AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Aziz: Pakistan'a gelin

5 milyar dolarlık bir yatırım programı hazırladıklarını ve Karaçi ile Lahor'daki otellerin yabancılarla dolu olduğunu belirten Pakistan Başbakanı Aziz, "Türk işadamlarını da aramızda görmek istiyoruz" dedi.

  • ERHAN SEVEN / ANKARA
    Pakistan Başbakanı Şevket Aziz, Türk işadamlarını Pakistan'da yatırım yapma çağrısı yaptı. Aziz, Başbakan Erdoğan ile yaptığı başbaşa görüşmenin yanı sıra, ortak basın toplantısında ve TOBB'da yaptığı konuşmalarda, bu yıl için 5 milyar dolarlık bir yatırım programı hazırladıklarını belirterek, "Tüm dünyadan işadamları Pakistan'ı doldurdu. Türk işadamlarını bekliyoruz" dedi.

    Pakistan Başbakanı Şevket Aziz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. Karşılama törenine, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve diğer üst düzey yetkililer katıldı. Edinilen bilgiye göre Erdoğan ve Aziz, başbaşa görüşmede ekonomi ve savunma alanlarında yapacağı ortak çalışmaları ele aldı. Aziz, Pakistan'ın bu yıl yüzde 8,4'lük bir büyüme hedeflediğini ve 5 milyar dolarlık bir yatırım programı hazırladığını belirterek Türk işadamlarını Pakistan'a çağırdı.

    'Oteller yabancılarla dolu'

    Aziz, "Şu anda Karaçi ve Lahor'daki tüm oteller yabancı işadamlarıyla dolu. Dünyanın her yanından işadamları Pakistan'a karargah kurmuş durumdalar. Biz de Türk işadamlarını ülkemizde görmek istiyoruz. Baraj, toplu konut, otoyol, havaalanı yapımı için ihaleler verilecek. Türk işadamlarımızı bekliyoruz" dedi. Bunun üzerine Erdoğan, geçmiş dönemde Bayındır Holding'in yaptığı işlerin karşılığının ödenmediğini ve bu nedenle Türk işadamlarının tedirgin olduğunu kaydetti. Aziz de, bu sorunun Pakistan'a yeni yatırım yapmayı düşünen işadamları için örnek olmayacağını ve gölgelememesini istedi. Bunun üzerine Türk işadamlarının alacaklarının ödenmesi için 2 ülkenin Adalet Bakanları Cemil Çiçek ve Muhammed Vasi Zafer ve Ulaştırma Bakanları Binali Yıldırım ve Muhammet Samim Sıddiki'den oluşan bir komisyonun kurulması kararlaştırıldı.

    Savunma sanayiine ilgi

    Görüşmede, savunma sanayii konusunda ortak çalışma yapmak için görüş birliğine varıldığı da ifade edildi. İki ülkenin tank, zırhlı personel taşıyıcı (kariyer), hücumbotların üretimini ortak olarak gerçekleştirmeleri kararı alındı. Ayrıca heyetler arası görüşmede Aselsan'ın Kara Kuvvetleri, Havelsan'ın da Hava Kuvvetleri için ürettiği elektronik savunma sanayii teknolojisi Pakistan tarafından beğenildi. Pakistan'ın sipariş vereceği kaydedildi. Aziz, İslamabad'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nin mezunlarına Türkiye'de denklik verilmesi uygulamasının kaldırılmasından dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti. Aziz, "Türkiye'den gelen Türk öğrencilerin sayısında azalma oldu. Türkiye'den uygulamasını tekrar gözden geçirmesini istiyoruz" dedi.

    Kıbrıs sorununa destek verdi

    Görüşmede Türkiye ve Pakistan'ın birlikte kurduğu Bölgesel ve Ekonomik İşbirliği Konseyi'nin (ECO) daha da canlandırılması kararı da alındı. Kıbrıs sorununun çözümüne her türlü desteği vereceklerini belirten Aziz, Afganistan'da ISAF'ın 2. kez komutayı üstlenmesinden memnun olduklarını ifade etti. Erdoğan ve Aziz, Irak, Filistin ve İsrail konusunda ortak görüş ifade ederek sorunların barış yoluyla çözülmesini istedikleirni kaydetti. Erdoğan da Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan Keşmir sorununun kansız sonuçlanması için girişimde bulunulmasını takdirle karşıladıklarını kaydetti.

    Başbakan Erdoğan, Türk Havayolları'nın Pakistan uçuş sayısını da artırmaya karar verdiklerini ifade etti. Aziz de 400 milyon dolar olan dış ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkartılmasını istediklerini, uçuş sayısını 4'ten 7 ye çıkartmaya karar verdiklerini ifade etti.

    'İşi bürokrasiye bırakmayalım'

    Başbakan Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şevket Aziz ile birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni ziyaret etti. Erdoğan ve Aziz, burada TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı ve Devlet Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, milletvekilleri, işadamları, konuk heyetin yer aldığı yemeğe katıldı. Erdoğan, "Türkiye ile Pakistan arasındaki dış ticaret hacmi çok komik bir rakam. Bürokratlar eliyle bu işi yürütelim dersek yürümüyor. İşadamlarımız adımlar atmalı. Bu işi bitirmemiz lazım" dedi. Şevket Aziz ve beraberindeki heyet daha sonra TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü ziyaret etti.



  • 2 Haziran 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED