AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
'Beni ikna et,
1 milyon doları al!'

Bütün hayatını "normalötesi olayların aslında hiç gerçekleşmediğini" kanıtlamaya adayan yeryüzünün en yaşlı sihirbazı James Randi, kurduğu JREF adlı vakıf ile büyük bir meydan okumaya girişti. Randi, kameralar ve gözlemciler önünde fizik yasalarıyla açıklanamayan bir gösteri yapabilecek ilk kişiye tam 1 milyon dolar ödül verecek.

  • ALİ MURAT GÜVEN / HABER MERKEZİ
    Yakın zamanda ABD'nin Florida eyaletinden tüm dünyaya yayılan sıradışı bir basın açıklaması, normalötesi olaylara inananlar ile inanmayanlar arasında büyük bir sinir savaşının başlamasına neden oldu. Ünlü sihirbaz ve parapsikoloji araştırmacısı James Randi, kendisi tarafından kurulan "James Randi Eğitim Vakfı" (James Randi Educational Foundation) aracılığıyla yaptığı bir açıklamada, yeryüzünde geçmişte ve günümüzde hiç bir zaman "normalötesi" sınıfına girebilecek bir olay yaşanmadığını ileri sürerek, bu konuda aksi örnek gösterebileceklere tam 1 milyon dolar ödül vaad etti. Ödüle ilişkin ayrıntılı bilgileri internetteki resmî sitesinde yayımlayan Randi, yarışma için herhangi bir zaman sınırlaması olmadığını, meydan okumasının ödülü kazanabilecek biri çıkana kadar süreceğini, bunun kendi ölümünden sonra dahi olabileceğini açıkladı.

    "Copperfield, medyumluk iddasında değil"

    "Normalötesi" diye adlandırılan bütün olayların mutlaka bilim ve mantığa uygun bir açıklaması olduğunu savunan Randi, kendisinin de kıdemli bir sihirbaz olarak elli yıldır en karmaşık sahne gösterilerini mühendislik, kimya, optik ya da fizik gibi bilimlerinin katkılarıyla gerçekleştirdiğini vurguladı. Meslektaşı David Copperfield'in de geçmişte "Çin Seddi'nin içinden geçmek", "tren vagonlarını sahnede kaybetmek", "kendisini testere ile ortadan ikiye kestirmek" ve "New York özgürlük anıtını yok etmek" gibi şok edici gösterilere imza attığını hatırlatan ünlü sihirbaz, ilk anda açıklanması oldukça zor görünen bu tür şovların tamamının yüksek birer mühendislik ürünü olduğunu belirterek şöyle devam etti:

    "Sihirbazlar, insanların akıllarına durgunluk veren gösteriler yaparlar, ancak hiç bir zaman mucize yarattıklarını iddia etmezler. Normalötesi yetenekleri bulunduğunu ileri süren medyumlar ise yaptıkları gözbağcılıklara mucizevi bir kılıf giydirirler. Benim işim de yıllardan beri bu; yani sahtekârların maskesini düşürmek."

    Geller'i de köşeye sıkıştırmıştı

    1996 yılında Florida'da kurduğu vakfı aracılığıyla yeryüzünde gözlemlenen her türlü normal dışı aktivitenin bilimsel açıklamalarını geliştirmekle uğraşan Randi, bu alanda bir çok kitap da kaleme almış bir isim. Uzun yıllar sahne şovları yaptıktan sonra şimdilerde zamanını tümüyle vakıf çalışmalarına ayıran Randi, en çetin ceviz kavgalarından birini de ünlü İsrailli medyum Uri Geller'e karşı vermişti. 1970'lerde özellikle zihin gücüyle kaşık bükme numarasıyla dünya çapında bir fenomene dönüşen Geller, Randi'nin sahtekârlık suçlamasıyla karşı karşıya kalmış ve Amerikalı muhatabıyla yıllarca mücadele etmişti. Geller'in yaptığı kaşık bükme numarasını kameralar karşısında aynen tekrarlamayı başaran Randi bunun zihin gücüyle değil tamamen el çabukluğuyla gerçekleştiğini açıklayarak ünlü medyumun karizmasına büyük bir darbe vurmuştu.

    Bakalım, Türkiye'den ya da medyumlarıyla ünlü Doğu Avrupa ve Asya ülkelerinden Randi'nin bu meydan okumasını kabul edecek birileri çıkacak mı?

    Medyum Memiş: "Randi, bu işleri CIA yetkililerine sorsun!"

    James Randi'nin dünyadaki bütün medyumlara yönelik bu meydan okuması, ünlü parapsikoloji araştırmacısı Mehmet Memiş tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Memiş, Randi'nin soytarılıkla metafizik ilimleri birbirine karıştırdığını belirterek şu ilginç açıklamayı yaptı:

    "Bu kişinin, evrendeki bilinen fizik yasalarından başka hiçbir şeye inanmayan tipik bir pozitivist olduğu belli. Kendi ülkesindeki hakim din Hıristiyanlık ve o dinde de bugünkü bilim yasalarıyla açıklanamayacak bir sürü metafizik inanış var. Ancak, bu tür tipler onlara da inanmazlar. Zaten kendisi uzun yıllar sihirbazlık yapmış, dolayısıyla da manevî âleme ilişkin herşeyi basit bir sahne gösterisi olarak algılamaya alışmış.

    Ben yıllardır cin ilmiyle uğraşıyorum. Bu alanda bir çok kitap yazdım, sayısız televizyon programına katıldım, evimde yerli ve yabancı belgesel film ekiplerini ağırladım ve metafizik açıdan rahatsız binlerce insanın manevî tedavisiyle uğraştım. Bu çalışmalarımın bir tekinde bile sahip olduğum ilmi bir sahne şovu olarak kullanmadım. Böyle bir istekte bulunanları da daima kibarca reddettim.

    Bu insanlık tarihi kadar eski bir ilimdir, dünya üzerinde bunu bilenler zaten biliyor. İnanmayanlar içinse yapılabilecek fazla bir şey yok. Bizim çalışmalarımızın en büyük kanıtı, cinler tarafından obsede edilen kişilerin seanslarımızdan sonra yaşadıkları büyük iyileşmelerdir. Yıllardır her gece 24'den sabah namazına kadar cinlerle istişareye giriyorum, o süreçte yaşadıklarımı bir Allah biliyor bir de ben. O temaslarda asla soytarılık yapmıyoruz, manevî âlemden muhataplarımızla çok ciddi mevzulara temas ediyoruz. Zaten bir medyum olarak ben olaya böyle yaklaşsam, görüştüğüm Müslüman cinler buna şiddetle mani olurlar. Bizim alanımızda gösteri ve soytarılık yoktur. Bu dar çerçevede kalması gereken bir iştir, cin ilmini mümkün olduğunca az kişinin bilmesi toplumun akıl ve ruh sağlığı açısından çok daha hayırlıdır.

    Bu bakımdan, ne yaptığının farkında olan hiç bir medyum ya da araştırmacı, para için James Randi gibi adamların meydan okumasına tevessül etmez, kimse gidip onun karşısında yarışmacı pozisyonuna düşmez. Her dinde, her kültürde bu alanda uzmanlaşmış insanlar vardır ve onlardan vâkıf oldukları bu âleme ilişkin biraz zor bilgi alırsınız. Çünkü, tekrar ediyorum, bu saklı bir bilgidir, kamuya malolması doğru değildir. Tıpkı tecrübeli bir sihirbaz olan Randi'nin sahnede yaptığı numaralarının sırlarını kimseyle paylaşmayacağı gibi.

    Randi'nin tek derdi bu alandaki sahtekârları ve sahtekârlıkları ortaya çıkartmaksa buna bir diyeceğim yok, aksine hayırlı bir iş yaptığını dahi düşünürüm. Ancak, bu adamın asıl gayesi maneviyatı, metafiziği ve bedensiz varlıklar âlemini külliyen reddetmekse, medyumlara çamur atmayı bırakıp önce kendi ülkesinin istihbarat örgütlerine dönüp bir baksın. CIA'de, FBI'da ulusal ve uluslararası operasyonlar için ne kadar çok medyum istihdam edildiğini ve istihbarat faaliyetlerinde cinlerin nasıl tepe tepe kullanıldığını görecektir. Bu özel bilgiyi de yine bizzat cinlerden almış bulunmaktayım."

    Randi'ye ulaşmanın yolu...

    Her ne kadar James Randi "Evrende normalötesi diye bir şey yoktur", Medyum Memiş gibi ünlü metafizikçiler ise "Bizim ilmimizde bu işleri sahne gösterisine dönüştürmek yasaktır" diyorsa da, ilgilenenler 1 milyon dolarlık bu meydan okuma için doğrudan Randi'nin Florida'daki vakfına başvurabilirler.
    Öncelikle, yarışmanın koşullarının ayrıntılı olarak açıklandığı JREF sitesinin internet adresini verelim:

    http://www.randi.org/research/challenge.html

    Vakfın yazışma adresi:
    The James Randi Educational Foundation
    201 S.E. 12th St. (E. Davie Blvd.)
    Fort Lauderdale, FL 33316-1815, ABD

    Telefon: 00.1. 954 467 1112 / Faks: 00.1. 954 467 1660
    e-mail:
    Web sitesi: http://www.randi.org
    James Randi'nin elektronik posta adresi:

  •  
    Harley Davidsoncular Nemrut'u fethetti
    Uyku apnesine ilaç
    Uykuda belirli aralıklarla nefesin kesilmesi olarak bilinen uyku apnesi için ilk kez bir ilacın etkili bulunduğu saptandı. ABD'nin Chicago kentinde bulunan Illinois Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, antidepresan olarak bilinen mirtazapinenin (Remeron), uyku apnesi hastalarında nefes kesilme ve gece uykudan uyanma oranını azaltabildiği gözlendi. Mirtazapine ilacının denendiği uyku apnesi hastalarında gece uykudaki nefes kesilme sayısının yarı yarıya, uykudan uyanma sorununun ise yüzde 28 azaldığı belirlendi. Araştırmaya katılan 12 hastanın hepsinde ilacın benzer etkileri ortaya koyabildiği ifade edildi. Araştırma ekibinden Dr. David Carley,araştırmanın kliniksel açıdan bilimsel bir kanıt ortaya koyduğunu belirtti. Amerika'da 15-20 milyon arasında insanın uyku apnesi hastası olduğu biliniyor. Uyku apnesi sorunu bulunan hastalarda, gece uyku sırasında nefes almanın yüzlerce kez 10 saniye ve üzerinde kesildiği biliniyor. Apne sorunu, insanlarda kalp krizi, inme ve yüksek tansiyona yol açabiliyor.
    SARS SALGINI İNİŞE GEÇTİ
    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, birçok ülkeyi zorda bırakan SARS salgınının, Çin'de dahil dünya çapında gerilemeye başladığını belirttiler. DSÖ'nün Çin temsilcisi Henk Bekedam, "SARS'ın en yüksek noktasından inişe geçtiğini söyleyebiliriz. Bunu global olarak da, Çin'de de gözlemliyoruz. Bence bu güzel bir haber" diye konuştu. Dünyanın bu hastalığa karşı tetikte bulunmaya devam etmesi gerektiğini belirten Bekedam, Toronto'daki son vakaların, bir vakanın bile gözden kaçması durumunda yeni bir salgının başlayabileceğini gösterdiğini kaydetti. Öte yandan SARS hastalığından Çin'de 2 kişi daha hayatını kaybetti. Çin Sağlık Bakanlığı'nca son 24 saat içinde ülkede yeni vaka görülmediği belirtildi.
    Giyilebilir bilgisayar
    Japon bilimadamları elektro ışıltılı organik film üreterek bir ilke daha imza attılar. PR firmasının yetkililerinden Kayoko Tanaka, Tokyo'da elektro ışıltılı organic filmin tanıtımını yaptı. İnce, parlak ve esnek yapıdaki bu organik film giyilebilir bilgisayar projesinde önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor. Giyilebilir bilgisayar projesi, Ubiquity ve Agent'ın yeni bilgi teknolojisinin sağladığı program sistemi, akademik enstitüler ile elektronik firmaların ortak çalışmasıyla geliştirildi.
    6 Haziran 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED