AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M

Her yıl 8 şiddetinde deprem olabilir

Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü) Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Türkiye'de her yıl bir kere aletsel büyüklüğü 6.3 veya daha büyük bir depremin meydana gelme olasılığı yüzde 63'tür. Aynı ihtimal 8 şiddeti için de geçerlidir" dedi. Prof. Dr. Işıkara, Osmangazi Üniversitesi'nde düzenlenen "İçbatı Anadolu Depremselliği ve Jeofizik" konulu toplantıda, Türkiye'de yaşanan Kocaeli-Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından afetin, ekonomik ve sosyal sonuçları konusunda giderek artan bir ilginin başladığını, ancak günümüzde unutulduğunu kaydetti. Prof. Dr. Işıkara, bilim adamlarının da toplumsal sorumluluk ve bilimsel etik açısından demeç verirken çok dikkatli olmaları gerektiğine işaret ederek, "Açıklamalar toplumu bilgilendirme ve yapılması gerekenleri anlatma şeklinde olmalıdır" diye konuştu.


8 yıllık eğitim büyük kazanım

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer, zorunlu temel eğitimin 1997 yılında 8 yıla çıkarılmasının büyük bir kazanım olduğunu belirterek, bundan sonraki hedefin bu sürenin 12 yıla çıkarılması olması gerektiğini kaydetti. Sezer, Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin 1. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Konferans Salonu'nda düzenlenen "Öğrenen Toplumlar, Kurumlar ve Bireylere Doğru" konulu panelin açılışında konuştu. Sezer konuşmasında ortaöğretim sisteminin mesleki ve teknik eğitime de ağırlık verilerek yükseköğretim programlarıyla bütünlüğü ve sürekliliği sağlanacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.


VALİLİKTEN TUNCELİ'DEKİ GERGİNLİĞE SORUŞTURMA

Tunceli Valisi Ali Cafer Akyüz, önceki gün istenmeyen olayların çıkmasına neden olan 2 asker hakkında yasal işlem başlatıldığını bildirdi. Vali Akyüz, önceki gün bir vatandaşla tartışan 2 askerin, uzun namlulu silahlarla sağa sola ateş açmasının ardından halkın olayı protesto ettiğini anımsatarak, şu an kentte herhangi olumsuzluk olmadığını belirtti. Olaydan sonra 2 askerin gözaltına alındığını ve sorgulamalarının devam ettiğini dile getiren Vali Akyüz, "İstenmeyen olayların çıkmasına neden olan 2 asker hakkında yasal işlem başlatıldı" dedi.


Uğuroğlu CBMD başkanı

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği (CBMD) Genel Kurulu'nda, Orhan Uğuroğlu yeniden başkanlığa seçildi. Yapılan seçimde, Yeni Şafak muhabiri Evin Göktaş da yönetim kurulunda yeraldı. Genel Kurul'da konuşan CBMD Başkanı Orhan Uğuroğlu, derneğin, SSK'lıların devlet hastanelerinde tedavi olabilmesi doğrultusundaki girişimlerinin sonuç verdiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında bir protokol imzalandığını söyledi. Yapılan seçim sonucunda dernek başkanlığına Orhan Uğuroğlu yeniden seçilirken, yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: "Süreyya Oral, Hıdır Eraslan, Hüseyin Öztepe, Sedat Yazıcıoğlu, Nurettin Şimşek, Gülten Arslan, Evin Göktaş, Ergun Maraşlı, Ali Ekeyılmaz ve Rüçhan Akıncıoğlu.''


Düştüğü çukurdan bir gün sonra kurtuldu

Antalya'da bir kuaför, önceki gece düştüğü çukurdan dün öğleden sonra çıkabildi. Antalya'nın Çakırlar Caddesi'nde, Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan kanalizasyon çukuruna düşen kuaför Cengiz Erdoğan (35), dün vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Çakırlar Caddesi'ni karşıya geçmek isterken önceki akşam saatlerinde 2 metre derinliğindeki çukura düşen ve kalça kemiği kırılan Erdoğan, vatandaşlar tarafından çukurdan çıkarılarak Antalya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.


Afyon'da hortum: 30 evin çatısı uçtu

Afyon'un Şuhut İlçesi Efe Beldesi'nde meydana gelen fırtına ve hortum nedeniyle 30 evin çatısı uçarken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Beldede hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını belirten Şuhut Kaymakamı İhsan Kara, hortumun belli bir güzergahı izleyerek gittiğini ve tüm beldede hasara yol açmadığını söyledi. Sultandağı depreminden de hasar gören beldede sel baskınının ardından hortum olayının da gerçekleştiğini söyleyen Efe Belediye Başkanı Kadir Yonca, "Son bir yılda üç afet yaşadık. Hortum olayında çatıları uçan ve evlerinde hasar olan vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz'' dedi.


Rotary'lere 3 ayrı dava

İzmir Urla Rotary Kulübü eski yöneticisi Nihat Tarımeri'nin suç duyurusu üzerine Yeni Türkiye Partisi Bursa İl Başkanı Kemal Sulaoğlu'nun da aralarında bulunduğu Urla ve Osmangazi Rotary Kulüpleri yöneticileri hakkında 'dernekler kanununa aykırı' davrandıkları gerekçesiyle üç ayrı dava açıldı. Sanıklar, derneğin banka hesaplarını 'paravan' bir şekilde kullandıkları, yönetim kurulu kararı olmadan dernek hesaplarında karşılıksız gider gösterdikleri ve dernek imkanlarını kendi çıkarları için kullandıkları iddialarıyla Urla Asliye Ceza ile Sulh Ceza'da yargılanıyor.

Bu arada dönemin Urla Kaymakamı, halen Beyoğlu Kaymakamı olan Ali Kamil Başıhoş hakkında İzmir Ağır Ceza'da dava açıldı.


İşten çıkarılınca tabanca ile belediyeyi bastı

Afyon'un Sincanlı İlçesi'nde, işten çıkarıldığı gerekçesiyle belediye binasına giderek, Belediye Başkanı Nurettin Demiray'ın başına silah dayayan kişi tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, 4 yıl önce Sincanlı Belediyesi'nde geçici işçi olarak çalışan Murat Akça, çalıştığı otobüsün gelir giderlerindeki tutarsızlık nedeniyle Sincanlı Belediye Başkanı Nurettin Demiray tarafından açılan soruşturmanın ardından işten çıkarıldı. 4 yıl boyunca hukuki yollardan hakkını arayan Murat Akça, aldığı alkolün de etkisiyle Belediye Başkanı Nurettin Demiray'ın makamına giderek belindeki tabancayı başkanın başına dayadı ve ölümle tehdit etti. Sincanlı Belediye Başkanı Nurettin Demiray, olayı şöyle anlattı: "Makamımda otururken içeri girerek başıma silahı dayadı ve beni öldürmekle tehdit etti. Başıma dayadığı silahıyla beni koridora çakırdı. Bu sırada Belediye çalışanları geldi. 'Çekilin sizi de vururum' diyerek yere ateş etmek istedi. Silahının emniyeti kapalı olunca ateş almadı. Bundan faydalanarak etkisiz hale getirdik." Evli ve 2 çocuk babası Murat Akça, çıkarıldığı Cumhuriyet Savcılığı'nca tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Bingöl'de gözaltındaki 7 KADEK'li tutuklandı

Bingöl Valisi Hüseyin Avni Coş, PKK-KADEK terör örgütüne yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 8 kişiden 7'sinin tutuklandığını bildirdi. Vali Coş, makamında düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta Yayladere İlçesi Aydınlar Köyü kırsalında, PKK-KADEK törör örgütü üyelerince, seyir halindeki askeri araca ateş açıldığını ve 8 askerin yaralandığını anımsatarak, bu olayın ardından bölgede geniş çaplı bir araştırma başlatıldığını söyledi. Yapılan araştırmalar sonucunda, PKK-KADEK terör örgütüne yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 2'si köy muhtarı, 8 kişiden 7'sinin tutuklandığını açıklayan Coş, ayrıca Aydınlar İlçesi'ndeki söz konusu çatışmada bir teröristin de öldürüldüğünü ancak terör örgütü elemanlarınca cesedin kaçırıldığını kaydetti.



3 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED