T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Değişim, değerleri yoketti

İletişim alanındaki hızlı değişim ile habercilik etiğinde birçok değerin yok olduğunu belirten haber spikeri Erkan Oyal, bu süreçte parlamento muhabirliğinin de 'dedikodu haberciliği' haline geldiğini kaydetti.

Haberciliğin son yıllarda çok hızlı teknolojik değişime uğradığına ve yaşaması gereken birçok değerin bu süreçte yok olduğuna dikkat çeken eski TRT haber spikeri Erkan Oyal, parlamento muhabirliğinin de 'dedikodu haberciliği' haline geldiğini kaydetti. Halen TV 8'de haber spikeri görevini sürdüren Oyal, 21. Yüzyıl Genç Vizyon Dergisi'nde yer alan yazısında, bugün radyo ve televizyon yayıncılığının dünle karşılaştırılamayacak kadar hızlı olduğunu vurgulayarak, aşırı derecede öne çıkan bu hıza paralel olarak doğruluk ve içeriğin de azaldığını kaydetti.

Meclis'le ilgili haberler bile artık İstanbul'da yapılıyor

Hükümet ve meclisle ilgili haberlerin artık Ankara'da yazılmadığını, İstanbul'da genel yayın yönetmenleriyle, bazı köşe yazarlarının elinden çıktığını vurgulayan Oyal, "Bir dönemin en saygın muhabirliği olan 'parlamento muhabirliği', son zamanlarda 'dedikodu haberciliği' haline geldi" ifadelerine de yer verdi. Oyal, bugün medyada toplumsal sorunlardan çok ekonomi ve iş dünyasının, finans sektörünün, bankacılık kesiminin sorunlarını öne çıkaran haberlerin yer aldığını da kaydetti.

Gazeteci ve bürokrat arasında mesafe kalmadı

Haberciliğin değişimiyle ilgili yazısında, rutin ve özel haber ayrımının ortadan kaltığını belirten Oyal, giderek grup gazeteleri modasının oluştuğuna, üç-beş kişiyle gazete çıkarılmaya başlandığına, maliyetlerin düşürülüp gelirlerin artırılarak, bir gazetede olması gereken kadroyla bir çok gazetenin çıkarıldığına dikkat çekti. Oyal, medyadaki değişime ilişkin ayrıca şu noktalara vurgu yaptı: "Genel yayın yönetmenleri özel haber peşinde koşmaya başladı. Bürokratlar ve siyasetçiler ile medya mensupları arasındaki mesafe yok oldu. Son dönemde bu ikililer arasında arkadaşlıklar doğmaya başladı. Kimse kimseye 'sayın' diye hitap etmemeye başladı."

Meslek etiği ayaklar altında

Erkan Oyal, özel haber yapmak için bakanlarla yediği içtiği ayrı gitmeyen, gazeteci gibi değil, parti üyesi gibi davranan bir meslek insanı doğduğunu belirterek, "Arkadaşlığı ilerlettikçe atlatma haber yapma şansınız artmaya başladı.

Anlaşılıyor ki basının meslek etiği, ahlak yasası, ticari ahlak, yeni koşullara uydurulmaya başlandı. Reyting peşinde koşan bazı televizyon kanalları da başka bir alem. Marjinal konular ve şiddet, özel yaşam haber adı altında izleyicinin önüne çıkarılmayaaşlandı. Dünyanın hiç bir ülkesinde görülmeyen bir medya türü oluştu" dedi.


SEYRİ ŞAHANE Seyri Şahane
Kendinizi yenileyin
Havva Setenay'dan bir ekran notu: "Türkiye'nin en köklü televizyon kurumu olan TRT'nin, ciddi, seviyeli ve sade haber bültenlerini yıllar boyunca Türk aileleri güvenle izledi. Ancak TRT'nin artık klişeleşmiş haber dilinden kurtulması gerekiyor. Her akşam yurdun çeşitli yerlerinde gereçekleşen trafik kazalarının TRT'nin haber bültenlerinde yer alması, akla ' Acaba TRT durağan ve rutin haberciliğe doğru mu kayıyor?' sorusunu getiriyor. Anadolu yazılı basını ulusal basın karşısında rekabet etmek yerine sayfalarında yerel cinayet, intihar, tecavüz ve tarafik kazası haberlerine yer ayırarak, nasıl kısırdöngü yaşamaya başladıysa, TRT de alışkanlık haline getirdiği trafik kazası haberleriyle Anadolu basının yaşadığı haber renksizliğini yaşamaya başladı. TRT'nin artık haber dilini zenginleştirmesi ve içerik olarak kendini yenilemesinin zamanı geldi sanırım."

 
Türk sağının geleceği
Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar'ın hazırladığı 32. Gün'de bu akşamki konusu 'Türk Sağı'nın yeni dönemi. Programa Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar, ANAP eski milletvekili İlhan Kesici ve Fazilet Partisi Milletvekili Abdullatif Şener konuk olacak.
Mehmet Ali Birand, program konuklarıyla "Türk Sağı'ndaki yeni oluşumlar" ve "FP davası sonucunun 'Türk Sağı'nda yol açacağı değişiklikler"i tartışacak. 32. Gün'de ayrıca "Kimlerin hangi ittifak peşinde koştuğu", "Gelecekte 'Türk Sağı'nı nelerin beklediği" ve "Yeni 'Türk Sağı'nın nasıl bir parti, nasıl bir anayasa ve nasıl bir seçim önerdiği" soruları irdelenecek.
22.05/CNN Türk
Kalpazanlar kol geziyor!
Ekonomik kriz ve doların önlenemeyen yükselişi piyasada sahte para patlamasına neden oldu. Kalpazanlar tarafından piyasaya sürülen sahte paranın başında dolar gelirken; 10 ve 5 milyonluk banknotlarla sahte marklar özellikle İstanbul'da elden ele geziyor. Sahte 100 dolarlarda büyük artış olması piyasada tedirginlik yaratıyor. Haberciler, bu akşam hazırladığı bir dosyayla İstanbul'daki bir sahte para çetesini gözler önüne seriyor. Hakan'ın hikayesi ise apayrı. Gece kulübü işleten bir baba, pavyonlarda konsomatrislik yapan bir anne; üvey anneler ve üvey kardeşlerle dolu bir hayat. Gece hayatından kaçıp bir odada ömür törpüleme, gayrimeşru zenginliği terk edip, ayakkabı boyacılığıyla kazanılan bir hayat. 23.00/Kanal 7
Aydın kim, entelektüel kim?
Etyen Mahçupyan, Kürşat Bumin ve Ali Bulaç'ın gündemi yorumladığı Düşünce Ekseni'nde bu hafta aydın ve entelektüel kavramları farklı açıdan irdeleniyor. Aydın ile Entelektüel arasında fark var mıdır? Aydın kime denir, Entelektüel kime denir? Türkiye'de aydın kavramına yüklenen anlam nedir? Toplumun aydınlanmasında entelektüellere ve aydınlara düşen rol nedir? sorularının cevap bulacağı programda, aydını ve entelektüeli besleyen kaynaklar konuşuluyor.
23.30/STV
21 Haziran 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED