AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Şifa besinlerde gizli

Sağlık sorunlarınız ilerleyip kronikleşmemişse uygun gıda alımı ile ufak tefek sorunlarınızı çözmek mümkün. Diyelim ki boğazınız ağrımaya başladı; bir bardak ılık suya yarım limon ve bir tatlı kaşığı bal ekleyip karıştırın ve soğutmadan için. Veya 2 elma 1 ayva dilimleyip 5 dakika 1 litre suda kaynatın. İçine 1-2 karanfil atıp ılık ılık için.

Ya da kendinizi güçsüz hissediyorsanız; enerji kazanmanız gerekiyor. Karbonhidratlı yiyecekler (makarna, pilav vb.) size çabucak güç kazandırır. Taze veya kuru meyve yemekte enerjinizi toparlamanıza yardımcı olur. Ayrıca demir içeren kırmızı et ve tahıllar da size destek olur.

Dikkatiniz dağılıyorsa; Bir fincan sade kahve için ancak kremasız olsun.

En sevimsiz durumlardan biri, başınız ağrıyor; Besinleri korumakta kullanılan kimyasal maddeler ve toz baş ağrısını tetikleyebilir. Bu nedenle kimyasal katkı maddesi içeren konserve tipi besinlerden uzak durun. Düzenli uyku uyuyamıyorsanız; yatağa girmeden en az 3 saat önce yeme içme işlemini kesin. Gece öğünleri hazmı zorlaştırıp sizi uyutmayabilir. Bir bardak ılık süt veya melisa ile ıhlamura karıştırıp hazırlayıp içeceğiniz çay size iyi gelebilir.

Şişlik hissediyorsanız; Sindirim sisteminizi çalıştıracak lifli besinleri tercih edin. Bol bol su içip terlemeye ve toksinlerinizden arınmaya çalışın.

Ağzınız kokuyorsa; En iyi çözümlerden biri maydanoz yemektir. Ya da bir kakuleyi yarım saat ağzınızda tutmak kesin çözümdür.

Dişleriniz sararıyorsa; Bol bol çilek yiyin. Çilekte dişleri beyazlatmaya yarayan doğal maddeler vardır.

Gaz problemi ise ilkbaharda iklim değişikliği nedeni ile iyice artar o halde nane ve zencefil çayları sizi bu problemlerden uzaklaştırır.

Palamut pilaki

Malzemeler: 8 dilim palamut, 2 çorba kaşığı çiçekyağı, 1 orta boy soğan, 1 orta boy sarmısak, 2 orta boy domates, 2 küçük boy havuç, 1 dal kereviz, 2 orta boy patates, 1 defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 fiske karabiber, 1 bardak su, 1/2 bağ maydanoz, 4 dilim limon.

Yapılışı: Önce fırınınızı orta hararette ısıtın. Ön hazırlık olarak domatesleri, kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıkladıktan sonra, iri zar biçimi doğrayın. Havucu yıkayıp kazıyın. Kerevizi de yıkayın. Patatesi yıkayıp dış kabuğunu soyun. Havuç, kereviz ve patatesi, iri zar biçimi doğrayın. Soğanı ince yemeklik doğrayın. Sarmısağı ayıklayın. Maydanozu yıkayıp kuruladıktan sonra, ince kıyın.

Orta boy bir tencereye çiçekyağını koyup, orta ateşte kızdırın. Yağ kızınca soğanı ve sarmısağı katıp, 2 dakika karıştırarak sote edin. Havuç ve kerevizi, ilave edin. Bunların pişmesine yakın, önce patatesi bir-iki dakika sonra da domatesi ilave edip, 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin.

Balık dilimlerini kaba yerleştirin. Sebzeli sosu üzerine dökün. Fırına sürüp 20-25 dakika pişirin. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis edin.


25 Mart 2005
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED