T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Irak'ı unutun,
asıl savaş Türkiye'de

Asya ve Avrupa uzmanı olan Amerikalı kadın yazar Heather Wokusch, "Irak'ı unutun: Asıl savaş Türkiye'de" adlı yazısında, Türkiye'nin yol ayırımında olduğunu ve acil bir değişiklik yapması gerektiğini söylüyor. Wokusch, Türkiye'nin hangi yolu seçeceğini sorarak: Ya savaşa destek verir ve ABD'nin dolarlarını alırsınız ya da...

Bugünlerde tüm gözler Irak'ın üzerine çevrilmiş olsa da genel kanaat bunun Bush yönetiminin uluslararası petrol ve gaz endüstrisi üzerinde hegemonya kurma amacının ilk adımı olduğu yönünde. Ancak ABD'nin büyük planına giden yol üzerinde iki faktör duruyor: Orta Asya ve Avrupa. Bu savaş mikro planda Türkiye'de yaşanıyor ve sonuç birçok yönden tüm bölgenin kaderini belirleyecek.

Asya, Afrika ve Avrupa'nın kavşağında özgün bir stratejik coğrafi konuma sahip olan Türkiye, Bush yönetimi için daha da önemlisi Irak'la sınır komşusu. Geçenlerde Ankara'da konuşan ABD Savunma Sekreter Yardımcısı Paul Wolfowitz, "Çok açık ki eğer kuzeyde (Kuzey Irak'ta) önemli kara güçlerimiz olacaksa, burası güçlerimizin içinden geçeceği ülke. Başka bir seçenek yok." Şurası da ortada ki ABD sadece, 1991 Körfez Savaşı süresince yaptığı gibi, hava saldırıları için Türk üslerini kullanmaktan fazlasını amaçlıyor.

Pentagon bu sefer kazmayı daha derine indirip Türkiye'yi Irak'a yapacağı kara saldırılarında basamak alanı olarak kullanmayı ve potansiyel olarak daha ötesini istiyor. Irak'a yönelik saldırıda Türkiye'nin oynayacağı merkezi rol, halihazırda Türkiye'nin güneyine yerleşmiş yoğun ABD askeri takviyesini açıklıyor.

Bu rol aynı zamanda Bush yönetiminin AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'la yüz yüze görüşmesini de açıklıyor: Geçen yıl Washington'a ilk gezisinde törensiz bir şekilde kabul edilen Erdoğan birdenbire Beyaz Saray tarafından bir kaç hafta önce birinci sınıf bir karşılamayla ağırlanıyor; milyonlarca dolarlık askeri ve finansal yardım taahhüdü ile milyardolarlık IMF teminatına ABD desteği bir yana, başkanlık basın konferansıyla, üst rütbeli hükümet yetkilileri görüşmeleriyle tastamam bir ağırlama.

'Şirketlerin küresel rekabetleri ve savaş'

İronik bir şekilde, ABD'nin bu nakit karşılığı işbirliği telaşı Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi kendi cemaatine davet etmesinin tarihi adımlarına denk geliyor. Yakınlarda Kopenhag'da yapılan AB zirvesinde on beş ülke, insan hakları ve ekonomik düzenlemeleri gerçekleştirmesi koşuluyla,Türkiye'yle 2005'te üyelik müzakerelerine başlanacağını kararlaştırdı. Türkiye bu noktada yaklaşık 80.000 sayfalık AB yasasını kabul etmek durumunda ki bu en azından bir on yılı alır ve sonuçta Türk toplumunu tüm yönleriyle dönüştürür.

Türkiye'nin acil bir değişiklik yapması gerekiyor. AB Yüksek Komiseri Javier Solana ne diyor: "Türkiye Avrupa'da yerini alacaksa Avrupa savunma projesinde de bir rolü olmalı." Meselenin ustalık ve dikkat isteyen noktası tam da burası işte. Çünkü Avrupa askeri sanayi kompleksi iki ayrı gruba bölünmüş durumda: Fransız-Alman tahakkümündeki 'European Aeronautic Defense and Space Co' (EADS); ve ABD tahakkümündeki 'Büyük Altılı' (ki aralarında Lockheed Martin ve Raytheon gibi şirketler var). Taraflar, küresel çatışmalarda birbirleriyle rekabet halinde oldukları için bu ayrım önemli (örneğin ABD, Pakistan'a silah yardımında bulunurken Fransa da aynı yardımı Hindistan'a yapıyor). Dolayısıyla şunun sorulması gerek: Eğer ABD, diğer NATO ortaklarının arzuları hilafına Irak'a saldırmaya karar verirse, yukarda bahsedilen ayrım Türkiye'yi zor durumda bırakır mı?

'Bir avuç ABD petrol şirketinin oyunları'

Bir de, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının çok tayin edici bir faktör olduğunu unutmamak gerekiyor. Boru hattının, bir avuç Amerikan petrol şirketinin Hazar petrolleri üzerinde büyük bir denetim kurmasını mümkün kılacağını ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün de (OPEC) devre dışı kalacağını kestirmek güç değil. Dolayısıyla, denetimi kaybedeceklerini gören Rusya, Ermenistan ve İran'ın kılıç şakırdatmaya başlamaları hiç şaşırtıcı değil. Buna ek olarak, boru hattından büyük kârlar bekleyen petrol şirketlerinin Bush yönetimine çok yakın olduklarını da akıldan çıkarmamak gerekiyor. (ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Halliburton'ı boru hattının Türkiye'den geçen bölümünü tamamlayan şirketlerden. Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice'ın Chevron'u ise boru hattı konsorsiyumunun merkezinde bulunuyor.) Bu zor durum Türkiye'nin iç meseleleriyle daha karmaşık hale geliyor.

Erdoğan'ın AK Partisi bu Kasım'daki seçimle iktidara geldiyse de geçmişte alınan siyasi yasakları onun başbakan olmasını engelliyor. Dahası, Erdoğan'ın partisinin İslamcı imajı ile Türk ordusunun seküler duruşunun arası açık (kadınların kamusal alanda başörtüleriyle bulunabilmeleri gibi konularda tartışmalara yol açan); Türk generallerinin ayrı bir taraf olduğu ve 1960'tan beri üç kez darbe yaptıkları düşünüldüğünde önemli bir ihtilaf bu. Bunun yanısıra anketler gösteriyor ki, Bush yönetiminin finansal teşviki ve dostluk zorlamalarına rağmen Türkiye halkının çoğu ABD'nin olası Irak saldırısına yardım etmeye şiddetle karşı.

'Türkiye üzerinde oynanan Trans-Atlantik savaşı'

Türkiye üzerinde oynanan Trans-Atlantik savaşı bu ayki AB Kopenhag Zirvesi ile bir dönüm noktasına geldi. Erdoğan'ın parıltılı Washington ziyaretinden kuvvet bulan Kopenhag'daki Türk temsilcileri, eğer üyelik müzakereleri için istedikleri tarihi alamazlarsa, Avrupa mallarını boykot etme ve hatta AB'yi bırakıp NAFTA'ya katılma tehditlerinde bulundular. Bu arada ABD'nin AB üzerindeki baskısı Ankara'dan iyi puan almış olabilir, ama AB üyeleri arasında aynı karşılığı bulmadı. Neticede, Erdoğan'ın Avrupa'ya karşı Amerika'yı oynama girişimi geri tepti.

Ya savaşa evet ya ince uzun bir yol

Şimdi asıl soru, Türkiye'nin hangi yolu seçeceği. Erdoğan, ABD'nin Irak saldırısı için Türkiye topraklarına tam erişimine müsaade ederek kendisi için kişisel statü, orduyla hükümeti için de milyarlar elde edebilir; ancak tehlike şu ki, Körfez Savaşı'nda olduğu gibi mülteci akınına uğramak bir yana, hem Türkiye halkını hem de Avrupa'yı öfkelendirebilir. Erdoğan, Bush yönetiminin ABD petrol çıkarları için Hazar bölgesini güvenceye almasını destekleyebilir ve böylece petrol boru hattından gelir elde edebilir. Diğer seçenek ise, uzun süreli ve yorucu olan, Türkiye'yi AB standartlarına ulaştırma sürecidir. İlk seçenek kârlı ve kısa vadeli olsa da, ikincisi uzun vadede toplumsal bütünleşmeyi sağlayacaktır. İlk seçenek savaşı gerektirirken, ikincisi, toplumsal barışı temin eder. ABD sessizce Gürcistan, Azerbaycan ve bölgede Hazar rezervleri üzerinde arzu ettiği kontrol açısından önemli diğer ülkelere askeri desteğini arttırıyor. Bir şey çok açık: Bush yönetiminin 'petrole bağlı emelleri'ne/'terör savaşı'na bu ülkelerin destek verip vermemesi, Orta Asya ve ötesinin istikrarını belirlemede önemli olacak.

 
İsrail'in nükleer gücü barışı tehdit ediyor
John Steinbach'ın global research sitesinde yayımlanan makalesinde, dünyanın beşinci büyük nükleer gücü olan İsrail'in, gerçekte Ortadoğu ve Asya barışını tehdit ettiğini belirtti.
Savaş karşıtları 'canlı kalkan' oluyor
İngiliz savaş karşıtlarının gönüllü "canlı kalkan" olmak üzere gelecek ay Irak'ın başkenti Bağdat'a gidecekleri bildirildi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Irak'tan izin alan İngiliz savaş karşıtlarına, Amsterdam, Brüksel, Paris, Zürih, Milano, Saraybosna ve İstanbul üzerinden yapacakları Irak'a yolculukları sırasında, bu kentlerden de katılımın olması bekleniyor. Savaş karşıtlarının, halkın ihtiyaçlarına yönelik elektrik santralları ve su kaynakları gibi kilit önemdeki yerlerin önünde "canlı kalkan" görevi yapmak istedikleri belirtildi. İngiltere'den bölgeye gidecek savaş karşıtlarını eski bir Kraliyet Donanması mensubu olan emekli deniz piyadesi Kenneth Nichols'ün örgütlediğine dikkat çeken gazeteler, bu kişinin Körfez Savaşı'nda rol oynayan madalya sahibi bir asker olduğuna işaret ettiler. Gazeteler, 33 yaşındaki Nichols'ün öncülük ettiği "canlı kalkan" gücünün, Körfez'de yeni bir savaşı önlemeyi amaçladığı ve 10 Ocak'ta bölgeye doğru yola çıkmayı planladığı kaydedildi. Konvoyun en geç 24 Ocak'ta, ABD Başkanı George Bush'un Irak'ın BM kararlarını yerine getirip getirmediğine dair açıklamasından 3 gün önce Irak'ta olacağını belirten Kenneth Nichols, ekipte yer alacak her bir savaş karşıtının kendisini önemli köprülere, karayollarına, elektrik santrallarına ve benzeri yerlere bağlayarak savaşın önünde "canlı kalkan" olacağını söyledi.
Almanya ve Çin: Irak krizini çözeceğiz
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Almanya'da üretilen manyetik hız treni "transrapid"in ilk seferi için, dün Çin'in Şanghay kentine gitti. Schröder, Çin ziyaretinin ilk gününde Çin Başbakanı Zhu Rongji ile biraraya geldi. İki başbakanın görüşmede, Irak krizini birlikte çözme konusunda anlaştığı kaydedildi. Görüşmede ayrıca, Kuzey Kore'nin sorumluluklarını bilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldığı belirtildi. Afganistan'daki durumun da ele alındığı görüşmeden sonra Zhu, yaptığı açıklamada, "Afganistan konusunu, Kore yarımadası konusunu ve Irak konusunu görüştük. Tutumumuz aynı" dedi.
Kenya'nın yeni devlet başkanı Mwai Kibaki
Kenya'da yapılan devlet başkanlığı seçimini anamuhalefetin adayı Mwai Kibaki'nin kazandığı, resmen açıklandı. Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Samuel Kivuitu, yaptığı açıklamada, "Seçim Komisyonu Mwai Kibaki'yi Kenya devlet başkanı seçildiğini ilan eder" dedi. Kivuitu, cuma günü yapılan genel, yerel ve devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçlarına ilişkin son rakamları vermedi. Ulusal Gökkuşağı Koalisyonu adayı Kibaki'nin (71), en yakın rakibi olan, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1963 yılından bu yana iktidarda olan Kenya Afrika Ulusal Birliği'nin adayı Uhuru Kenyatta'ya önemli fark attığı bildirildi.
'Medeniyet' başka birşey tabii!
Küçük çocukları acımasızca katleden İsrail askerleri, köpekleri korumak için gaz maskesiyle donatıyorlar. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkarim kentinde, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 11 yaşındaki bir Filistinli çocuk dün öldürüldü. Öte yandan, İsrail askerlerinin önceki gece, Gazze Şeridi'nin Han Yunus kentinde 9 yaşında bir kız çocuğunu öldürdüğü bildirildi. Bu arada, Filistinli bir kameraman ve 2 sivilin İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde açtıkları ateş sonucu dün yaralandığı bildirildi.
30 Aralık 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED