AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
İlköğretimde branş reformu

İlköğretimin ilk beş yılını sınıf öğretmeni ile geçiren öğrenciler artık 4. sınıftan itibaren yeni öğretmenlerle tanışacak. Eylül ayından itibaren resim, müzik, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi dersleri branş öğretmenleri anlatacak.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA
    İlköğretimde bir devir kapanıyor. Sınıf öğretmenlerinin ilköğretimin ilk beş yıllık döneminde bütün derslere girmesine dayalı sistem yıkılıyor. Okumaya sınıf öğretmeniyle başlayan öğrenciler 4. sınıfa geldiğinde artık farklı öğretmenlerle tanışacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim 4. ve 5. sınıflarda verilen branş derslerine sınıf öğretmeni yerine, branş öğretmenlerinin girmesini kararlaştırdı. Talim ve Terbiye Kurulu'nun aldığı karara göre, ilköğretim okullarındaki branş derslerini 2005-2006 öğretim yılından itibaren branş öğretmenleri verecek. Okulların 4 ve 5. sınıflarında okutulan Resim, Müzik, Bilgisayar, Beden Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce dersleri bundan böyle branş öğretmenleri tarafından verilecek. Sınıf öğretmenleri ise branş derslerinin dışında kalan derslere girmeye devam edecekler.

    Öğrencinin yeteneği köreliyor

    Yeni sistemin gerekçeleri arasında, sınıf öğretmenlerinin uzmanlık alanı olmayan derslere girmesi nedeniyle yaşanan zorluklar ilk sırada yer alıyor. Örneğin bugüne kadar Müzik, Resim gibi branş derslerine giren sınıf öğretmenlerinin, alan bilgisi eksikliğinden dolayı sözkonusu ders saatlerini başka derslerin işlenmesine ayırdığı belirtiliyor. Bu durumun öğrencilerin o sahadaki yeteneğinin gelişimine engel olduğuna dikkat çekiliyor. Öğrencilerin branş derslerinde, alanında yetişmiş öğretmenlerin gözetiminde ders almasının pedagojik açıdan bir gereklilik olduğu kaydediliyor. Talim Terbiye Kurulu İlköğretim 4. Sınıftan itibaren branş derslerine,branş öğretmenlerinin girmesi uygulamasını zorunlu tutmayacak. Kadrolarındaki branş öğretmeni sayısı yeterli olan okullar yeni uygulamaya geçecekler. Branş öğretmenin yeterli olmadığı okullarda ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yapacağı düzenlemeye göre uygulama yapılacak. İlk aşamada branş öğretmeni alınması planlanmıyor.

    Liseler artık dört yıl

    Öte yandan liselerin 4 yıla çıkarılması 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi'nde "İlk ve Orta Öğretimde Yeniden Yapılanma" konulu konferans verdi. Yeni eğitim öğretim yılından itibaren liselerin 4 yıla çıkarılacağıını belirten Selçuk, Türkiye'deki yıllardır süregelen eğitim sisteminin çocukların zihni yaratıcılığını öldürdüğünü dile getirerek, pilot okullarda uygulanan ve önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren Türkiye genelinde uygulanacak müfredat değişikliği ile ezberci eğitimden kurtulunacağını kaydetti.

    Meslek liselerinin önü açılacak

    Meslek liselerinin önüne adeta bariyerler çekildiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Çelik, "Ancak, bu sonsuza dek böyle kalacak anlamına gelmez. Bir şey yanlışsa, kimse bu yanlışı ila nihaye sürdüremez" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Birikim Dershaneleri'nin, ÖSS'ye girecek öğrenciler için gerçekleştirdiği motivasyon pro-gramına katılan Çelik, meslek liselerine uygulanan katsayı eşitsizliğini eleştirdi. Çelik, "Bu işin daha adil bir zeminde çözülmesi için, büyükleriniz olarak sizden daha çok çaba sarf ettiğimizi aklınızdan çıkarmayın" diye konuştu.

    Kayıtta zorla bağışa geçit yok

    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "okula kayıt sırasında bağışa ilişkin herhangi bir zorlamanın söz konusu olması ve bunun kendilerine bildirilmesi halinde, işin içindeki idareci ve öğretmen hakkında yasal tedbir alınacağını ve gerekenlerin yapılacağını" bildirdi. Çelik, Velilerden zaman zaman "bağışa zorlandıkları" yönünde şikayetler geldiğine işaret eden Çelik, "Ver dilekçeyi müracaat et. Müracaat yok... 'Eğer ben bunu yaparsam çocuğum zarar görür' diye düşünülüyor. Eğer biz bu cesareti gösteremezsek bunun önüne geçemeyiz" dedi.



  • 2 Haziran 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED