AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Müzakereye yeşil ışık

Türkiye Raporu'nu kabul eden Avrupa Parlamentosu'nun açıklamasında, Türkiye'nin reformları sürdürmesi durumunda AB ile tam üyelik müzakerelerine başlayabileceği vurgulandı.

Avrupa Parlamentosu, Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Arie Oostlander tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul etti. Raporda, Türkiye'nin gerekli reformları kararlılıkla sürdürmesi halinde AB ile tam üyelik müzakerelerine başlayabileceği belirtildi. Raporda, Türkiye'nin Müslüman nüfusunun AB tam üyeliğine bir engel oluşturmadığı belirtildi.

Türkiye'de Avrupa'nın demokratik kurumlarını temel alan yeni bir anayasanın yapılması gerektiği belirtilen raporda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hukuk devleti, çoğulcu sistemi ve katılımcı demokrasiyi temel alan bir anayasa yapma girişimine destek verildiği kaydedildi.

Ordunun siyasete etkisi

Türkiye'de, ordunun devlet ve toplum üzerinde önemli bir konuma sahip olduğu görüşünün savunulduğu raporda, ordunun bu konumunun, Türkiye'nin demokratik ve çoğulcu sistemi geliştirmesine engel oluşturduğu savunuldu. Raporda, devlet sistemindeki reform sürecinde Milli Güvenlik Kurulu'nun uzun dönemde kaldırılmasının gerekebileceği, Yüksek Öğretim Kurumu ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu gibi kurumların bağımsızlığı için, Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcilerinin bu kurumlarda yer almaması gerektiği görüşü savunuldu.

DEP'lilere af çağrısı

Raporda, rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede, daha şeffaf bir toplum, özgür basın, bağımsız yargı ve etkili bir yargı sisteminin çok önemli olduğu vurgulandı. "İşkence ve kötü muameleyle mücadelede etkili önlemlerin gerekliliğine" işaret edilen raporda, "cezaevi koşullarının iyileştirilmesi" istendi. Raporda, AİHM'nin, Kıbrıslı Rum Loizidu ile ilgili aldığı karara Türkiye'nin uyması istendi.

DEP'in cezaevindeki eski milletvekillerinin affedilmesi çağrısında bulunulan raporda, Türkiye'deki seçim istemine ilişkin bazı eleştiriler dile getirildi. Raporda, azınlık haklarının korunması, terörle mücadele yasasının değiştirilmesi, Kıbrıslı Türkler'in ve Türkiye'nin cesur kararlar almaları, Ermenistan'a ambargoya son verilmesi, Türk ve Ermeniler'in geçmişteki sorunları aşmak için diyalog kurmaları gibi istekler de yer sıralandı. Toplantıda, Türkiye raporunun görüşüldüğü sırada sözde Ermeni soykırımının Türkiye tarafından tanınmasını talep eden bir değişiklik önergesi reddedildi.

 
Gül: Uyum paketi için kimseden izin almayız
Hükümetin 6. uyum paketini çıkarmakta kararlı olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "MGK beklenecek diye bir şart yok. İzin almak söz konusu değil" dedi.
AB'ye sivil toplum desteği
TOBB, TÜSİAD ve İKV'nin de aralarında bulunduğu 12 sivil toplum kuruluşunun yayınladığı ortak bildiride 6. Uyum Paketi'ne destek verilerek "Tek ihtiyacımız sürecin hızlandırılması" denildi.
Ulusal Program bitmek üzere
Erdoğan'dan AB'ye TSK cevabı
AK Parti rakip tanımıyor
Yerel seçimlere iddialı hazırlandıklarını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, "Genç Parti rakibimiz değil" derken, Erbakan'ın SP'nin başına geçmesi için de, "Bir şey hissetmedik" dedi.
Uğur Ziyal, ABD'ye gidiyor
Başbakan 'İcraatın İçinden'de yolsuzlukları halka anlatacak
Arınç: "Maksatlı" haberleri kınadı
Kısa kısa...
6 Haziran 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED