T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M
Bakalım, şifreniz iyi mi?

Banka kartı, kredi kartı, e-posta hesabı, cep telefonu gibi çeşitli yerlerde şifre kullanmak zorundayız. En iyi şifre tahmin edilmesi zor olan şifrelerdir, bakalım sizin şifreniz iyi mi?

Şifreler artık hayatımızın olmazsa olmazlarından biri. Banka kartı, kredi kartı, e-posta hesabı, cep telefonu gibi çeşitli yerlerde şifre kullanmak zorundayız. Peki bu şifreleri kullanırken nasıl davranmamız gerekiyor? Öncelikle tahmin edilmesi zor şifreler seçmemiz gerekiyor. En kötü şifre tahmini kolay olan şifrelerdir. Bazı şifre çözücü programlarla alfabedeki tüm karakterler kullanılarak deneme yanılma yoluyla şifre çözülebiliyor.

Şifre olarak isminizi, eşinizin veya aileden birinin ismini vermeniz veya bu isimlerin tersten yazılımını vermeniz kötü şifrelere birer örnek. Bir diğer kötü şifre örneği ise doğum tarihlerinden oluşuyor. Bazı internet kullanıcıları ise telefon numaraları, sevdikleri sanatçının isimleri, yerleşim birimlerinin adları da kötü şifrelerden yalnızca bir kaçı.

Peki iyi şifre nasıl olur? EGE Üniversitesi NYG Güvenlik Grubu tarafından hazırlanan bir rapora göre, iyi şifreler şöyle tanımlanıyor: Öncelikle iyi şifreler kolaylıkla tahmin edilemez. İyi şifreleri tahmin etmek zordur çünkü: "büyük ve küçük harf içerirler", "noktalama işaretleri ve rakamlar içerirler", "bazı kontrol karakterleri ve/veya boşluklar içerirler", "kolaylıkla hatırlanabilirler ve bu nedenle bir yere not edilme ihtiyacı duymazlar", "yedi, sekiz karakter uzunluğundadırlar", "kolay ve hızlı yazılırlar; ve böylece etraftan bakan birisi ne yazdığını anlayamaz". Tahmin edilmesi zor şifreler, iki kısa kelime özel bir karakter veya bir sayının birleştirilmesiyle oluşturulur. Örneğin, "emine3769yellow" gibi. Veya özel kısaltma yaparak da şifreler oluşturabilirsiniz, Örneğin: "bshKBBs" (Bu Sınıftaki Hiç Kimse Bisiklete Binmeyi Sevmez).

Çok önemli kurallardan biri de şu. Şifrenizi hiç bir yere yazmayın. İlle de yazmanız gerekiyorsa şifreyi bir yere yazdığınızda onun şifre olduğunu yazmayın, aynı kağıt parçasına hem hesap ismini hem de şifrenizi yazmayın, şifrenizi yazdığınız kağıdı bilgisayarın herhangi bir kenarına asmayın, şifrenizi hele hele bilgisayarınızdaki herhangi bir dokümana kesinlikle yazmayın. Ayrıntılı bilgi için http://security.nyg.ege.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


TEKNOLOJİ VİTRİNİ

Hem telefon hem randevu defteri

Sony Ericsson T600, resimli mesaj gönderme özelliğine sahip yeni nesil telefonlardan biri. Resmin yanısıra mesajlara ses ekleme özelliği de bulunan cihaz, telefon ve randevu defteri gibi işe yarar birçok özelliği bünyesinde barındırıyor. WAP özelliği ile internete girilebilen telefonla dilediğinizde çeşitli oyunlar oynamanız da mümkün. Sadece 60 gram ağırlığında olan T600 seyahat edenler için ideal bir cihaz. 1.5 ile 5 saat konuşma ve 80-180 saat arası bekleme süresine sahip olan cihaza bilekte taşımayı kolaylaştıracak bir kayış da takılabiliyor.

Resim çek, müzik dinle, sörf yap

Motorola'nın görüntülü mesaj özelliği taşıyan T720i modeli Türkiye'de satışa sunuldu. T720i, fotoğraf çekiyor, ses kaydı ve melodi içeren mesajlar yollayabiliyor. Motorola T720i'de kapağı açmadan arayan kişi görülebiliyor. Geniş ve yüksek çözünürlü renkli ekranı kişisel iletişimi daha da 'renklendiriyor'. ullanıcılar, GPRS sayesinde ev ve ofis dışında mobil internette sörf ayrıcalığını yaşıyor. Cihazın opsiyonel olarak MP3 çalar ve FM radyo seçeneği de bulunuyor.

MotoMixer'la melodinizi yazın

Kişiselleştirmenin sınırlarını zorlayan Motorola C336'yla iletişim çok daha eğlenceli olacak. Kişiye özel bir cihaza dönüştürülebilen C336'da, kullanıcılar dilerse kendi melodilerini besteleyebilir, tema yükleyebilir ya da cihazın görünümünü değiştirebilirler. 80 gram ağırlığındaki C336'da kişiselleştirilebilir menüler, en çok kullanılan fonksiyonlara kolay erişim sağlıyor. Dual bant (GSM 900/1800 MHz) frekanslarında çalışan cihazın konuşma süresi 250 dakika, bekleme süresi 190 saat.


interpro Ödülleri'ne başvuru zamanı

Bir çok alanda faaliyet göstererek Türk Bilişim Sektörüne hizmet veren İnterpro, gelenekselleşen İnterpro Bilişim Ödülleri ile sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. Bu sene 2001-2002 senelerine ait projeler için 15 ayrı kategoride verilecek olan İnterpro Bilişim Ödülleri yeni sahiplerini bekliyor. "İnterpro Bilişim Ödülleri" ile 1992'den bu yana geleneksel olarak başarılı projeleri ödüllendiriyor.Projelerine güvenen araştırma, eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve profesyonellerin başvuruları www.interprobilisimodulleri.com.tr adresinde elektronik ortamda kabul ediliyor. Belirlenen son başvuru tarihi ise 13 Ocak 2003. Katılım için 250 milyon lira ücret alındığını ise hatırlatmak da yarar var.


Teknoloji Ödülü için başvurular başladı

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu), TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı) ve TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) tarafından düzenlenen Teknoloji Ödülleri'nin 5.si için başvurular başladı. Teknoloji Ödülleri için son başvuru tarihi ise 28 Mart 2003 olarak belirlendi. Ayrıntılı bilgi için www.teknoloji.org.tr adresini ziyaret edebilir, (0312) 468 68 71 (pbx) nolu telefondan veya gozde@npr.com.tr 'den Gözde Yaman'a ulaşabilirsiniz.

 
VirtualSoft Türkiye'de
Merkez ofisi Avusturya Viyana'da bulunan, Avusturya ve Almanya'da özgün yazılım çözümleri üretip mevcut sisteme entegrasyonunu sağlayan ve bu şekilde firmaların bilgisayar ağlarının modernizasyonu faaliyetlerinde bulunan virtualSOFT, Hyatt otelinde yaptığı basın toplantısında firma ve çözümlerini tanıttı. Firmanın Genel Müdürü Osman Ecevit; sunmakta oldukları çözümleri şu şekilde sıraladı: Internet/Intranet/Extranet uygulamaları, e-ticaret uygulamaları, süreç kontrol sistemleri, CRM, ERM (Enterprise Resource Management), CMS (Content Management System), SCM (Supply Chain Management).
  • Yılmaz YILDIZ


    WEB GEZGİNİ
    İşte size 'Açık Ofis' Microsoft Office yazılımına alternatif olarak geliştirilen Open Office, Gelecek Linux firması tarafından Türkçeleştirildi. Word, Excel, Power Point gibi temel ofis yazılımlarına alternatifler içiren OpenOffice yazılımıyla ilgili ayrıntılı bilgi için Gelecek Office'in web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
    openoffice

    Bağışa alış!
    Yeni yılda sevdiklerinize tebrik kartları göndermek isterseniz, bu site tam size göre. Bu site üzerinden gönderdiğiniz her e-kart için 1 milyon lira çeşitli kuruluşlara sizin adınıza "hayırsever" kuruluşlar bağışta bulunuyor. Bağış yapan kuruluşlar arasında, Türkiye'nin önde gelen şirketleri yer alıyor.
    alisbagis

    NET KİTAP
    Enine Boyuna Microsoft Office XP
    Enine Boyuna Microsoft Office XP, yazılım uzmanlarınca hazırlanmış ileri düzey bir başvuru kaynağı. Microsoft Word, Access, Excel, FrontPage, Outlook, PowerPoint ve Publisher yazılımlarının kullanımını ayrıntılı olarak ele alan bu 1636 sayfalık kitap, Office konusunda bulunabilecek en iyi kaynaklardan biri. Kitabın ekindeki CD ile de orijinal kitabın e-kitabını elde edebiliyorsunuz.
    arkadas
  • 24 Aralık 2002
    Salı
     

    Melih B. Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED