AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Amerika'dan hırsımızı Cola Turka ile çıkartıyoruz!

Sıra yıkama yağlamaya gelince stratejik müttefik oluyoruz. Ama adamlar 100 kişilik bir kuvvet ile ordumuza mensup subay astsubayı kuşatıyorlar, ellerini bağlıyorlar, kafalarına çuval geçiriyorlar, milletin gözü önünde iterek kakarak alıp götürüyorlar.

Yetkililer durumu öğrenmek isteyince, "soruşturma sürüyor, hangi ülkenin vatandaşı oldukları araştırılıyor." şeklinde küstahca ve alaylı bir şekilde cevap veriyorlar.

60 saat sonra serbest bırakılıyorlar. Fakat biz milletçe rencide oluyoruz, onurumuz zedeleniyor, öfke doluyoruz, hırslanıyoruz.

Neden mukabele edilmedi diye soruyoruz.

Ordumuz Kuzey Irak'a girmeliydi diyenlerimiz çıkıyor.

Biz de 11 tane Amerika askerinin başına çuval geçirerek tutuklasaydık talebinde bulunanlar çıkıyor.

Neden nota vermediğimiz soruluyor.

Kardak adasına bayrak çektik te neden burada mukabele etmedik diyenler oluyor.

Kıbrıs'ta bayrağımızı indirenleri direkten indirdiğimiz halde burada neden kılımız kıpırdamadı itirazında bulunanlar çıkıyor.

Sokağa dökülenler, bağıranlar, protesto eylemi yapanlar ve bir şekilde tepkisini gösterenler.

Bana göre hepsi tepkilerinde haklılar. Herkes kişiliğine uygun bir tavır koydu. Bu tepkilerin hepsi yerindeydi.

Hükümetin tavrı soğukkanlı temkinli bir diplomasi miydi yoksa bazılarının iddia ettiği gibi umursamaz kılı kıpırdamaz bir tavır mıydı?

Askerlerimiz 60 saat sonra serbest bırakılmışlardı ama milletin yüreğine su serpilmemişti.

Kardak'ta olduğu gibi Kıbrıs'ta olduğu gibi millete şöyle derinden bir "ohh" dedirtecek bir çıkış bekleniyordu.

Amerika 1 Martta aldığı tezkere darbesini hazmedememişti.

Bu operasyonun Türkçesi, Türkiye ABD'nin stratejik müttefiki falan değildir. En azından Bush yönetimi bunu söylemek istemiştir..

ABD Türkiye'nin çok kötü bir komşusu olmuştur. Saddam bile bu kadar kötü olmamıştı.

Bush yönetimi ABD'yi bize kötü komşu yapmış oldu.

Bu ilişkiler artık kolayına düzelmez. Belki Bush yönetimi gidince yerine gelecek yönetim ilişkileri düzeltmeye çalışabilir ama bu olay Bush yönetiminin iflah olmayacağını gösterir.

Gerçi tezkere olayında Bush yönetiminin yediği darbe bundan çok daha ağırdı. Ama Bush yönetimi sap ile samanı birbirine karıştırdı. Tezkere oylaması demokratik bir sonuç olarak sindirilmesi kolay bir darbeydi ama bu darbenin ne demokrasi ne ahlak ne de insanlıkla uzaktan yakından alakası yoktu. Resmen küstahlıktı.

Belki pentagonun bir hatasıydı ama böyle bir hata kabul edilemez. Resmen ve fiilen özür dilenmedikçe affedilecek bir hata değildir. Bu bir hakarettir. Eğer pentagonun bir hatasıysa yani ordu siyasete burnunu sokmuşsa siyaset bu hatayı telafi etmelidir. Askerlerin serbest bırakılması bir lütuf değildir, aksine hatanın kabulü ve ikrarıdır.

Millet Ülker'in çıkardığı Cola Turka reklamını seyrederek kısmen de olsa tatmin oluyor ama millet ciddi tepki bekliyor. Beklemekte haklı da.

Ben hükümetin duyarsız kaldığı, kılının kıpırdamadığı görüşünde değilim. ABD gibi dünyanın ağası olmuş bir süper gücü 60 saatte hatasından döndürme başarısını göstermiştir. Eminim ki attıkları her adımı yine bu ülkeyi ve milleti düşünerek atmışlardır. Ama yine de milletin yüreğine Cola Turka'dan başka su serpen bir çıkış beklenmektedir.

Bush yönetimine unutamayacağı bir ders daha verilmek zorundadır.


9 Temmuz 2003
Çarşamba
 
Resul Tosun
RESUL TOSUN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED