AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Bayık'ı ABD kurtardı

Kuzey Irak'ta görevli Türk Özel Timi'nin gözaltına alınmasının arkasından, ABD ile PKK'nın anlaşması çıktı. ABD operasyonu, terörist örgütün lideri Cemil Bayık'ı yakalanmaktan kurtardı.

Kuzey Irak'ta görev yapan Türk Özel Timi'nin gözaltına alınmasının arkasında ABD ile PKK-KADEK anlaşmasının yattığı ortaya çıktı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre; bir ay önce Barzani ve Talabani ile özel bir anlaşma yapan ABD, PKK-KADEK ile de görüşmelere başladı. ABD'lilerin geçen ay içerisinde PKK-KADEK liderlerinden Cemil Bayık, Osman Öcalan ve Ali Haydar Kaytan'la, Dolakoğa Kampı, Musul'daki Opravil Oteli ve Halis kasabasında buluştukları belirlendi.

Bu görüşmeler sırasında bölgede sıkışan PKK-KADEK'lilerin, ABD'lilerden, bölgede görev yapan Türk Özel Timleri'ne karşı koruma istedikleri öğrenildi. ABD'lilerin ise "Türkiye sınırından içeri girilmemesi, buna karşılık İran'a yönelik eylemler yapılması, İran içindeki PKK'lıların aktif duruma geçirilmesi ve İran sınır birliklerinin yıpratılması" şartıyla PKK-KADEK birliklerine "koruma güvencesi" verdikleri tesbit edildi.

Teröristler, bunun üzerine İran birlikleriyle "Mahabat Bölgesi"nde şiddetli bir çatışmaya girdiler.

Haziran'da bilgi geldi

Kuzey Irak'ta PKK-KADEK ile işbirliği yapan ABD'lilerin bölgedeki Türk birliğinin varlığı nedeniyle rahat hareket edememekten dolayı huzursuz olduğu ve Türk birliklerinin bölgeden çıkarılması için hazırlık yaptıkları yönündeki bilginin Haziran ayı ortalarında Türk güvenlik birimlerine ulaştığı öğrenildi.

Bayık operasyonu

Bu sırada bölgede PKK'ya karşı görev yapan Türk Özel Timleri'nin de bir süredir izlediği PKK-KADEK'in lider kadrosundan Cemil Bayık'ı Kandil Dağları'nda sıkıştırdığı, çıkan çatışmada yakın korumaları öldürülürken Bayık'ın yaralı olarak kurtulduğu belirlendi. Bunun üzerine örgütün ABD'lileri devreye soktuğu ve Cemil Bayık'ı yakalayıp Türkiye'ye getirme hazırlığı yapan birliklerimize, PKK-KADEK'le anlaşmayı yürüten ABD'li Komutan Mayville'nin emriyle operasyon yapıldığı öğrenildi. Operasyondan hemen sonra Cemil Bayık'ın Kuzey Irak'tan alınarak başka bir bölgeye götürüldüğü ve tedavisinin yaptırıldığı belirlendi.

  • KAAN İPEKÇİOĞLU, ANKARA

  •  
    'Süleymaniye operasyonu Washington'da planlandı'
    MİT eski mensubu Prof. Dr. Mahir Kaynak, Süleymaniye operasyonunun resmi açıklamaların tersine ABD'de bir merkezden yönlendirildiğini, hedefin Türk-Kürt çatışması olduğunu söyledi.
    'Kürtler tahrik ediyor'
    'PKK ile gizli temas imkansız'
    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Pearson, ABD'nin PKK ile gizli teması olmasının imkansız olduğunu savundu.
    Ankara özür değil ceza bekliyor
    Ankara, ABD'den, başta Albay Mayville olmak üzere, Irak'taki olayın sorumlularını geri çekmesini istiyor.
    Yanlış hesap Bağdat'tan döndü
    ABD tarafından gözaltına alınan askerlerimizin Bağdat'tan Süleymaniye'ye getirildiğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yanlış hesap Bağdat'tan döndü" dedi.
    'Kaybeden ABD oldu'
    Baykal: ABD derhal bizden özür dilemeli
    Ermeni tasarısını kabul etmeyin
    Kısa kısa...
    9 Temmuz 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED