AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Gözaltı Komisyonu Ankara'da toplansın

Türk ve Amerikalı yetkililerce, Türk askerlerinin gözaltına alınmasına ilişkin oluşturulan komisyonun toplantısı, bugün Ankara'da korgeneral düzeyinde yapılacak. Süleymaniye'de meydana gelen olay hakkında ön temasta bulunmak üzere NATO Müttefik Kuvvetler Başkomutanı ve Avrupa'daki ABD Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James Jones, Ankara'ya ziyaret gelerek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile görüştü. Dışişleri'nden yapılan yazılı açıklamada, Jones'un, "İkili ilişkiler ve Türkiye'ye verdikleri önemi vurgulamak için bu kısa ziyareti yapma ihtiyacı duyduğunu" vurguladığı belirtildi. Jones'un, dün Kerkük'te tuğgeneral düzeyinde toplanması planlanan ortak Komisyon'un, korgeneral düzeyine yükseltilerek, değerlendirmelerin Ankara'da yapılmasını önerdiği belirtilen açıklamada, "Bu öneri, Orgeneral Özkök tarafından uygun bulunmuştur" denildi.


'61 yaş' emeklilik yasası çıktı

61 yaşını dolduranların emekliliği ile ilgili yeni düzenlemeler öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Anayasa Mahkemesi'nin daha önce çıkarılan yasa hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından yapılan yeni düzenlemede, emeklilik yaşı 65'den 61'e indirildi ve kademeli emeklilik sistemine geçildi. Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik öngören yasaya göre, iştirakçilerin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesi gerektiren yaş haddi 61 yaşını doldurdukları tarih olacak. Yasaya göre, öğretim üyelerinin emeklilik yaş haddi 67, hakim ve savcılar ile Dışişleri Bakanlığı'nda görevli büyükelçi ve daimi temsilcilerin emeklilik yaş haddi ise 65 olacak.


Bahçeli: Dost, arkamızdan vurdu

MHP lideri Devlet Bahçeli, ABD'nin Türkiye'yi "arkadan vurduğunu" söyledi. Düzce'nin Çilimli İlçesi'nde belediye binası, terminal ve Prof. Dr. Burhan Sümer Parkı'nın açılışına katılan Bahçeli, şunları söyledi: "TSK'nın 11 mensubu ile 13 soydaşımıza baskın yapılıp, teröristlere yapılan muamele ile alınıp başlarına torbalar geçirip, elleri bağlanarak Süleymaniye'de peşmergelerin önünde gezdirilerek, Kerkük'e getirilmesi ve oradan Bağdat'a götürülmesi bütün milletimizi derinden üzmüştür. Milletimizi kıran bir davranış olmuştur." Bahçeli, "Dost ve müttefiklerimiz bizi iki önemli konuda yalnız bırakmış ve arkadan vurmuştur" diyerek, daha sonra şöyle konuştu: "Bunlar, Kıbrıs ve Kuzey Irak'taki gelişmelerdir. Onun için dost dediğimiz ABD yanlış yapmıştır. Telafisi mümkün olmayan bir hata işlemiştir. Türkiye'yi incitmiş ve Silahlı Kuvvetlerimiz'in onurunu kırmıştır. Onun için salıverilmekle yetinilemez. Türkiye'den özür dilenmelidir."


Türkiye-ABD Dostluk Grubu tehlikede

Kuzey Irak'taki Türk askerlerinin ABD'li askerler tarafından gözaltına alınıp sonradan bırakılmasının yankıları sürüyor. Amerika'dan bu konuda bir özür gelmemesine Meclis'teki Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu'ndan da tepki geldi. Dostluk Grubu Başkanı Abdulkadir Ateş, "Bir özür gelmezse Dostluk Grubu'nu toplayacağız. Dostluk Grubu'nun devam edip etmeyeceğine Genel Kurul karar verecek" dedi. Ateş, "Sonucu sabırsızlıkla bekliyoruz. Muhataplarımızın tutumları, grubumuzun geleceğe yönelik tavrını da belirleyecektir" diyerek grubun fesh edilebileceği mesajını da verdi. Ateş, grubun feshedilmesine ancak Genel Kurul'da karar verilebileceğine dikkat çekti.

  • TBMM BÜROSU


    CHP genel görüşme istedi

    CHP, Irak'ta Türk askerlerinin gözaltına alınması sonrasında ortaya çıkan kriz karşısın-da hükümetin etkin önlemler almadığı gerekçesiyle TBMM'de genel görüşme açılmasını istedi. CHP grup başkanvekilleri tarafından verilen genel görüşme önergesinin gerekçesinde, gözaltına alınmaların yaşandığı 4 Temmuz tarihinden, Türk askerlerinin serbest bırakıldığı 7 Temmuz tarihine kadar diplomatik alanda yaşanan gelişmelerin, bu süreçte ulusal onur ve Türkiye'nin uluslararası çıkarları açısından krizin son derece kötü yönetildiğini ortaya çıkardığı öne sürül-dü



  • 9 Temmuz 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED