AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Din üzerinden tartışmanın cazibesi…

Din ve dindarlık tartışmasının, Türk siyasetinin en tadına doyulmaz polemiklerinden birisi olduğu bir kez daha görüldü. Başbakan Erdoğan'la CHP lideri Baykal arasındaki söz düellosu da din-siyaset konuşmalarının cazibesin son örneği oldu.

İdeolojik pozisyonları ne olursa olsun Türk siyasetçileri belli aralıklarla dini tartışmak gibi terk edilemeze bir alışkanlığa sahiptir. Alışkanlığın temel nedeni, Türkiye'nin dini Cumhuriyet'in kuruluş aşamasında hayatta, devlette ve birey vicdanında nasıl şekillendireceğini kararlaştıramamış olması; aldığı kararların da yanlış olmasıdır. Yeni devletin elitleri, devleti yeniden tanzim ederken en önemli unsur olan dinin görünürlülüğünü de azaltmayı düşündüler ve yüzlerce yıllık geleneği tümden deforme etme yoluna gittiler.

Her alanda Batılılaşma çabaları nedeniyle; Türk devletinin İslam'a bakışı da tıpkı Batılı aklın yaklaşımıyla sınırlı kaldı. Aydınlanma genelde dini, özelde İslam'ı ne kadar ötekileştirdiyse tek parti yönetimi de aynı şablonu kullandı. Böylelikle de gelenek kısa sürede kurumsal etkisini kaybetti ve jakoben araçlar sayesinde belki de umulandan çok daha kısa bir sürede laiklik tesis edilebildi. Bir başka ifadeyle devlet, dine ve dindar olana yabancılaştı.

Bugün yaşanmakta olan irili ufaklı bütün tartışmaları bu temel bilgi üzerinden değerlendirmek şarttır.

Tek partiden çok partili hayata geçilirken, ihtilallerle kesilen çok partili hayattan dünyayla ilişkilerin her alanda geliştiği bugünlere gelinirken o ilk yanlış kurgu hep egemen olmuştur. Böyle olduğu içindir ki, Cumhuriyeti'in bütün siyasi kurumları ve onlara eklemlenen yarı-sivil ve sivil unsurlar yolun bir yerinde din üzerinden tartışmaya katılmışlardır.

Ne var ki temel kurgunun yanlışlığı ve gayri tabiiliği, tartışmaların sonuç vermesine mani olduğu gibi; çoğu kez sonunda din üzerinden siyaset veya dinin siyaset malzemesine dönüşmesi pratiği yaşanmıştır. Menderes dönemi, bu açıdan tek partiye ve tek partinin dine uyguladığı baskıya tepki dönemiydi. Ardından, dinin devlet eliyle topluma yansımasının üst limite dayandığı bilindiği halde Demirelli yıllarda popülizm dönemi geldi. Toplumun dindarlık beklentileri zaman zaman tarım taban baş fiyatları veya vergi affı gibi aktüel politik malzemeler gibi tedavüle sokuldu.

"Devlet" ve devlet gibi düşünenler siyasetin dine bir şekilde el atmasına karşı tahammülsüzlük içindedirler. Çünkü, din tanziminin başlangıçta yapıldığı şekliyle kalmasını yani, "değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez" türünden bir korunaklığa sahip olmasını istemektedirler. Onlar için, siyaset eliyle ve dolayısıyla toplumsal iradenin yansımaları marifetiyle yapılacak herhangi bir düzenlemenin denetim dışılığı ürkütücüdür.

Oysa, Türkiye'de bugün dinle ilgili, din kaynaklı, dine bağlı bütün sorunların çözümü için siyaset kadar elverişli bir araç yoktur. Böyle olması da asla, dinin siyasete alet etmesi veya İslam'ın siyasallaşması demek değildir. Din konusunda adım atmamak veya atamamak sağa da sola da maliyet yüklemektedir. Sorunlar çözülmedikçe, muhafazakar partileri yıpratan, sol partileri ise bir kesimin gözünde tümüyle kategori dışı bırakan bir yapı oluşmaktadır.

Başörtüsü problemleri, Kur'an eğitimi, devletin ibadete ve dindarlığa karşı tutumu gibi alanlarda yaşanan bütün sorunların aşılması için en etkili yöntem siyasetin kararlılığıdır. Toplumsal mutabakatın altını çizmek de, o mutabakatı siyaset diline dönüştürüp siyasal kurumların işidir. Öncelikleri de olmalıdır.

Hasarsız bir çözüm ise, temeldeki yanlışların cesaretle tartışılması ve devletin dini olanla yabancılığına son verilmesiyle mümkündür. Mesela… Erdoğan ile Baykal arasındaki polemiğin seviyesi yükselerek bu temel problemin üzerinde yoğunlaşılması da bir adım olabilir.



2 Haziran 2005
Perşembe
 
MUSTAFA KARAALİOĞLU


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED