AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Amerika Dışişleri
topu askere attı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Kuzey Irak'taki Türk askerlerinin, bazı rahatsız edici faaliyetlerde bulunduğu yönündeki haberler üzerine gözaltına alındıklarını söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın kuzeyinde görev yapan Türk askerlerinin tutuklanması ile ilgili olarak "rahatsız edici bazı haberler" üzerine harekete geçtiklerini ve konunun ortak bir komisyon tarafından soruşturulduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, 'rahatsız edici davranışların' ne olduğu konusuna açıklık getirmezken, Türk-ABD ilişkilerinin herşeye rağmen sağlam olduğunu savundu.

"Gerekçeyi askerlere sorun"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, 'rahatsız edici davranışların' ne olduğu konusuna açıklık getirmedi. Sözcü, "Türk askerlerinin neden gözaltına alındıkları" sorusuna, ancak askeri yetkililerin yanıt verebileceğini belirtti. Olayı açıklığa kavuşturmak için, 'Müttefik Türkiye' ile yakın temasa geçtiklerini söyleyen Boucher, Ankara ile Washington'ın konuyla ilgili ortak bir soruşturma yürüteceğini kaydetti. Sözcü, olayın Türk-ABD ilişkilerinde ìbüyük bir kriz" yaratabileceği yönündeki bir soruya, "Önemli olan, endişe kaynağı olan faaliyetlere ilişkin gerçekleri belirlemek üzere bir arada çalışılması ve bir anlayışa ulaşılmasıdır. Ortak soruşturma da bunu sağlayacaktır" yanıtını verdi. Boucher, Irak'ın güvenliği için iki ülkenin çok yakın işbirliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, Türk-ABD ilişkilerinin herşeye rağmen sağlam olduğunu savundu.

Talabani'den "suikast" cevabı

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani, Süleymaniye'de gözaltına alınan Türk askerlerinin Kerkük valisine suikast hazırlığı içinde olduğu yolunda iddialar bulunduğunu, ancak bunların ispatlanamadığını söyledi. Vremya Novostei gazetesine demeç veren Talabani, "Bir suikasttan son anda kurtulduğunuz yolundaki haberler doğru mu? Amerikalılar'la yakın işbirliği içinde bulunan, ancak Kürtler hakkında bazı kaygıları bulunan Türkler tarafından böyle bir girişim olduğu doğru mu?'' sorusu üzerine şunları söyledi: "Hayır, bu doğru değil. Bana yönelik herhangi bir suikast girişimi olmadı. Ancak Türkler'in Kerkük valisine yönelik bir suikastı organize ettiğine dair şüpheler vardı. Zaten bu iddialar da ispatlanamadı. Detayları bilmiyorum. Biz Kürtler, genel olarak demokratik, parlamenter ve federal bir Irak'tan yanayız.''

ABD işgalci değil

Talabani, başka bir soru üzerine Amerikan askerlerinin varlığının işgal olmadığını belirterek, "Koalisyon güçleri, bizi diktatörlükten kurtardı'' dedi.

 
Soykırım krizi kapıda Türk askerlerinin Kuzey Irak'ta gözaltına alınmasıyla ilgili gerginlik sürerken, gözler şimdi de Amerikan Senatosu'na çevrildi. Ermeni lobisi sözde soykırım tasarısı için harekete geçti.
Blair köşeye sıkıştı
İngiltere'de Irak savaşına sert muhalefet eden The Independent gazetesi, bu savaşı "düzmece" olarak niteledi.
Sudan'da uçak faciası: 115 ölü
Sudan'ın doğusunda, Sudan Ulusal Havayolları'na bağlı bir yolcu uçağının düşmesi sonucu 115 kişinin öldüğü bildirildi.
Tommy Franks emekli
ABD Merkez Komutanı Orgeneral Tommy Franks, komutanlık görevini bugün törenle Lübnan asıllı Orgeneral John Abizaid'e devretti. Florida Tampa'da düzenlenen devir teslim töreninde bir konuşma yapan Franks, Amerikan askerlerine yönelik saldırılara devam eden Iraklılar'a karşı sert tutumun devam edeceğini belirtti. Abizaid, Franks'ın yardımcısıydı Orgeneral Franks'den Merkez Komutanlığı'nı devralan Abizaid Lübnan asıllı ve Arapça biliyor. 30 yıldır orduda bulunan 52 yaşındaki Abizaid, Franks'in yardımcısıydı. ABD Harp Akademisi mezunu ve Harvard'dan Ortadoğu çalışmaları alanında yüksek lisans derecesi bulunan Abizaid, Ürdün Üniversitesi'nde de öğrenim gördü. Abizaid, Irak operasyonu sırasında Katar'da düzenlediği bir basın toplantısında kendisini, "Arap dünyasını seven bir kişi olarak" tanımlamıştı.
9 Temmuz 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED