AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
MB uyumlu olmalı

Merkez Bankası'nın faiz indiriminde geç kaldığını ifade eden Bakan Ali Coşkun, Merkez Bankası'nın hükümetin politikaları ile uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Merkez Bankası'nın (MB) faiz indiriminde geç kaldığını belirterek, makasın kapatılması için faizlerin biraz daha düşmesi gerektiğini söyledi. MB'nin faiz indirimini değerlendiren Coşkun, indiriminde geç kaldığını söyledi. Bakan Coşkun, "Merkez Bankası bu işte gecikti. Faizlerin biraz daha düşmesi lazım. İhracatta son üç dört ayda yüzde 30'lar düzeyinde artış varsa, önceki dönemde yapılan bağlantılardan kaynaklanıyor. Şu anda, ihracatçı bağlantı yapmıyor. Bunun acısını iki ay sonra çekeriz" dedi.

Özerklik erken verilmiş

"Merkez Bankası'nın özerkliğine müdahale etmeyi düşünmüyoruz" diyen Coşkun, "Merkez Bankası'nın bağımsız olmasında çok büyük fayda vardır. Ancak, ekonomi henüz kendi dengelerini kurmamıştır. Bana kalırsa çok erken bu kadar özerklik verilmiş" diye konuştu.

Faiz indiriminde öneri hükümetten geldiği için Merkez Bankası'nın direnç göstermesini eleştiren Bakan Coşkun, "Ekonomiden birinci sorumlu hükümettir. Bazı kesimler saldırıyor, Merkez Bankası'na baskı yapılıyor diye. Ancak, Merkez Bankası hükümetin politikaları dışında hareket edemez" şeklinde konuştu. Coşkun, şu aşamada devalüasyonu gerektirecek bir durum olmadığını da sözlerine ekledi.

Ziraat Bankası'ndan 3 puanlık faiz indirimi

Ziraat Bankası, dünden itibaren vadeli mevduata uyguladığı faiz oranlarını 3 puan indirdi. Ziraat Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, 1 aya kadar (31 gün dahil) vade için 1 milyar liraya kadar mevduata uygulanan faiz oranı yüzde 38'den yüzde 35'e düşürüldü.

Canikli: Kur kabul edilemez seviyede

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, doların bugünkü seviyesinin ülkenin kabul edebileceği bir seviye olmadığını belirterek, "Merkez Bankası'nın dövizin fiyatının bu kadar düşmesine engel olması gerekmektedir" dedi. Fatih Üniversitesi'nde, "Türkiye'de Ekonomik Göstergeler ve Değişim" konulu konferans veren Canikli, Merkez Bankası'nın politikasını eleştirdi.

Türkiye'deki bütün krizlerin dövizden kaynaklandığını dile getiren Canikli, şunları söyledi: "Bugün herkes Merkez Bankası'nın politikalarını eleştiriyor. Dövizdeki bu düşüşün ülkeye zarar verdiği herkes tarafından kabul edilmektedir. Merkez Bankası, gerekiyorsa 1-2 milyar dolar satın alarak kuru yükseltmesi lazım. Hükümetin Merkez Bankası'na müdahale yetkisi yok, ama Merkez Bankası da bağımsızlığını ülke menfaatleri aleyhine kullanamaz."

Dolar 1 milyon 442 bin TL

İstanbul serbest piyasada doların satış fiyatı birara 1 milyon 451 bin liraya yükseldi, daha sonra 1 milyon 442 bin liradan günü kapattı. Doların çıkışında, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), beklentiler doğrultusunda uyguladığı faiz oranını yarım puan düşürmesine ilişkin haberler etkili oldu. Merkez Bankası'nın dün düzenlediği dolar alım ihalesinde de tek fiyat 1 milyon 442 bin 325 lira oldu.



6 Haziran 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED