AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Yaz ucuzluğu gecikti

Bu yıl kışın uzun ve sert geçmesi ile tarla ürünlerinin gecikmesi sebze ve meyve fiyatlarındaki yaz ucuzluğunu geciktirdi. Hal komusyoncuları 2 hafta sonra fiyatların daha da ineceğini söylediler.

  • Yılmaz YILDIZ İSTANBUL
    Sebze fiyatlarında kış sezonunun etkisi halen devam ediyor. Kış sert geçtiği için ürün de bol değil. Toptancı Hali'ne özellikle domates ve biber ürünü az gelmeye başlayınca fiyatlar yükselişe geçti. Domates ve patates fiyatlarındaki yüksekliğin aynı zamanda ihracat artışından da kaynaklandığına dikkat çekildi.

    Yaz mevsimine rağmen sebze fiyatlarında artış başladı. Kış sezonunun sert geçmesi nedeniyle tarla ürünlerinde kalitenin bozulduğu ve ürünün az olduğu, bu nedenle fiyatların arttığı bildirildi.

    Normal koşullarda yaz mevsiminde sebze ürününün bollaşması ve fiyatların da ucuzlaması gerektiğini belirten sebze komisyoncuları geçtiğimiz kış döneminin sert geçmesi nedeniyle hem sera hem de tarla ürününde kalitenin bozulduğunu, bu yüzden de pazara kaliteli ürün girişinin azaldığını belirttiler.

    Fiyatlar tarla ürünlerini bekliyor

    İstanbul Bayrampaşa Sebze ve Meyve Hali'ndeki komisyoncular sebze fiyatlarındaki yüksekliğin sera ürünleri ile tarla ürünleri arasındaki boşluktan kaynaklandığını belirtiyor. Sera ürünü sebzelerin tükenmek üzere olduğunu belirten komisyoncular, tarla ürünleri de henüz çıkmadığı için mal kıtlığı yaşandığını kaydediyor.

    Ürün fiyatlarının arz talep dengesine göre değiştiğini ifade eden komisyoncular, mevsim normallerine göre yüksek olan fiyatların arz eksikliğinden kaynaklandığını dile getiriyor. Fiyatları yüksek olan sebzelerin biber, patlıcan, fasulye, domates gibi ürünler olduğunu kaydeden komisyoncular, fiyatların yaklaşık 2 hafta içerisinde tarla ürünlerinin tezgahlarda yerini almasıyla düşeceğini belirtiyor.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde de biber fiyatları cinslerine göre 1 milyon ile 1.5 milyon lira arasında satılıyor. Domates fiyatları da 600 ile 800 bin lira arasında işlem görürken, yayla ürünü taze fasulye 1 milyon 600 bin liradan müşteri buldu. Sera taze fasulye 800 bin, beyaz barbunya 1 milyon 800 bin, ala barbunya ise 1 milyon 200 bin liradan satıldı.

    Domates tarlada 75 manavda 500 bin TL

    Çiftçilerin tarlada 75 bin liraya elden çıkardığı domates manavlarda 500 bin liraya satılıyor. Üreticiler fiyatların düşüklüğünden ve maliyetlerin yüksek olmasından şikayet ederken, domates üreticisi bir çiftçinin, bir litre benzin için yaklaşık 19 kilogram domates satması gerekiyor. Hatay'da 10 dönümlük tarlasına domates eken Mehmet Alkaya, ürünü çok ucuza satmak zorunda kalmalarından dolayı bu yıl birçok çiftçinin zarar ettiğini söyledi. Alkaya, "10 gram domates tohumunu 120 milyon liraya alıyoruz. 18.6 kilo domates satıp ancak bir litre benzin alabiliyoruz. Benzin parası, sulama parası, işçilik, tohum parası derken masraflarımız gelirimizden daha fazla oluyor. Biz tarlada domatesin kilosunu 75-100 bin liraya ancak satabiliyoruz" dedi. Hatay Sebze ve Meyve Hali'nde domatesin kilosu 200 bin liradan satılırken, fasulye 300 bin liradan, sivri biber 500 bin liradan satıldı. Yeni ürün patatesin kilosu ise 800 bin liradan satıldı.

  •  
    Bacalar tütüyor
    Ekonomideki gelişmenin artması sanayideki üretim artışıyla hızlandı. Mayıs ayı sanayi üretimi rakamları olumlu seyre destek verdi.
    Türk-İş, zam için yarın Başbakan'la görüşecek
    Yaklaşık 500 bin kamu çalışanını temsilen Türk-İş yönetimi yarın zam ve emeklilik konuları için Başbakan Erdoğan'la görüşecek
    TIM: IMF'den programın revize edilmesini istedi
    Uygulanan IMF programının zayıf bir koalisyon hükümetine göre yapıldığını ileri süren TİM Başkanı Satıcı, IMF'den bunun hemen revize edilmesini istedi
    Bayramoğlu: İlk kez farklı şeyler duydular
    İstanbul'daki temaslarına bankacılarla başlayan IMF Türkiye Masası yeni Şefi Rıza Moghadam, öğlen yemeğini ihracatçılarla yedi, sonra MÜSİAD'ı ziyaret etti. Akşam da yemekte TÜSİAD'la biraraya geldi.
    Her önüne gelen emlakçı olamayacak
    İşadamı Boydak Erciyes'in zirvesinde
    İstikbal şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, ikinci denemede 3 bin 900 metredeki zirveye ulaştı.
    Hazine rahat borçlandı
    Hazine, bugünkü 2.3 katrilyon liralık iç borç geri ödemesini finanse etmek üzere yaptığı 427 günlük dolar cinsinden tahvil ihalesinde yüzde 6.22 faizle 1.28 milyar dolarlık satış yaptı. Bankacılar, ihalede faizin yüzde 6.3 olmasını bekliyordu. Hazine'nin bu hafta 938 milyon dolar dış borç, 2 katrilyon 287 trilyon lira iç borç ödemesi var. Piyasada bileşik faiz de yüzde 53.21 seviyesinde kaldı.
    9 Temmuz 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED