T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Sanayici satır arasında

Güçlü ekonomiye geçiş programında sanayinin satır arasında kaldığını belirten İSO Başkanı Kavi, dört ayda varlıklarını kaybettiklerini, faizleri ödeyecek kaynak bulamadıklarını söyledi

Şubat krizinden bu yana reel sektörün adeta unutulduğunu belirten sanayiciler, Bakan Derviş'in güçlü ekonomiye geçiş programını topa tuttular. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Kavi, şubat krizinden sonra geçen dört ayda, varlıklarının çok önemli bir kısmını kaybettiklerini, çalışanların işlerini yitirdiğini belirterek, "Faizleri ödeyecek ne kaynak, ne de iş potansiyeli kaldı" dedi. Kavi, şöyle devam etti:

"Program şubat krizinden önce terkedildi. Aradan dört ay geçti. İnsanlar maaşlarını ya alamadı, ya eksik aldı, ya da geç aldı. Piyasalar döküldü. Faiz yükleri inanılmaz şekilde arttı. Faizleri ödeyecek ne kaynak, ne de iş potansiyeli kaldı."

Yapılan çalışmaları bugüne kadar hiçbir şekilde gözardı etmediklerini devurgulayan Kavi, bu tabloya yönelik önemli adımlar atıldığını bildirdi.

Halkbank kapatılmasın

Sanayiciler ayrıca hükümetin halkbankası'nın tasfiye kararına da karşı çıktılar. "Halkbank gibi küçük işletmelerin tanıdığı bankaları bir anda silip, kapatamazsınız" diyen Kavi, bu bankaların kapatılmasının ekonomiyi tahrip edeceğini savundu. Kavi reel sektörün sorunlarının çözümsüz kaldığını da belirtti. "Bize kaynak lazım" diyen Kavi, programda reel sektörden, satır arasında bir yerde bahsedildiğini ileri sürerek, şunları söyledi: "Programda ihracaata destek, Eximbank'a kaynak, bürokraside işi hafifletmek, yazılmasına karşın bunların daha hayata geçirilmediğini görüyoruz. Eximbank'a hala kaynak yok. Türkiye'nin tekrar üretime dönmesi lazım. Üretemiyorsanız, paylaşılacak bir katma değeriniz yoksa, ne paranız vardır, ne gelir dağılımı vardır, ne de mutlu insanlar. Eğer 2002'yi kazanmak istiyorsak, önümüzdeki 6 ayı içeride ve dışarıda fevkalade dikkatli değerlendirmemiz gerekir."

Kavi, başarmak için tarafların birbirini adam yerine koyup itibar etmesi ve birikimlerin ortak bir kotada değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Dinçkök: 3 ayda 300 bin kişi işsiz

İSO Meclis Başkanı Ömer Dinçkök de ekonomik kriz çerçevesinde işsizliğin çığ gibi arttığını belirterek, üç ayda 300 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi. Dinçkök, bazı siyasetçilerin popülist politikalar uygulayarak Devlet Bakanı Kemal Derviş'in adını IMF ile eş anlamlı olarak kullanıldığını kaydetti. Dinçkök, kamu savurganlığının devam ettiğini ifade ederek, "Sahadan farklı bir yenilgiyle ayrıldık. Üst lige çıkalım derken, küme düştük" dedi.

Arıkan: Yeni bir kriz gelebilir

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necati Arıkan, "Türkiye Arjantin gibi de olabilir. Kriz atlatıldı, başarı sağlandı, denirken, yeni bir krizle karşılaşılabilir" dedi. Kriz sonrasında şirketlerin varlıklarının önemli bir kısmını kaybettiklerini dile getiren Arıkan, pazar daraldığı için satışlar ve üretimin düştüğünü, faiz ve kur farkı yükünün arttığını ve nakit akışının bozulduğunu kaydetti.

Karaosmanoğlu: Programı anlamadık

İSO Danışmanı Atilla Karaosmanloğlu, reel sektör konusunda öz-eleştiride bulundu. Karaosmanoğlu, ülkelerin uyguladıkları birçok ekonomik programı inceleme fırsatı bulduğunu ve reel sektörün ayrı bir program olmadığını söyledi. Reel sektörün teşvik bağımlılığından kurtulması gerektiğini belirten Karaosmanoğlu, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeden örnekler verdi. Söz alan İSO üyeleri de yaptıkları konuşmalarda; Türkiye'de artık rant ekonomisinin bittiğini ve bu ekonomik anlayıştan artık kurtulmak gerektiğini, kendi çıkarlardan ziyade ülke çıkarlarının ön plana alınması gerektiğini söylediler.


 
Sabancı kumarhane değil, fabrika açsın
Boydak: Sıra reel sektörde
TÜSİAD üyesi Mustafa Boydak, ekonomik programda mali kesime yönelik tedbirlerin alındığını ve artık iyileştirme sırasının reel sektöre geldiğini söyledi.
Döviz fren tutmuyor
Merkez Bankası dövizdeki yükselişi durdurmak için üç günde dört ayrı ihalede 505 milyon dolar sattı, ancak dövizdeki yükselişi önleyemedi.
Çalışanın ikinci adresi yok
Banka çalışanları, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın bu bankayı kardeşine almayı hedeflediğini, buna muvaffak olamayınca intikam almak için kapattırdığını iddia ettiler.
İtalyanlar, Bakü-Ceyhan'a talip
Bakü-Ceyhan projesi yeni bir gelişmenin eşiğinde. Gazprom'la birlikte iddialı olduğu kadar tartışmalı Mavi Akım projesinin sahibi dev İtalyan enerji şirketi Eni, Bakü-Ceyhan petrol hattınin detayli mühendislik çalişmalarina katılmak istediğini açıkladı. İstanbul Conrad Hilton Otelinde resmi açılısı yapılan 4. "Üç Denizin Öyküsü" Enerji Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Eni Başkanı Vittorio Mincato, "Türkiye'nin ana ulaşim koridorlarından birine ev sahipliği yapmaya doğal bir aday olduğunu düşünüyorum ve memnuniyetle belirtiyorum ki, Eni, - yetkili aktörlerle uygun müzakere süreçlerinden sonra -Bakü-Ceyhan petrol hattinin detayli mühendislik çalışmalarına katılmaya isteklidir" dedi.
21 Haziran 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED