AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Şampiyonlardan sınav tüyoları

Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) katılan milyonlarca gencin hayalini kurduğu başarıyı, gerçeğe dönüştüren ÖSS şampiyonları, nasıl başarılı olduklarını anlattılar. ÖSS adayları için tüyolar veren şampiyonlar, özellikle derece isteyenlerin küçük ayrıntılara dikkat etmesi gerektiği görüşündeler. Boğaziçi'li veya ODTÜ'lü, Mimar Sinan'lı ya da başka herhangi bir üniversiteli olmak... Yüzbinlerce genç, aylardır bu hayalle yatıp kalkıyor. Bir de bu hayallerini gerçeğe dönüştüren ve üniversitelerin kırmızı halılarla karşıladığı öğrenciler var. 2002 ÖSS'de ilk 5'e girerek derece yapan öğrencilerle konuştuk ve sınava girecekler için küçük de olsa tüyolar almaya çalıştık.

ÖSS Dil Sınavı'nda ikinci olan B.Ü. Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencisi Burcu Gökgöz başarısının sırrını, iki haftada bir soru kitabı bitirmek gibi küçük hedefler belirlemek ve bunlara ulaşmak olarak açıklıyor. Öğrencilerin son haftada yapacakları en anlamlı çalışmanın geçmiş soruları çözmek olduğunu belirten Burcu, "Sınav yerine farklı şeyler düşünmeye çalışsınlar" diyor. Burcu sınavdan önce sınav salonunu görmenin önemine işaret ediyor, hatta bununla ilgili bir sırrını paylaşıyor: "Sınava gireceğim salon, ilkokul 1. sınıflara aitti. Sıraların üzerine numara yazdıkları için, kendi sıramı boştaki sıralardan biriyle değiştirdim". Sınavdan bir gün önceyi açık havada ve sessiz bir ortamda geçiren Burcu'nun dikkat çektiği bir başka nokta ise salondaki gözetmenler. ÖSS'de gözetmenlerin güler yüzü nedeniyle büyük moral bulduğunu ifade eden burcu, aynı güler yüzü Yabancı Dil Sınavı'nda göremediğini kaydederek şunları söylüyor: "Lütfen gözetmenler sessiz olsun. Hatta sınav başlamadan espriler yapmaya çalışsınlar"

Son hafta notlarıma baktım

Yabancı Dil Sınavı'nda 11. olan ve Boğaziçi'ni tercih eden Selin Gürses ise özellikle ailesinden büyük destek gördüğünün altını çiziyor. Anne-babasının zaman zaman "yeter kızım çok çalıştın" bile dediklerini ifade eden Selin, bunun kendisini rahatlattığını kaydediyor. Selin de Burcu gibi bir gün önce okula giderek sınava gireceği sınıfı gördüğünü, küçük olan sıraları değiştirdiğini dile getiriyor. Selin, son haftayı ise sadece tuttuğu küçük notlara bakarak geçirdiğini dile getiriyor.

Panik yapanların yanına gitmeyin

Boğaziçi Üniversitesi'nin Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü'ne ÖSS sayısal ikincisi olarak giren Cihat Eldeniz (solda) özellikle sınav zamanına kadar bitirilemeyen kitapların, ya da çalışılamayan konuların kafaya takılmaması gerektiğini belirtiyor. ÖSS'de sayısal 6.'sı olan ve B.Ü.'yü kazanan Berkay Deniz İlhan da (sağda) paniğin bulaşıcı olduğunu kaydederek, adaylardan, panik yapan insanların yanında durmamalarını öneriyor.

Sınav salonunda deneme çözdüm

2002 ÖSS'de çıkan sözel soruların tamamını yapan ve sayısaldan da 2 yanlışı olan Sinan Otlu, sözel puanda Türkiye 1.'si, eşit ağırlıkta 2., sayısalda ise 14. oldu. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde okuyan Otlu, kendine göre bir soru çözme metodu olduğunu, soruları yavaş ama dikkatli çözdüğünü söylüyor. "En hızlı bitirdiğim sınav 2.5 saat sürdü" diyen Sinan, "Ancak hocalarımız bunu değil, sınavı bitirip kontrol etmek için zaman bırakmayı tavsiye ediyor" diyor. Sınava hazırlanırken son günlerde hiçbir konuya bakmadığını dile getiren Sinan'ın sınav öncesinde uyguladığı bir yöntem de dikkat çekiyor. Bir hafta önce sınava gireceği salonu görmeye gittiğini belirten Sinan, hem ortama hem de oturacağı sıraya uyum sağlamak için oturup deneme sınavı çözdüğünü kaydediyor.

  • RECEP YETER İSTANBUL

    Öğretmenliği tercih edene MEB'den burs

    Milli Eğitim Bakanlığı , 2003 Öğrenci Seçme Sınavı'nı kazanan adaylardan, üniversitelerin öğretmenlik ile ilgili programlarını ilk 5 tercihi içinde gösterecek bin adaya burs verecek. MEB, gelecek öğretim yılında öğretmen adaylarına verilecek burs kontenjanını, en çok öğretmen ihtiyacı duyulan branşlara göre bin kişi olarak belirledi. En fazla kontenjan da İngilizce ve sınıf öğretmenliği branşlarına ayrıldı. MEB, söz konusu burs için geçen yıl 2 bin, kişilik kontenjan ayırmıştı. Adaylar, MEB'in sağlayacağı burs konusundaki duyuruyu ve belirlenen branşlar için hangi üniversitelere kaç öğrenci alınacağına ilişkin ayrıntılı bilgiyi, ÖSYM'nin kendilerine göndereceği 2003 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan öğrenebilecekler.



  • 6 Haziran 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED