AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Soykırım krizi kapıda

Türk askerlerinin Kuzey Irak'ta gözaltına alınmasıyla ilgili gerginlik sürerken, gözler şimdi de Amerikan Senatosu'na çevrildi. Ermeni lobisi sözde soykırım tasarısı için harekete geçti.

Sözde Ermeni soykırımının dolaylı olarak tanınmasını öngören bir tasarının, yarın veya Perşembe günü ABD Senatosu Genel Kurulu'nda ele alınması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gelecek yılki bütçesinin yarın veya Perşembe günü, Senato'da tartışılması öngörülüyor. Ermeni lobisi sözde Ermeni soykırımı tasarısını, Dışişleri Bakanlığı bütçe yasasının arkasına ekletme teşebbüsünde bulunmaya hazırlanıyor. Ermeni lobisinin başarılı olması durumunda, Ermeni iddiaları, bütçe tasarısıyla birlikte kabul edilecek ve sözde Ermeni soykırımı, dolaylı da olsa ilk defa Amerikan devletinin bir kurumu tarafından tanınmış olacak.

Kimler destek veriyor?

ABD'nin 100 sandalyeli 'Senato'sunda, halen çoğunu muhalefetteki Demokrat Partililer'in oluşturduğu 30 senatör, Ermeni tasarısına şimdiden imzalarıyla destek veriyor. Bu durumda, Ermeni lobisinin, iddialarını Senato'da kabul ettirmek için geriye kalan 70 senatörden sadece 21'inin desteğine ihtiyacı bulunuyor. Ermeni iddialarını destekleyen senatörler arasında, eski Başkan Bill Clinton'ın eşi Hillary Clinton ve 2004'te yapılacak başkanlık seçiminde Demokrat Parti'nin adayı olmak için yarışan Joe Lieberman, John Kerry ve John Edwards da bulunuyor.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve ekibinin, Ermeni iddialarının Senato'da kabulünün engellenmesi için senatörler nezdinde girişimde bulunduğu belirtiliyor. Ancak kararsız birçok senatörün Ermeni lobisinin safına geçtiği de ifade ediliyor. Ermeni iddialarının, Dışişleri Bakanlığı bütçesine eklenmesi konusunda oylama yapılması durumunda, Ermeni lobisinin şansının yüksek olduğu öne sürülüyor. Ermeniler'in bu tasarının geçmesiyle amaçlarının, "barajda ilk defa bir delik açarak suların akmasını sağlamak" olduğu belirtiliyor.

DAHA ÖNCE DE DENEDİLER

Ermeni lobisi, 2000 yılında sözde Ermeni soykırımının tanınmasını öngören bir tasarıyı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na kadar getirmeyi başardı. Ancak dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, son anda Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert nezdinde girişimde bulunarak, ABD'nin ulusal çıkarlarına zarar vereceği gerekçesiyle tasarının genel kurulda onaylanmasını engelledi. Gözlemciler, bu defa da Başkan George Bush'un, tasarı aleyhinde senatörler nezdinde girişimde bulunabileceğini, ancak Cumhuriyetçi Partili Bush yönetimini zor durumda bırakmayı amaçlayan Demokrat Partililer'in bu yöndeki bir çağrıya uymalarının kuvvetli ihtimal olmadığını belirtiyorlar. Halen ABD Temsilciler Meclisi'nde de benzer bir tasarı bulunuyor. Bu tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurul gündemine getirilmesi, Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert'ın yetkisinde bulunuyor.



9 Temmuz 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED