise mekruhtur.

Tavuk Kesiminde Usûl

Müslümanlar için hayvanî gıdaların helalliği konusunda, kesim usûlleri (tezkiye:usûlüne uygun kesim) önemlidir. Hayvanın kesim sırasında canlı olması ve ölümünün de bu kesim sonucunda gerçekleşmesi gerekir. Kesim, kanı akıtacak ve kesilmesi gereken organları kesecek biçimde keskin bir âletle/gereçle yapılmalıdır. Hz. Peygamber (s.a.), "Kanı istediğin şeyle akıt ve üzerine besmele çek"(Ebu Davud, edâhî, 15; İbn Mâce, zebâih, 5); "Kanı akıtılan ve üzerine besmele çekileni yeyin" (Buharî, zebâih,15; Müslim, edâhî, 20) buyurmuştur.

Bu çerçevede tavuk ve benzerlerinin yenmesi için, müslüman bilginlerin çoğunluğuna göre, kesimin, keskin bir âletle boğazın kesilmesi suretiyle, müslümanlarınki gibi olması gerekir. Boğazlanmadan ölen ya da öldürülen hayvanların etleri, bu ilke dolayısıyla helal olmaz. Malikîlerden bir grup bilgine göre ise, önemli olan, kesimin müslümanlarınkine benzemesi değil, ehli kitabın dinine uygun biçimde yapılmış olmasıdır.

Bu kural, elektrikli (mekanik) kesim âletiyle düğmeye basarak birden fazla tavuk için kesim yapılması durumunda da geçerlidir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, müslümanların veya ehli kitap gayri müslimlerin çoğunluğu oluşturduğu ülkelerde kesilip satışa sunulan tavuklar, hindiler ve diğer kümes hayvanları, yukarıdaki esaslara en çok uyan yerlerden alınır, yıkanır, pişirilir ve besmele çekilerek yenir.

Tavuk ve benzeri hayvanlar, usûlüne uygun kesilip öldükten sonra, kolay yolabilmek için sıcak suya batırılması durumunda, yalnızca derisi pislenir. Pislenen deri, üç defa yıkanmak suretiyle temizlenmiş olur. Böylece tüyleri yolunup temizlenen tavuk etleri yenir. Fakat kesili tavuk barsakları çıkarılmadan kaynar suya atıldığı takdirde, kaynar su etin içine nüfuz edecek kadar suda kalırsa, temiz olmaz.


6 Ağustos 2005
Cumartesi
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED