AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R

Merkez Av Komisyonu

21 üyeli Merkez Av Komisyonu (MAK), Orman Bakanlığı müsteşarı Prof.Dr. Zuhuri Sarıkaya başkanlığında toplandı. Av ve yaban hayatı ile ilgili 2005/2006 sezonu kararları alındı. AB muktesebatına uygun hazırlanan ve 2003 yılında yürürlüğe giren yasaya göre üyelerin 9'u ilgili bakanlığın teşkilatlanmasına paralel ülkemizin 9 coğrafi bölgesinden seçilen avcı üyeler. Avcılık konusunu ve bölgelerini bilen, sivil toplum üyeleri.

Diğer 12 üye ise, Orman ve Tarım Bakanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, GSGM, üniversite ve gönüllü kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Yani bürokrat kesim.

67 yıl yürürlükte kalan eski Av Kanunu'na göre bu komisyon, Orman Bakanı'nın seçtiği 2 avcı üyenin katılımıyla sadece 6 üyeden oluşurdu. Türkiye geneli için kararlar alınırdı.

Eski yasanın özellikle cezai maddeleri günümüz şartlarına uymamaktaydı. Bazı sözüm ona gönüllü (tabela) kuruluşları, bunu avcılar aleyhine ve kendi çıkarlarına çok iyi kullandılar. Son 12 yılda MAK kararlarıyla ülkemizin avcılarına AB ülkelerinde görülmeyen yasaklar ve kısıtlamalar getirilmiştir. Yasayı değiştirmeye yanaşmayan bu zihniyet, bir yandan AB ve komşu ülkelerin av ekonomilerine katkı sağlamıştır. Diğer yandan da bu sayede kendilerine yurt dışından maddi imkanlar yaratmışlardır.

Ama çekirge bir sıçrar, iki sıçrar. Ülkemizde avcıları genel olarak potansiyel suçlu gösteren ve bundan ekmek bulan (gönüllü kuruluş demeyeceğim!) "Huş Tavuğu türü!" kişiler vardır. Kendilerine yakın fakat, konudan uzak gazeteci yakınlarını sözüm ona çevre adına bakanlığa karşı kullanırlar. Kendileri gözükmezler. Bunların arasında mahkeme kararlarıyla tabelalarını ve onurlarını kaybedenler var.

Şimdi yeni yasa ile taşlar yavaş yavaş yerine oturuyor. Eskiden olduğu gibi avcılık yılın sadece yarısında serbest. Ülkemizin yerel av hayvanlarının avı, av döneminde haftanın üç günü ile yine kısıtlı, yani yılda toplam 75 gün avlanılabiliyor. Göç eden av kuşları avının ise, 11-10'luk demokratik oylama ile sadece 1-2 aylık göç dönemlerinde her gün açılması uluslararası (Paris, AEVA gibi) anlaşmalara da ters düşmeyecek şekilde önce onaylandı. Sonra bakanlığın ısrarlı isteği üzerine pazartesi ve cuma günleri hariç haftanın 5 gününde, limitler aşağıya çekilerek anlaşma sağlandı.

Şimdi "Huş Tavukları'nın", yasadaki avcı üyelerle ilgili MAK maddesini değiştirmek için 'bürokrasiyi gaza getirme' duyumlarını alıyoruz. MAK'a katılım maddesinde sivil üyelerin son toplantıdaki iyi niyetine rağmen yasa değişikliğine kalkmak, sivil toplumu kabul etmemek, yok saymak, yorganı yakmak anlamına gelir.

Sayın müsteşarın, müsteşar yardımcıları Bünyamin Karaca ve Nuri Uslu, Genel Müdür Prof. Dr. M.K. Yalınkılıç, yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Akıncı, Daire Başkanı Yaşar Türkleş'in bu oyuna gelmeyeceğini umuyoruz.

Aman dikkat, avcılarla barışık süreç başlatılmıştır. Alınan kararlar demokrasiye saygının gereğidir. Gelin yasa emri olan avcı eğitimi, koruma, üretme ve bölgesel av planlaması çalışmalarında o sivil toplumla işbirliğini geliştirin. Şura toplantıları düzenleyin.

Av ve yaban hayatına katkı, onunla dürüstçe ilgilenenlerle olur..


2 Haziran 2005
Perşembe
 
MAHMUT KULEİN


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED