AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Gürbulak'ta 'küfür' gerginliği

İran-Türkiye sınırındaki Gürbulak Sınır Kapısı'ndan günübirlik giriş ve çıkış yapan 28 kişilik grup, Türkiye'ye girdikten sonra ülkeye sokulan malları kontrol eden jandarma ekiplerine Kürtçe küfür ettiler. Görevli askerlerden bazılarının Kürtçe bilmesi üzerine, küfür edilmemesi yönünde gruba sözlü ikazda bulunuldu. Türkiye'ye sokulan mallar kontrol edilirken, jandarma ekiplerine mukavemette bulunan grup, taşlı saldırıda bulundu. Olayların daha da büyümesinin önlenmesi amacıyla jandarma tarafından havaya 14 el ateş edilerek, grubun taşkınlıkları durduruldu. Olayda, günübirlikçilerin attığı taşlardan 1 er kafasından yaralandı. Tedavi altına alınan erin 15 günlük rapor aldığı, hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Gürbulak Polis Merkezi'ne götürülen ve burada sorguları tamamlanan sanıklar, Doğubeyazıt Adliyesi'ne getirilerek Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarıldı. Mahkemeye sevkedilen sanıklar, görevli memura mukavemet suçundan tutuklanarak Doğubeyazıt Cezaevi'ne gönderildi.


İsveç hükümetinin Kürtçe kitap ısrarı

İsveç Hükümeti'nin, Kürt Kültür Vakfı ve İstanbul Kürt Enstitüsü'yle anlaşarak "Güneydoğu'ya 100 Bin Kürtçe Kitap" projesi başlatması, Ankara'da rahatsızlığa neden oldu. 16 Mart 2003 tarihinde protokolün imzalanmasından sonra Genelkurmay Baskanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile gerekli girişimlerin başlatılması için temasa geçti. Bakanlık bu konudaki hassasiyeti İsveç'in Ankara Büyükelçiligi'ne iletti. Ancak, İsveç Hükümeti, projeden vazgeçmedi.

Edinilen bilgiye göre, İsveç Hükümeti, 3 milyon İsveç Kronu tutarındaki proje için Kürt Kültür Vakfı ve İstanbul Kürt Enstitüsü ile anlaşmaya vardı ve bu konuda taraflar arasında 16 Mart 2003 tarihinde bir protokol imzalandı. Protokole göre, hazırlanacak 100 bin Kürtçe kitap, 2004 yılı başlarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gönderilecek. Proje, İsveç İstanbul Konsolosu Ingmar Karlsson tarafından bizzat yürütülüyor.

  • ALİ SALİ


    Emniyet'in etrafı istasyonlarla dolu

    İncesu'da meydana gelen patlama, dikkatleri tüm ülke genelinde rastgele açılan akaryakıt ve Likit Petrol Gazı (LPG) istasyonlarına çevirdi. Mevzuat gereği binalara en az 50 metre olması gereken LPG istasyonlarının, yüzde 90'ının kaçak olduğu belirlendi. 5 bin personelin görev yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü binası da, iki ayrı ölüm istasyonu ile kapı komşusu. 11 katlı genel müdürlük binası ile benzinlikler arasında en fazla 20 metrelik bir mesafe bulunuyor. Yanıbaşında iki ayrı benzin istasyonu yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bir de bodrum katında pompa istasyonu çalışıyor. Genel Müdürlük binası ile Polisevi binası arasındaki daracık alanda bulunan ölüm istasyonları, vızır vızır çalışıyor. Her iki petrol istasyonundan her gün yüzlerce araç akaryakıt ve LPG alırken, çevrede bulunanlar korku ve endişe içinde yaşıyorlar.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA


    İstanbul'un göbeğinde 524 bomba

    İstanbul'da şehir içinde 186'sı ruhsatsız olmak üzere toplam 524 akaryakıt ve LPG istasyonu var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı açıklamada değişik nedenlerle ruhsatsız akaryakıt ve LPG istasyonları ile mücadelede yetersiz kalındığını belirtti. Cezaların yeterli ve caydırıcı olmaması nedeniyle, bu işyerlerinin her seferinde mühür kırma yoluyla faaliyetlerine devam ettiği, diğer istasyonların ise ruhsatlı ve ruhsatına uygun olduğu halde hızlı kentleşme nedeniyle zamanla şehir içinde kaldığı, bu nedenle söz konusu istasyonlar hakkında herhangi bir işlem yapılamadığı açıklandı.


    Özdemir, seçimler için stratejik ortak arıyor

    Hükümetin yolsuzluk haberleri ile partisini gündemde tutmaya çalışmasını eleştiren ANAP lideri Özdemir, 'yerel seçimlerde işbirliğine hazırız' mesajı verdi.

    ANAP lideri Ali Talip Özdemir, "Anavatan Partisi'ni yolsuzluk iddialarıyla gündemde tutmanın kimseye yararı yoktur" dedi. Özdemir, üç günlük programı çerçevesinde İzmir'e gelerek partisinin yeni İzmir İl Başkanlığı binasının açılışını yaptı. Hükümetin yolsuzluk haberleri ile ANAP'ı gündemde tutmaya çalıştığını savunan Özdemir, "ANAP düzgün, dürüst bir partidir. En ufak bir şaibe yoktur" dedi. Şu anda 850 belediye başkanlığı ile yerel yönetimlerde birinci parti olduklarını savunan Özdemir, yapılacak yerel seçimlerde bunu devam ettireceklerini belirterek yerel seçimlerde işbirliklerine açık olduklarını kaydetti


    GENÇ CHP'LİLER PARTİ BİNASINI İŞGAL ETTİ

    CHP İzmir İl Başkanlığı, partinin gençlik kollarına üye bir grup genç tarafından işgal edildi. Alınan bilgiye göre, dün sabah saatlerinde partinin Basmane Meydanı'ndaki binasına gelen bir grup genç, binayı kapıları kapatarak işgal etti. Parti tabelasına "Temiz toplum, temiz siyaset için partimizi geri istiyoruz. Anti demokratik uygulamalara son verilsin" pankartı asan işgalciler, zaman zaman pencereden sarkarak slogan attı. Partiye yapılan naylon üyelikleri protesto eden işgalcileri ikna etmek için çaba harcayan CHP İl Yönetim Kurulu üyeleri bu girişimlerinde başarı sağlayamazken, bazı parti üyeleri de camdan sarkarak slogan atan gençlere destek verdi. İşgalcilerin genel merkezden talepleri doğrultusunda yanıt beklediği öğrenilirken, bazı partililer arasında da gergin anlar yaşandığı gözlendi.
    CHP İl Başkanlığı yönetim kurulu üyeleri konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
    CHP'li gençler, daha sonra yaptıkları basın açıklamasıyla, eylemlerine son verdi.
    Bir yazılı açıklama yapan CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, işgal eyleminin partilerinin geleneklerine yakışmadığını bildirdi. Yüksel, işgal şeklinde gerçekleştirilen bu eylemi onaylamadıklarını belirtti.


    'Filistin'in yanında olmak vazifemiz'

    SP lideri Necmettin Erbakan, zulüm yaşayan Filistinliler'in her bakımdan yanlarında olmalarının insani ve imani görevleri olduğunu söyledi. Filistin'in Ankara Büyükelçisi Fuat Yasin, SP lideri Erbakan'ı parti genel merkezinde ziyaret etti. Yasin, SP yöneticilerine, Filistin halkına yaptıkları maddi manevi yardımlardan dolayı teşekkür ederek, Filistin halkı adına Türkiye'deki Filistinliler'i destekleyenlere selam getirdiğini söyledi. Erbakan da "Biz, Filistin halkına yapılan zulümleri kalbimizde hissediyoruz" dedi. Erbakan, "Zulüm yaşayan Filistinli kardeşlerimizin her bakımdan yanlarında olmak insani ve imani görevimizdir. Türk halkı Filistin halkının yanındadır" diye konuştu. Erbakan, bir gazetecinin, "Hükümet, İsrail Cumhurbaşkanı'nı ağırlarken, Filistin Büyükelçisi'ni kabul etmeniz nazire mi?" sorusuna "Hükümetin bundan ders almasını temenni ederiz" cevabını verdi.


    Denktaş: Rumlar'ın 'eşitlik' takıntısı var

    KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rumlar'ın Kıbrıs Türkleri'ni eşit olarak görmediğini belirterek, "Bizimle eşit şartlarda hiçbir yerde yüzleşmek cesaretini göstermiyorlar" dedi. Denktaş, bir heyeti kabulü sırasında, Strasbourg'da yapılan, KKTC ve Rum kesiminden siyasi parti yetkililerinin katıldığı toplantıya Rum tarafından parti başkanları yerine alt düzey yetkililerinin katılmasıyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine şunları söyledi: "Eğer halkımız hala mesajı almamışsa, bu en güzel mesajdır. Bizi eşit addetmiyorlar. Bizim başkanlarımızı kendilerinin temsilcilerine denk görüyorlar ve bizimle eşit şartlarda hiçbir yerde yüzleşmek cesaretini göstermiyorlar" dedi.


    SSK'lılarda 'ortaklık' rahatlığı

    Kamu sağlık tesislerinin ortak kullanımıyla ilgili başlatılan yeni uygulamanın sorunsuz yürüdüğünü belirten Akif Feyizoğlu, İstanbul'daki her devlet hastanesi içinde "SSK İrtibat Bürosu" ile "SSK Eczanesi" oluşturduklarını açıkladı

    Sosyal Sigortalar Kurumu İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürü Akif Feyizoğlu, İstanbul'daki her devlet hastanesi içinde "SSK İrtibat Bürosu" ile "SSK Eczanesi" oluşturduklarını belirterek, SSK'lı hastaların işlemlerini buradan yapabileceklerini bildirdi. Feyizoğlu, kamu sağlık tesislerinin ortak kullanımıyla ilgili başlatılan yeni uygulamanın sorunsuz yürüdüğünü, SSK'lı hastaların İstanbul'da istedikleri devlet hastanesine gidebildiklerini kaydetti. Uygulamadan ilk günde 7 bin 865 kişinin yararlandığını bildiren Feyizoğlu, "İstanbul'da devlet hastanelerine giden SSK'lı hasta sayısı, günde ortalama 10 bine çıktı. Bu da SSK hastanelerinin yüzde 35 oranında rahatlaması anlamına geliyor" dedi. Feyizoğlu,

    "İstanbul'daki tüm devlet hastaneleri içinde birer SSK irtibat bürosu ve SSK eczanesi oluşturduk. Hastalar tüm işlemlerini burada yaptırabilecek, ilaçlarını alabilecek. Ayrıca, devlet hastaneleriyle yapılan anlaşma gereği, muayene ve tedavilerde SSK'ya yüzde 20'lik bir indirim yapılacak" dedi. Feyizoğlu, bazı devlet hastanelerinde yaşanan hasta yoğunluğuna ilişkin de şunları kaydetti: "Bu doğrudur. Ama sistem 2 ay içinde normale dönecek. Yaptığımız araştırmaya göre, şu an Haseki ve Bakırköy hastanelerinde bir yoğunluk oluştu. Anadolu yakasında ise Haydarpaşa Numune Hastanesi kısmen yoğun. Buna karşılık Kartal, Şişli Etfal ve Taksim hastanelerinde bir yoğunluk söz konusu değil."


    Mal beyanına 'Etik' düzenleme

    Hükümet tarafından oluşturulan bir yasaya mal beyanı değişiyor. Kamu Etik Kurumu kanun taslağı Başbakanlık tarafından hazırlandı ve Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek, TBMM'ye sevkedilecek hale getirildi. 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununa göre verilecek bildirimler Kamu Etik Kurumu kapsamına alınıyor. Amacı, kamu kurum ve kuruluşlarındaki kamu görevlilerinin uymaları gereken etik davranış ilkelerini belirlemek ve kamu görevlilerinin hukuka ve hakkaniyete uygun şekilde hızlı, düzenli ve verimli bir şekilde çalışmasına katkı sağlamak ve uygulamayı gözetmek olarak belirlenen kanun, bütün kamu kurumları için uygulanacak. Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar, yargı mensupları TSK mensuplarına ise bu kanun hükümleri uygulanmayacak. Tasarıyı hazırlayan komisyon bazı kurumların kurulun yetki alanı dışında kalmasının AB standartlarıyla uyuşmadığını belirtti. Kuruma illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da başvurulabilecek. Kuruma yazılı yapıldığı takdirde başvuru sahibinin adı, soyadı, imzası ve adresi ile kimlik numarası bulunmayan başvurular ile sahte isim, imza ve adres ile yapıldığı tespit edilen başvurular işleme konulmayacak. Kamu Etik Kurulu, inceleme ve araştırma sonucunu ve varsa yaptırım önerisini ilgili en üst idarî mercie ve başvuruda bulunana yazılı olarak bildirmek zorunda. Yasa taslağıyla Kamu Etik Kurumu hediye alma yasağının kapsamını belirlemeye yetkilidir" hükmü getiriliyor.

    RTÜK'te denetim tez konusu oldu

    RTÜK, üniversitede tez konusu oldu. AÜ Siyasal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı üçüncü sınıf öğrencisi Refik Tiryaki tarafından hazırlanan doktora tezinde, RTÜK'ün siyasi ve mali yönden denetiminde sorun yaşandığı belirtildi. Tezde, bağımsız idari bir kurum olan RTÜK'ün, denetlenmesinde çeşitli sorunların yaşandığı bildirildi. RTÜK'ün siyasi, mali ve idare denetiminin nasıl yapıldığı anlatılan tezde, TBMM'nin, RTÜK üzerindeki siyasal denetiminin ancak onun bütçesi ile ilgili bir kalem sayesinde mümkün olabileceği ifade edildi. Tezde, "Bu da RTÜK'ün bütçe kalemlerinden biri olan TBMM bütçesi transfer tertibinden aktarılacak olan miktardır. Bunun dışında bir siyasal denetim yolu bulmak bize mümkün görünmemektedir" görüşüne yer verildi.

  • EVİN GÖKTAŞ


    TEV'den öğrencilere yurtdışı bursu

    Türk Eğitim Vakfı (TEV) bu yıl yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimi almaları için 55 başarılı öğrenciye, burs imkanı veriyor. TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, düzenlediği basın toplantısında, eğitim görecek 55 öğrenci ile eski bursiyerler ve bağışçıları biraraya getirdi. Bu yıl burs alan başarılı öğrencilerden ABD'ye 6, İsviçre'ye 1, TEV-British Council müşterek burslarından, İngiltere'ye 10, TEV-DAAD müşterek burslarından, Almanya'ya 32, TEV-Garring Vakfı Fonu'ndan Damikarka'ya 1 tıp doktoru ile bir elektrik mühendisi, Dr. Orhan Birman fonundan ise tıp alanında ABD'ye 3, İngiltere'ye 1 öğrenci, üst ihtisas ve araştırma çalışmaları için gönderilecek.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ



  • 9 Temmuz 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED