AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Mutfağınızda zencefile de yer açın

Şu sıralar havaların ısınması ile birlikte terlemek ve terimizi koruyamamak rahatsız edici sonuçlar yaratır. Özellikle mide krampları, mide bulantıları, şişkinlik, gaz ve sindirim problemleri bu dönemlerde en sıkıcı olur. Zencefil antiseptik etkisi sayesinde mide ve bağırsak enfeksiyonlarına ve yukarıda saydığımız rahatsızlıklara karşı güven ile kullanılabilir.

Kan dolaşımını uyaran zencefil böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde yüksek kan basıncını da normal seviyede tutabilir. Terletici etkiye de sahip olan zencefil öksürük, grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında da ısıtıcı ve rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Zencefil çayı: Değirmende inceltilmiş yarım tatlı kaşığı zencefil bir bardak dolusu soğuk suya eklenir. Hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Kullanılacağı anda hazırlanan çay soğutmadan içilir.

Tentür kullanımı: Aktarlardan elde edeceğiniz zencefil tentürü özellikle mide problemlerinde ihtiyaç duyulduğunda günde 2-3 kez 10-15 damla yarım çorba kaşığı sıcak suya eklenerek alınır.

Baharat olarak ise; özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık olan mideler için çok faydalı bir baharattır. Zencefil, mide ülseri olanların bile rahatlıkla kullanabilecekleri özelliklere sahiptir.

Uzakdoğu'da kültür bitkisi olarak yetiştirilen ve bütün aktarlarda veya büyük marketlerde rahatça bulunabilen bu baharatı birçok tatlıda değişik aromayla kullanabilirsiniz.

Üzümlü ve erikli tart

Hazırlama süresi: 25 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Hamur Malzemesi: 6 çorba kaşığı yağ, 1.5 su bardağı un, 1 yumurta, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 2 çorba kaşığı pudra şekeri Üzeri için: 15-20 mürdüm eriği, 10-15 üzüm tanesi, 1 çay bardağı su, 3 sade bisküvi, 2 çorba kaşığı toz şeker, 2 çorba kaşığı hindistan cevizi, nane yaprakları

Yapılışı: Un ve kabartma tozunu yoğurma kabında harmanlayın. Oda ısısında bekletilmiş yağ'ı ekleyip parmak uçlarınızla karıştırın. Yumurta ve pudra şekerini ayrı bir kapta çırpıp unlu karışıma ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Gerekirse 2-3 kaşık soğuk su ilave edebilirsiniz.

Çapı 24-26 cm olan bir tart kalıbını yağlayıp hazırladığınız hamuru yayın. Çatala yer yer delipüzerini yağlı kağıtla döşeyin. Ağırlık yapması için 1 su bardağı kadar kuru fasülye yayın. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Yağlı kağıtla fasulyeleri alıp 5 dakika daha pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Erikleri yıkayıp ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini ayıklayın. 1 çay bardağı su ile kısık ateşte 5 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Bisküvileri ufalayıp soğuk tartın üzerine serpin. Erikleri ve üzümleri yerleştirin. Tozşekeri serpip 200 dereceye ayarlı fırında 5 dakika daha pişirin. Tartı fırından alıp eriklerin pişme suyunu üzerine gezdirin. Buzdolabında soğutun. Nane ve hindistan cevizi rendesi ile süsleyip dilimleyerek servis yapın.


6 Haziran 2003
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED