AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Kart soygunu

Faiz oranları, döviz kurları ve enflasyon rakamları düşmesine rağmen, kredi kartı faizlerinin yıllık yüzde 100-130'leri aşması tüketicilerin tepkisini çekiyor.

  • Yılmaz YILDIZ
    Döviz kurları 2 yıl önceki değerlerde, Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 40 seviyesine düşürdü, enflasyon TEFE'de eksi rakamlara geriledi. İhtiyaç, taşıt, öğrenim gibi kredilerde faizler aylık yüzde 4 seviyesinde, mevduat faizleri ise yıllık yüzde 40'lı oranlardan getiri sağlıyor. Ancak tüm bu olumlu gelişmelere rağmen bankaların kredi kartı faizlerinin yıllık yüzde 100-130'u bulması vatandaşların tepkisini çekiyor. Enflasyon rakamları yüzde 30 seviyelerine gerilemesine rağmen, aylık yüzde yüzde 7-10 aralığında seyreden faizler, yıllık olarak hesaplandığında yüzde 130'u buluyor.

    Temerrüte karşı aktif faiz tehdidi

    Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Fuat Engin temerrüt faizlerini sınırlandıran Tüketici Yasası'nın kabul edilmesiyle bankaların bir direniş içerisine girdiğini söyledi. Engin, "Bankalar, temerrüt faiz oranlarını düşürürseniz, biz de aktif faiz oranlarını yüksek tutarız yaklaşımındalar" dedi.

    Tüketiciler Birliği Başkanı Av. Bülent Deniz ise bankaların kredi kartlarından fahiş kârlar elde ettiklerini söyledi. Kredi kartı fazlerinin "başlıbaşına bir kazanç kapısı haline dönüştüğünü" söyleyen Deniz, ayrıca cep telefonu şirketleri, doğalgaz, elektrik su hizmeti veren kuruluşlar gecikme faizinin de düşürülmesi gerektiğini söyledi.

    Kart faizleri tefeci faizinden farksız

    İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, kredi kartlarına uygulanan yıllık yüzde 100-120 oranındaki faizlerin, "tefeci faizinden" farksız olduğunu söyledi. Demirtaş, "Diğer taraftan başka kredilerdeki faiz daha düşük oluyor. Bu durumu hakkaniyetle bağdaştırmak mümkün değil" dedi. Bankacılık uzmanı Prof. Dr. Sudi Apak ise, bankaların bu faizleri 1-2 yıldır uyguladığı ve değiştirmedikleri için yüksek kaldığını ifade etti. Apak, "Faizler biraz düşecektir ama reel olarak yine yüksek kalacağı kanaatindeyim. Merkez Bankası'nın faizleri biraz daha indirmesi lazım. Önümüzdeki aylarda daha da inecektir" dedi.

    ÖFK'lardan farklı sistem

    Özel Finans Kurumları'nın kredi kartları nakit kullandırmayıp, alışveriş kartı olarak sunuyorlar. Bu durumda borç zamanında ödendiğinde herhangi bir sorun çıkmıyor. Ancak zamanında ödeme yapılmadığında Anadolu Finans, Albaraka Türk gibi kurumlar borcun o tarihteki karşılığını talep ediyor. Asya Finans ise, borcu kredi şekline dönüştürüyor ve belli oranda vade farkı talep ediyor. Bu fark şu anda yüzde 6,95 olarak uygulanıyor. Ancak bu oran faiz olarak uygulanmadığı için katlamalı bir şekilde artmıyor.

  •  
    Hazır giyimci kur garantisi istedi
    "Hazır giyim çökerse kimse vebalini ödeyemez" diyen İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu hükümete seslenerek "Kur işi ciddi, taban kur belirleyin" dedi.
    MB uyumlu olmalı
    Merkez Bankası'nın faiz indiriminde geç kaldığını ifade eden Bakan Ali Coşkun, Merkez Bankası'nın hükümetin politikaları ile uyumlu olması gerektiğini söyledi.
    Çiftçiye vaktinde ödeme için yasa
    Petkim'de düğüm çözülüyor
    Petrokimya Holding A.Ş. (Petkim) ihalesiyle ilgili nihai pazarlık görüşmesi bugün Ankara'da yapılacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İdare'nin Petkim'de sahip olduğu yüzde 88.86 oranındaki hissesinden bir kısmının özelleştirilmesi için ihaleye çıkıldığı ve yapılan pazarlık görüşmeleri sonucunda İdare hissesinin tamamının satışına karar verildiği anımsatıldı.
    Arazi satışı ekonomiyi sıçratır
    Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışından alınacak 15-20 milyar dolar ile Türkiye ekonomisi mahmuzlanmış bir at gibi yerinden sıçrayacak" dedi. 11. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı ödül töreninde soruları cevaplayan Pepe, bu arazilerin satışıyla ilgili tasarısının Haziran ayı sonuna kadar Meclis'e geleceğini söyledi. Tasarının Meclis'ten geçeceğine inandığını söyleyen Pepe, düzenlemeden minimum 20-25 milyar dolar gelir beklediklerini bildirdi.
    6 Haziran 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED