AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
DMS sonuçlarının geçerlilik süresi

1999 yılında yapılan DMS'ye gidim. Sınavı kazananların tamamının atamasının yapılacağı belirtiliyordu. Acaba bizlerin ataması ne zaman yapılacak?

1999 yılında yapılan DMS'yi 400 bine yakın kişi kazanmıştır. DMS, İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği uyarınca yapılmış ve yürütülmüştür. Bu yönetmeliğin hiçbir yerinde, sınavı kazananların hepsinin atanacağı belirtilmemiştir. Kazanmak, sadece açılan kadrolara başvuru hakkı tanımaktadır. Diğer taraftan, 2002 yılında bu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmeliğin yerine yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliğin geçici 2'nci maddesi gereğince DMS sonuçları 3.5.2004 tarihine kadar geçerli olup, 3.5.2004 tarihine kadar açılacak boş kadrolara başvuru hakkınız vardır.

MEMURLARIN ÖĞRETMENLİK KADROLARINA BAŞVURABİLMESİ

Bayındırlık Bakanlığı'nda memur olarak 3 yıldır çalışıyorum. Milli Eğitim Bakanlığı'nca bu yıl içinde yapılacak öğretmen alımlarına başvurmam için sınava girmem gerekiyor mu?

Kamu kurumlarında çalışan memurların, Milli Eğitim Bakanlığı'nca bu yıl yapılacak olan öğretmenlik atamalarına katılabilmeleri için KPSS-Öğretmenlik Sınavı'na girmesine gerek yoktur. Bilindiği üzere, 5-11 Haziran 2003 tarihleri arasında başvuruları alınacak olan KPSS-Öğretmenlik Sınavı 13 Temmuz 2003 tarihinde yapılacaktır. Bu sınav akabinde Milli Eğitim Bakanlığı'nca ayrıca bir duyuru yapılacak ve öğretmenlik başvuruları kabul edilecektir. MEB tarafından yapılacak bu duyuru esnasında mezun olduğunuz bölüm için (ancak öğrenime ilişkin ilgili şartları taşımak kaydı ile) başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak, MEB her bölüm için kurumlararası nakil yoluyla başvuruyu kabul etmemektedir. Hangi bölümler için kurumlararası nakil yoluyla başvuru kabul edileceği ise MEB tarafından yapılacak duyuruda belirtilmektedir. Dolaysıyla, MEB tarafından yapılacak duyuruda, atanabileceğiniz kadroya ilişkin kurumlararası nakil yoluyla başvuru yapılacağının belirtilmesi halinde sınava girmeksizin başvurunuzu yaparak atamalara katılabilirsiniz.

ADAY MEMURUN ÖĞRETMENLİK ATAMALARINA BAŞVURABİLMESİ

Bir kamu kurumunda aday memur olarak çalışanlar öğretmen atamalarına katılabilirler mi?

Yukarıdaki soruda da belirtildiği üzere, memur olarak çalışanlar KPSS-Öğretmenlik Sınavı'na girmeksizin atamalara başvurabilirler. Ancak, aday memurların durumu farklı olup, aday memur olarak çalışanlar 657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince aday memurluk süresince kurumlararası naklen atanmaları mümkün olmadığından öğretmenlik atamalarına başvuramazlar. Bunun yanında, MEB'de aday memur olarak çalışanların başvurması mümkündür. (Aynı kurum olduğu için)

ÖĞRETMENLİK ATAMALARINDA ÜST YAŞ SINIRI

Öğretmenlik için üst yaş sınırı kaç olarak belirlenmiştir?

Yaş sınırı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Atama Şartları başlıklı 8/e maddesinde belirlenmiştir. Buna göre, aday olarak atanacakların, atama döneminin içinde bulunduğu yılın son günü itibariyle 40 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. Bu husus özel bir şart olarak yönetmelikte belirtildiği için diğer kamu kurumlarında çalışıp da (daha önce adaylık süresini tamamlayarak öğretmenlik yapmış olanlar hariç) ilk defa aday öğretmen olarak ataması yapılacaklarda da 40 yaş şartı aranacaktır.

ÖĞRETİM ELEMANLARININ ÖĞRETMENLİK DURUMU

Bir üniversitede üç yıldır araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım. KPSS-Öğretmenlik Sınavı'na girmeden öğretmenlik atamalarına katılmam mümkün müdür?

Devlet Personel Başkanlığı'nın vermiş olduğu ve yerleşik hale gelen görüşe göre; öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ve araştırma görevlilerinin merkezi sınavlara girmeksizin 657 sayılı Kanun kapsamındaki mezuniyetlerine uygun kadrolara atanabilmeleri için 2 yıl ilgili üniversite görev yapmış olması gerekmektedir. Bu çerçevede mezuniyetinize uygun ilgili öğretmenlik kadrolarına, KPSS-Öğretmenlik Sınavı akabinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak duyuruda belirtilen son başvuru tarihi itibariyle iki yıl araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman olarak çalışanlar KPSS'ye girmeksizin başvuruda bulunabilir.

KİMLER İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OLABİLİR?

Kimlerin öğretmen olabileceği 31.3.2003 tarihli kararla değişik 340 No.'lu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. İngilizce öğretmenliğinde bölümlere göre öncelik uygulaması bulunmaktadır. Buna göre, öncelikli olarak İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunları ile tezsiz yüksek lisans programını tamamlayan veya Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak Pedagojik Formasyon Programı'nı başarı ile tamamlayan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, Mütercim-Tercümanlık Bölümü, İngiliz Dil Bilimi Bölümü mezunları atanmaktadır.

Bu şekilde İngilizce öğretmen açığının karşılanamaması halinde ise yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programı'nı bitirenler ile Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin alan öğretmenliği bölümlerinden mezun olup "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)" nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlardan İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler atanabilmektedir.

Diğer taraftan, fakültelerin Almanca ve Fransızca öğretmenliğine kaynak olan bölüm mezunlarından en az 40 kredilik İngiliz Dili Eğitimi almış olanlar, yukarıda yer verilen bölüm mezunlarının bakanlıkça belirlenecek başarı ölçüsüne göre atanmalarından sonra, kontenjan sınırlılığında KPSS'den aldıkları puan üstünlüğüne göre atamaları yapılabilecektir.

DAHA ÖNCE ÖĞRETMEN OLARAK ÇALIŞANLARIN YENİ DURUMLARI

1992 yılı Ziraat Fakültesi mezunuyum. 1993 yılında sınıf öğretmenliğine atandım. Adaylığım kalktıktan sonra 1995 yılında görevimden istifa ettim. Şimdi yeniden geri dönebilir miyim?

Bilindiği üzere, öğretmenlik kadrolarına hangi bölüm mezunlarının atanabileceği 2000 yılında yayımlanan 340 No.'lu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı'yla yeniden belirlenmiştir. Ancak, 657 sayılı Kanun'un 92'nci maddesinde ise memurluktan istifa edenlerin veya istifa etmiş sayılanların eski kadrolarına atanabilmeleri için ayrıldıkları sınıfın niteliklerini taşımaları gerektiği belirtilmiştir. Diğer taraftan, hangi bölüm mezunlarının öğretmenlik kadrolarına atanabileceğine ilişkin 340 No.'lu karar ekinde Ziraat Fakültesi mezunlarına yer verilmemiştir. Dolaysıyla, Eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfı'nda yer alan sınıf öğretmenliği kadrosuna, şartları taşımamanız nedeniyle atamalara başvuru hakkınız bulunmamaktadır.

10 YIL BOYUNCA ÖĞRETMENLİKTEN UZAK KALANLARIN ATANMALARI

Öğretmenlikten istifa edilen tarihten sonra 10 yıl boyunca öğretmenlikten uzak kalanların öğretmenlik atamalarına başvuramayacağı doğru mudur?

Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 8/f fıkrasına göre, istifa ettikten sonra yeniden atanmak isteyenlerin, bakanlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarına ilişkin görevler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliği, öğretim görevliliği ve okutman kadroları hariç olmak üzere öğretmenlik mesleğinden, başvuruda bulunduğu atama döneminin içinde bulunduğu yılın son günü itibariyle on yıldan uzak kalmamış olması gerekmektedir.

EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNLARI DIŞINDAKİ MEZUNLARIN ATANMALARI

Eğitim Fakültesi mezunları dışındaki diğer mezunların herhangi bir sertifika olmaksızın sadece sınav sonuçlarına göre atanmaları mümkün müdür?

340 No.'lu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ve karar eki cetvel gereğince tezsiz yüksek lisans yapmayan veya pedagojik formasyon sertifikasını tamamlamayan mezunların sınava girip gerekli puanı almış olsa bile atamalarının yapılması mümkün değildir. Örneğin, fizik öğretmenliğine, Fizik Öğretmenliği Bölümü mezunları ile beraber Fizik Bölümü veya Fizik Mühendisliği Bölümü mezunlarının da başvuru hakkı vardır. Ancak, Fizik Bölümü veya Fizik Mühendisliği Bölümü mezunlarının atanabilmeleri için mutlaka tezsiz yüksek lisans yapmış veya pedagojik formasyon sertifikasını (21 kredilik) başarı ile bitirmiş olmaları gerekmektedir.




Atamalarda geçerli olacak sınavlar

Öğretmen atamalarında hangi sınav sonuçları geçerli olacaktır?

1999 yılında DMS sınav sonuçları, (Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliğinin geçici 2'nci maddesi uyarınca 3.5.2004 tarihine kadar geçerli olduğundan), Temmuz 2002 KPSS ve 13 Temmuz 2003 KPSS sonuçları öğretmen atamalarında geçerli olan sınav sonuçlarıdır. Diğer taraftan, KPSS Öğretmenlik Sınav Kılavuzu'nda DMS sınavının geçerli olduğuna ilişkin bir açıklama yapılmamıştır. Bu husus mevzuata aykırıdır ve ilgili kurumlarca düzeltilmelidir. Ancak, ilgililerin puanlarını yükseltmeleri amacıyla 2003 KPSS'ye girmelerinde fayda vardır. Çünkü, yüksek olan puan dikkate alınacaktır.

BELEDİYELERDE ÇALIŞANLARIN ÖĞRETMENLİK DURUMU

Belediyede memur olarak çalışıyorum. Öğretmen atamalarına geçen yıllarda başvuramıyorduk. Bu yıl bir değişiklik var mı?

2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 31'inci maddesinde yer alan hükme göre, mahalli idarelerden diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak nakillerde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'ndan izin alınması gerekmektedir. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak duyuru metninde aksi belirtilmediği sürece öğretmen atamalarına başvuruda bulunulabilinecek, ancak, bir kadroya yerleşmeniz halinde belirtilen kurumlardan izin alındıktan sonra atamanız yapılacaktır.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

6 Haziran 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED