AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
Soğuk lezzet DONDURMA

Az tüketildiği zaman insana mutluluk veren, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilen dondurma, yazın bunaltıcı sıcağında yediden yetmişe herkesin en sevdiği tatlıların başında gelir.

Yazın bunaltıcı sıcağında en çok tüketilen yiyeceklerin başında hiç şüphesiz dondurma yeralır. Yaz boyunca dondurmacıların gece yarılarına kadar müşterileri eksik olmaz. Yapılan araştırmalar çok yenildiği zaman şişmanlatan az yenildiği zaman da insana mutluluk veren yiyecekler arasında dondurmanın da bulunduğunu ortaya koyuyor. Yine dondurmanın yaşlılığı önlediği biliniyor. Krema, süt ve şekerin soğutulmasıyla elde edilen en popüler tatlıların başında yer alan dondurmanın geçmişi ise 3 bin yıl öteye uzanıyor. Her ne kadar ilk kez kar ile meyve sularının karışımıyla elde edilen ve Roma Kralı Neron'a sunulan bir tatlı olarak adı geçse de dondurmanın anavatanı Çin olarak kabul edilir. Zaten tarihi belgeler de, Çinlilerin İ.Ö. 2000 yıllarında bile dondurma yediklerini ispatlıyor. Batılı seyyahların gizemleriyle ünlü doğu ülkelerine yaptıkları seyahatlerde, ilk dikkatlerini çeken yiyeceklerden olan dondurma, ancak 17. yüzyılın sonlarında İtalya'da yapılmaya başlandı. Buradan da, dünyada gördüğü her şeyi kendi tekeline almasıyla ünlü Amarika'ya geçti bu soğuk ama tatlı yiyecek. Amerikalılar dondurmayı 1851 yılında kurdukları büyük üretim merkezleriyle yaygın hale getirmeyi başardılar. Fransızlar ise kendi usullerine göre dondurma yapıp yemeleriyle tanınır. Dondurmayı yumurta sarısı ekleyip karışımı bir iyi döverek elde eden Fransızların damak zevklerini uzmanlar çok farklı geliştiğini açıklıyorlar. Ancak tatlı konusunda damak tadı en gelişkin toplulukların başında hiç şüphesiz Türkler gelir ve dondurma deyince de büyük emek sarfedilerek elde edilen Maraş'ın ünlü dövme dondurması hatırlanır.

Kemik erimesine dondurma iyi geliyor

100 gr dondurmada ortalama, 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg sodyum, 160 mg potasyum, 25 gr karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına 25 kg., Türkiye'de kişi başına 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin maddesi olan dondurma A,B,C,D,E vitaminleri içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor.

Marko Polo dondurma tarifleri getirmiş

Doğuya açılan batılılar bu bölgede tadları da keşfettiler. Dönemin ünlü kaşiflerinden Marko Polo, ülkesine dönerken Çin'den dondurma tarifleri de götürdü. Bu tarifler İtalyan aşçılara yepyeni bir ufuk açtı. Fransa Kralı II. Henri ile evlenen Floransalı Catherine de Medicis'in Fransız sarayına götürdüğü aşçılar, Fransız meslektaşlarına dondurmanın nasıl yapıldığını öğrettiler. Dondurma 17. Yüzyılda Avrupa'ya getirildi. 1676 senesinde Paris'te 250'ye yakın dondurmacı olduğu biliniyor. 1851'de de Jacob Fussel, ABD'de dondurma yapıp satmaya başladı. 1900'den sonra soğutucu makinelerin geliştirilmesiyle dondurma daha da yaygınlaştı. Dondurmaya çıtır Iezzet katan külahı, ilk kez 1904'te Missouri Louis'de düzenlenen Dünya Fuarı'nda ortaya çıktı.

Maraş usulü dondurma neden uzar?

Ülkemizde dondurma, eskiden özel dondurma dükkanlarında ya da sokak dondurmacıları tarafından hazırlanırdı. Dövme dondurma "Maraş dondurması" adıyla meşhur oldu. Salep katılarak koyulaştırılan kaynamış süt, kepçeyle karıştıra karıştıra soğutulur. Etrafı kalın bir buz tabakasıyla kaplı olan karışım dövülerek dondurulur. Böylece dondurma sakız gibi uzayan ve kolay kolay erimeyen bir hal alır. Kahramanmaraş'ta hazırlanan dövme dondurma, kasap çengeline asılarak ve dönerci bıçağına benzer bır bıçakla kesilerek satılır.

Evde dondurma keyfi...

Sıcak yaz günlerinde öyle ağır tatlılar yerine, meyve tercih edenlerdenseniz, biraz dondurmayla, biraz da yaratıcılığınızla harika yiyecek ve içecekler hazırlayabilirsiniz. Dilediğiniz türde (çikolatalı, vanilyalı, çilekli, vişneli vb.) dondurmadan ağız tadınıza göre 1 veya 2 topu blendera koyun. Üzerine yine çikolata sosu, çekirdeği çıkarılmış meyve veya başka bir dondurma sosu ilave edin. Bardak ölçünüzün elverdiği kadar soğuk süt ilave edip, milkshake iyice köpürene kadar çekin. Marketten Algida, Four Seasons, Schöller veya Mövenpick gibi dondurmaları litrelik kutularda alıyorsanız, bu dondurmaları çeşitli meyvelerle süsleyerek kendi kombinasyonlarınızı oluşturabilirsiniz.

 
Türk filmleri dünyayı dolaşıyor
"Gizli Yüz" Hindistan, "Piyano Piyano Bacaksız" New York festivallerinde ülkemizi temsil ederken, 15 Türk filmi ile 8 belgesel İran'da, 5 Türk filmi Kırgızistan'da, 10'u da Japonya'daki festivallerde görücüye çıkıyor.
Türk gülüşü, Guinness yolunda
Dünyanın en büyük açık hava sergisi rekorunu kırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek üzere yola çıkan İpana, 12 bin fotoğraftan oluşan sergisini Maçka Cumhuriyet Parkı'nda ziyarete açtı. 12 bin gülen insan fotoğrafının yer aldığı serginin açılışını Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül gerçekleştirdi. 13 Temmuz'a kadar gezilebilecek olan sergiye vatandaş da yoğun ilgi gösterdi. Açılışa katılan P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Dış İlişkiler Koordinatörü Dr. Hayrünnisa Aligil, İpana tarafından gerçekleştirilen bu projenin, Türkiye'nin umut dolu yüzünün simgesi olduğunu söyledi. Başkan Sarıgül ise projenin, Şişli'nin "Güleryüzlü temiz Şişli" sloganı ile bere bir örtüştüğünü ifade etti. Serginin, rekor olarak kabul edilebilmesi için, gerekli belgelerin Guinness'in onayına sunulması gerekiyor.
  • ÜRÜN DİRİER


    Yolcular, türkü nağmeleriyle geldi
    Türk müziği motiflerini özüne dokunmadan çağdaş formda icra eden iyi yetişmiş genç ve yetenekli 30 sanatçıdan oluşan Yolcular Grubu, 'Türkünağme1' adlı ikinci kasetlerini müzikseverlere sundular. Albüm, Kıbrıs'tan Kerkük'e, Rumeli'den Erzurum'a, Urfa'dan Amasya'ya, Azerbeycan'dan Trabzon'a kadar her yöreye her kulağa hitap edebilecek nitelikte. "Türküler ile insanları buluşturmaya çalıştık" diyen grup üyeleri, "Bu albümü dinleyenlerin gönül teli titreşecek gönlü huzur dolacaktır" diyorlar. "Al Beni Yar", "Feslikan", "Dirvana", "Deniz Dalgasız Olmaz" gibi eserlerlerle toplam 11 türkünün yer aldığı albümde bir de Aşık Mahsuni Şerif'in eseri "Dom Dom Kurşunu" yorumu yer alıyor.
  • SEVDA ALKAN


    Yememiş, içmemiş gazete biriktirmiş
    Muş'un Varto ilçesinde yaşayan bir çiftçi, 43 yıldır okuduğu tüm gazeteleri evinde oluşturduğu arşivde biriktirdi. Varto'ya bağlı Çaylar beldesinde oturan Nazım Uzunboylu, okumayı öğrendiği 8 yaşından beri eline geçen tüm gazeteleri biriktirmeye başladı. Evinin bir odasını gazete arşivi olarak kullanan 51 yaşındaki Uzunboylu, 43 yılda 50 bine yakın gazete biriktirdi. Gazete biriktirme alışkanlığının halen devam ettiğini anlatan Uzunboylu, boş zamanlarında gazetelerden bazılarını okuyarak, önemli olayları anımsadığını söyledi.
  • 9 Temmuz 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED