AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Yeni Windows 2005'te çıkıyor

Microsoft tarafından geliştirilen Windows işletim sisteminin en yeni sürümünün 2005 yılında piyasaya çıkacağı bildirildi. Deneme aşamasında bulunan ve kod adı "Longhorn" olan işletim sisteminin, daha güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duyduğu kaydedildi. Yeni programın özellikle grafik ve güvenlik açısından daha iyi olacağı belirtiliyor.

Bu bağlamda, örneğin bir kişinin şifresi yazılırken basılan tuşlar, klavyeden ekrana giderken kablo üzerinde şifrelenecek. Dolayısıyla şifreyi çözmek daha da zorlaşacak. Aynı yöntem sayesinde bilgisayardaki hassas verileri ele geçirmek de güçleşiyor. Ancak Microsoft'un "Palladium"u, kullanıcıları izlemekte ve yasadışı program kopyalarının kullanıldığı yerleri belirlemede kullanılabileceği yolundaki söylentileri, kişi haklarını savunan kuruluşları kaygılandırdı.


Benzin parasını ödemeden kaçtı

Kadıköy'de akaryakıt istasyonundan aldığı benzinin parasını ödemeden kaçan turist rehberi, polisi uzun süre peşinden koşturdu. Osman Gümüş, 46 milyon liralık benzin bedelini kredi kartıyla ödemek istedi. Kartın geçersiz olduğunu söyleyen görevlilerle tartışan Gümüş, ödeme yapmadan istasyondan ayrıldı. Polisi 2,5 saat peşinden koşturan Gümüş, otomobiliyle bir otoparka girerek kendini aracın içine kilitledi. Gözaltına alınan Gümüş baygınlık geçirdi. Daha sonra "polise mukavemet" suçundan savcılığa çıkarılan Gümüş, sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.


ÇANAKKALE'DE ÖĞRENCİ KAVGASI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğrencileri arasında çıkan kavga, akşam da ev baskınına dönüştü. Olay, Belediye Sosyal Tesisleri'nin yanında sohbet eden bir grup öğrenciye, başka bir grubun, çivili sopalarla saldırmasıyla başladı. Saldırı sonucu 6 öğrenci yaralandı. Saldırıya karıştığı bildirilen 7 kişi gözaltına alınırken, üniversite ve çevresinde güvenlik önlemi artırıldı. Ancak öğrenciler arasındaki gerginlik, akşam da ev baskınına dönüştü. Balıkesir Caddesi'nde oturan Ozan Fındık'ın evine gelen 15 kişilik grup, öğrenciyi ve annesi Nurten Fındık ile kız kardeşi Ezgi Fındık'ı darp ederek kaçtı. Yaralılar Çanakkale Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi görürken, hastane bahçesinde toplanan öğrenciler, polis tarafından uzaklaştırıldı.


Cilvegözü'nde eldiven ve maske dağıtıldı

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda, SARS hastalığına karşı önlem alınıyor. Cilvegözü Sınır Kapısı yetkililerinden alınan bilgiye göre, tüm görevlilere eldiven ve maskenin dağıtıldığı sınır kapısında, giriş-çıkış yapanlar sağlık kontrolünden geçiriliyor, araçlar da özel ilaçlarla dezenfekte ediliyor. Yetkililer, dünden itibaren başlayan çalışmalarda 3'ü doktor 9 sağlık görevlisinin yer aldığı ve bu çalışmaların hastalığa karşı "önlem" amacıyla yapıldığını vurguladılar. Reyhanlı Kaymakamı Şükrü Çakır ise yaptığı açıklamada, halkın önlemler nedeniyle paniğe kapılmamaları gerektiğini belirtti. Çakır, halkın da bu hastalık konusunda duyarlı davranmasını isteyerek, zorunlu bir durum yoksa yurtdışına çıkış yapılmaması önerisinde de bulundu.


BALIKÇILAR İADE EDİLDİ

Aydın'ın Didim ilçesi açıklarında arıza yapması nedeniyle Yunan karasularına sürüklenen ve Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak teknelerine el konulan 2 Türk balıkçı, Türk makamlarına dün iade edildi. Alınan bilgiye göre, Didim'den 4 gün önce açılan Enver Uçar (48) ve Ahmet Yılmaz (40) adlı balıkçıların bulunduğu "Korsan" adlı teknenin motoru, Tekağaç Feneri mevkiinde arıza yaptı. Yunanistan'ın Farmakos adası yönüne doğru sürüklenen tekne, Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından durduruldu. Uçar ve Yılmaz gözaltına alınırken, tekneye el konuldu.

Mahkemeye çıkarılan Türk balıkçılar, serbest bırakıldıktan sonra, İstanköy (Kos)-Bodrum seferini yapan "Hızır Reis" adlı tekneyle Türkiye'ye gönderildi. Balıkçılar, daha sonra Bodrum Deniz Sınır Kapısı yetkililerine teslim edildi.


KANADOĞLU VEDA ETTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden dün emekliye ayrılan Sabih Kanadoğlu, beraberindeki heyetle Anıtkabir'i ziyaret etti. Atatürk'ün kabrine, kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk bırakan Kanadoğlu ile beraberindeki heyet, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Kanadoğlu, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Kanadoğlu, "Eserlerine karşı, içten veya dıştan, açık, örtülü ya da gizli her türlü eylem, karşısında cumhuriyet savcılarını bulacak. Emanetin, nesilden nesile devredilecek ve ulusal, laik, demokratik, üniter Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ulusu tarafından sonsuza kadar yaşatılacaktır" diye yazdı.


Deprem çocukları İstanbul'a geldi

Bingöl'de meydana gelen depremde, 84 arkadaşlarını kaybeden Çeltiksuyu Yatılı Bölge İlköğretim Okulu öğrencileri, Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nın girişimleriyle İstanbul'a getirildi. Hazırlanan rehabilitasyon programı çerçevesinde öğrencilere, bir ay süreyle psikolojik destek eğitimi verilecek. Türk Hava Yolları'ndan (THY) kiralanan özel bir uçakla dün Diyarbakır'dan İstanbul'a gelen 101 öğrenci ile 6 öğretmen, Atatürk Havalimanı'ndaki Havaş Tesisleri'nde yemek yiyerek dinlendikten sonra, otobüslerle Darüşşafaka Eğitim Kurumları'na gitti. Öğrencilerin önümüzdeki öğretim yılına sağlıklı bir şekilde girmelerini sağlamaya yönelik olan program çerçevesinde, haftada 33 saat eğitim verilecek.

  • SIRRI BIYIK, İSTANBUL


    Yaşar Üniversitesi Amerika'yı örnek alacak

    Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Yaşar, Amerikan üniversitelerindeki eğitim tipini uygulayacaklarını bildirdi. ABD'deki Cornell, Michigan State ve Maryland üniversiteleri ile öğrenci ve öğretim görevlileri değişim programı yapacaklarını belirten Yaşar "Dünyada en iyi eğitim, ABD'de. Biz de ABD tipi eğitimi, üniversitemizde uygulayacağız" dedi.


    Avusturya'daki Türkler'in büyük çoğunluğu Yozgatlı

    Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Marius Calligaris, ülkesinde yaşayan 220 bin Türk'ten 110 bininin Avusturya vatandaşı olduğunu bildirdi. Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Ali Açıkgöz ve Emniyet Müdürü Akif Acarlı'yı ziyaret eden Büyükelçi Calligaris, Türkiye'de bulunan yabancıların, sadece Ankara ve İstanbul gibi şehirleri değil, Anadolu'nun değişik bölgelerini de gezip tanımaları gerektiğini söyledi. Bu amaçla Yozgat'a geldiğini belirten Büyükelçisi Calligaris,

    "Avusturya'da bulunan 220 bin Türk kökenliden büyük bölümünü Yozgatlılar oluşturmaktadır. Bu vatandaşlarımızın yaşamlarının bir bölümünü geçirdiği memleketlerini tanımak üzere burada bulunmaktan son derece mutluyum" dedi.

    Büyükelçi Calligaris, bir soru üzerine Avusturya'da yaşayan 220 bin Türk'ten 110 bininin, iki ülke arasındaki anlaşmalara bağlı olarak Avusturya vatandaşı olduğunu ifade ederek, "Bunlardan kaçı Yozgatlı, o konuda bir rakam vermem mümkün değil" diye konuştu.


    PKK-KADEK Türkiye sınırında!

    Terör örgütü PKK-KADEK'in 90 kadar militanının Türkiye sınırına yakın bölgelere sızdığı, 300'ünün de hareket halinde olduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Irak'ın kuzeyinde IKDP ve IKYB'nin ardından 3. güç olmayı arzulayan terör örgütü, bir yandan Türkiye'ye yönelik tehditlerini sürdürürken, diğer yandan da ABD ile pazarlık gücünü artırmaya çalışıyor. Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağı'nda toplanan örgütün sözde Başkanlık Konseyi'nin Dolakoga bölgesindeki 90 kişilik militan grubunu Türkiye sınırına yönelttiği, 300'ünün de Gara ve Gabar bölgelerine doğru harekete geçtiği öğrenildi.


    DEHAP başkanları genel af istedi

    DEHAP il başkanları, PKK-KADEK'i de içine alan ayrımsız bir genel af çıkarılmasını istediler. DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, DEHAP il başkanlarının önceki gün gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesini, parti genel merkezinde açıkladı. Bildiride, ABD'nin Irak'a yönelik müdahalesi sonucunda, bölgeyi ve Türkiye'yi etkileyen önemli gelişmeler yaşandığı belirtilerek, "Kürt sorununun çözümü yolunda tarihi bir fırsat yakalandığı" savunulan bildiride, "çatışmasız ortamın kalıcılaştırılabilmesi için KADEK güçlerini de içine alan ayrımsız bir genel af çıkarılması gerektiği" ileri sürüldü.


    Pakistanlı 146 kaçak yakalandı

    Van'ın Çaldıran İlçesi'nde yurda kaçak yollarla giriş yapan yabancı uyruklu 146 kişi yakalandı. Alınan bilgiye göre, ilçenin Soğuksu Köyü yakınlarında devriye görevini sürdüren Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilçe merkezine doğru yaya olarak giden bir grubu, şüphe üzerine durdurdu. Yapılan kontrollerde, grubun 146 kişiden oluştuğu ve Pakistanlı oldukları, yurda İran üzerinden kaçak yollarla giriş yaptıkları tespit edildi. Yetkililer, "Pasaport Kanunu'na muhalefet ve sınır ihlali" suçundan gözaltına alınan yabancıların, yasal işlemlerin tamamlanmasından sonra sınır dışı edileceğini bildirdiler.


    Annesi olmadan turneye çıkmıyor

    Latin pop şarkıcısı Ricky Martin, turnelere annesiyle çıkmayı tercih ettiğini söyledi. Martin, Alman "Für Sie" dergisiyle yaptığı söyleşide, "Ona ihtiyacım var. O beni hiç kimsenin tanımadığı kadar iyi tanıyor ve her zaman doğru tavsiyelerde bulunuyor" dedi.


    Haylaz öğrenciye 'pembe otobüs'

    İngiltere'deki öğrenci servislerinde yaramaz öğrencilerle başa çıkabilmek için ilginç bir yöntem uygulanarak, haylazlar, evlerine "pembe otobüs"le gönderiliyor. AFP'ye açıklama yapan servis yetkilisi Peter Garlick, "Haylazlıkları yüzünden bu otobüse alınan öğrenciler, süt dökmüş kediye dönüyor, istemeye istemeye bindikleri otobüsün koltuklarına gömülüp yüzlerini saklıyorlar" dedi.



  • 21 Mayıs 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED