T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

100 bin kişi gelecek

Göteborg tecrübesinden sonra G-8 zirvesinin bir askeri üs veya uçak gemisinde yapılması düşünüldü ancak bu fikirden vazgeçildi. Zirve sırasında 100 bin küreselleşme karşıtının gösteri yapması bekleniyor.

İtalyan hükümeti, G-8 Zirvesi'nin öngörüldüğü gibi 20-22 Temmuz arasında Cenova kentindeki Düklük Sarayı'nda (Palazzo Ducale) yapılacağını açıkladı. Zirve sırasında küreselleşme karşıtlarının şiddetinden çekinen Silvio Berlusconi başkanlığındaki yeni hükümet, zirvenin askeri bir üste ya da bir gemide yapılması yönündeki olasılıklardan vazgeçti.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Barışçıl tüm gösteriler kabul edilecek" denildi. İçişleri Bakanı Claudio Scajola, iki gündür Cenavo'da belediye başkanı, Liguria Bölge Konseyi başkanı ve polis müdürleriyle zirveye hazırlık toplantıları yapıyor. Bu toplantılarda şiddete yönelen göstericilere karşı sert tavır alınacağı yönünde kararlar alındığı bildirildi.

20 bin polis görev yapacak

Gizli servislerden sorumlu olan Devlet Bakanı Franco Frattini de, tüm göstericilerin kimliklerinin tespit edileceğini, şimdiden sosyal merkezlerde işlemlere başladıklarını açıkladı. Asker ve polisten oluşan 20 bin kişinin güvenliği sağlamak için görev yapacağı Cenova'da, limanların Agusta Bell 412 veya Sikorsky SH-3 tipi helikopterlerle havadan kontrol edileceği, 500 özel komanda ekibinin de liman içinde görev yapacağı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Renato Ruggiero da, basına verdiği demeçte, göstericilere çağrıda bulunarak, "Biz barışçıl gösterilere evet diyoruz. Göstericiler ile dialoğa açığız. Ama şiddetin karşısındayız. Cenova'da ölü istemiyoruz" dedi. İtalyan basınına demeç veren bazı sosyal örgütlerin liderleri ise, "Berlusconi'nin yaptığı bir taktik. Sözler yararsız. Çatışma olacak" şeklinde konuştular. İsveç'in Göteborg kentindeki AB zirvesi sırasında çıkan şiddet olayları nedeniyle G-8 zirvesinin, askeri bir üs ya da bir gemide düzenlenebileceği belirtilmişti. Roma hükümeti, 18-19 Temmuz'da yapılması planlanan G-8 ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısının Liguria'daki sayfiye yeri Portofino'dan Roma'ya alınmasını kararlaştırmıştı. ABD, Kanada, Japonya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya'dan oluşan G-8 liderleri, zirvede 16. yüzyıldan kalma Düklük Sarayı'nda biraraya gelecek. Zirve sırasında, dünyanın dört bir yanından gelen 100 binden fazla küreselleşme karşıtının gösteriler yapmaları bekleniyor.

 
Hazar'da tehlikeli silahlanma
SSCB'nin dağılmasıyla hukuki statüsü, zenginliklerinin paylaşımı ve sınırları sorun olan Hazar'da, Rusya, İran, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan arasında tehlikeli bir silahlanma başladı.
'Küresel Kulaklık Sistemi' kuruluyor
Karada 170, deniz dibinde 11 ve havada ise 80 dinleme istasyonu kurularak bütün yerküre dinlenecek. Dinleme istasyonlarından ikisi Türkiye'de olacak.
ABD uçakları sivilleri vurdu
Irak, Amerikan ve İngiliz savaş uçaklarının önceki gün ülkenin kuzeyine düzenlediği saldırıda 23 kişinin öldüğünü, 11'inin de yaralandığını belirtti. Resmi Irak haber ajansı INA, kuzeydeki Musul kentininin yakınında olan Talafar bölgesine Amerikan ve İngiliz uçaklarının saldırı düzenlediğini, ölen ve yaralananların o sırada bölgedeki bir tarlada futbol oynayanlar olduğunu kaydetti. Amerikan ve İngiliz uçakları, Irak'ın kuzeyi ve güneyinde ilan edilen ancak Bağdat yönetimi tarafından tanınmayan uçuşa yasak bölgelerde rutin keşif uçuşu yapıyor. İngiltere Savunma Bakanı Sözcüsü ise, olayı yalanladı ve önceki gün ABD ve İngiliz uçaklarının Irak'ta hiçbir yeri bombalamadığını açıkladı.
21 Haziran 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED