AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Kredi kartı yüzünden gençliğim ipotek altında

Kredi kartı çılgınlığı bilinçsiz vatandaş ve bankacı iş birliği ile hızlanarak sürüyor. Kartzedelerden muhasebeci Hüsmen Fıçıcı, gençliğinin yedi yılını kredi kartı borçlarını ödemek için harcadı.

  • FATMA DURMUŞ / İSTANBUL
    Bankaların gelişigüzel dağıttığı, vatandaşların da bilinçsizce kullandığı kredi kartları can yakmaya devam ediyor. Milyonlarca kartzede hükümetin bankaların gelişigüzel kart dağıtmasına sınırlama getirmesini istiyor. Ekonomik krizden bu yana borcunu ödeyemediği için köprüden atlayan, aile dramları yaşayan vatandaşların haberlerini izledik ve okuduk. Muhasebeci Hüsmen Fıçıcı bu kartzedelerden birisi. Fıçıcı, azmedip borcunu ödemeyi başarmış. Ancak bunu bir başarı olarak değil gençliğinin tükendiği bir süreç olarak görüyor. Gençliğinin 7 yılını borçlarını ödemek için harcadığını söyleyen Fıçıcı, "2000 krizinde üç kredi kartım vardı. Bir de avantaj kart. Toplam limitleri 3 milyardı. Kredi kartımızın borcu 3.5 milyarı buldu, kriz patlak verince parasız kaldık ve ödenmesi gereken çekleri kredi kartından çekerek ödemeye kalkıştık. Her gittiğim avukat daha fazla para istiyordu. Ana parayı değil sadece faizi ödüyorduk. Ana parayı kapatmadığımız için her ödediğimiz miktar faize devam ediyordu" diyor.

    'Aza kanaat ederek yaşamak istiyorum'

    Kredi kartı borçlarını ödeyebilmek için avukatlarla içli dışlı olduklarını ifade eden Hüsmen Fıçıcı, "En son Yapı-Kredi bankasından icra geldi evimize. Çok kötü günlerdi. 1995-2000 yılları arasında iyi bir kart kullanıcısıydım. 4 milyar borcumuz bir gecede 15 milyara çıkmıştı krizde. 3.5 milyar borcumuzu sıkı pazarlıklarla avukatla 13 milyara anlaştık" şeklinde konuştu. Gençliğinin 7 yılını kredi kartlarına ipotek ettirdiğini belirten Fıçıcı, artık hayattan tat alamaz hale geldiğini söylüyor. Çevresindeki birçok arkadaşının aile yaşantısının altüst olduğunu belirten Fıçıcı, "Bir daha asla kredi kartı sahibi olmak istemiyorum. Hayatımın geriye kalanını borçsuz bir düzene oturtarak ve aza kanaat ederek yaşamaya çalışacağım" dedi.

    Kredi kartı borçları yüzünden yüzlerce insanın intiharın eşiğinde yaşadığını söyleyen Tüketiciler Birliği Başkanı Av. Bülent Deniz de, kendilerine başvuran bir öğretmenin 21 tane kredi kartı bulunduğunu ve her ay 3 milyar asgari tutar öder hale geldiği için intiharın eşinde olduğunu anlattı.

    Kart kullanımı uyuşturucu gibi

    Tüketiciler Birliği'nin verilerine göre Türkiye'de 30 milyon adet kullanım halinde kredi kartı var. Bu sayı giderek artıyor. Bankalar mahalle aralarında, vapurlarda, köprü altlarında ev kadınlarına kefilsiz kredi kartı dağıtıyor. Kredi kartı kullananların çoğu kısa zamanda kart bağımlısı oluyor. Reklamlar, alışveriş merkezlerinin iç dizaynı, indirimler, taksit imkanları ve daha pekçok etken bu bağımlılığı arttırıyor. Önce borçlu yaşam süreci başlıyor. Çoğunlukla bu süreci iflaslar, intiharlar, aile faciaları, hatta cinayetler izliyor. Tıpkı uyuşturucu bağımlılığında olduğu gibi.



  • 2 Haziran 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED