T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
Diziler parladı yarışmalar söndü

2002, yerli dizilerin yılı oldu. Önceki yıllarda yaşanan yarışma çılgınlığı bu yıl prim yapmadı. Komedi dalında Çocuklar Duymasın yıla damgasını vururken, 'ağalı' köy dizilerinde favori Asmalı Konak'tı.

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU 2002 yılında bazı TV kanalları yeni logo ve yeni ekran dizaynıyla izleyici karşısına çıkarken, bazı TV kanalları da kapanıyordu. Kamuran Çörtürk'ün sahibi olduğu BRT, uydu kirası ödenmediği için 2002'nin ilk günlerinde yayını kesilerek batık televizyonlar arasında yerini aldı. Cem Uzan'ın siyasete atılmasıyla bu yıl en büyük hareketlilik Star Grubu'nda yaşandı. Uzanlar, uzun zamandır kapalı olan HBB'nin frekansını ve bazı kablolu TV'leri satın alarak, grubun kanal sayıbsını 7'ye yükseldi. Bazı kanallar kapanıp, bazı kanallar el değiştirirken, Habertürk ve Olacak O Kadar TV gibi yepyeni kanallar da açıldı 2002'de. Yeni dönemde Kanal 7 ve Show TV logo değişikliğine giderken, 2000 yılından beri yeniden yapılanmaya çalışan, bu uğurda logo ve diğer çalışmalara astronomik paralar harcayan TRT, 12 bin dev adamın vermiş olduğu hantallık yüzünden bir türlü yapılanamadı.

    Yılın dizileri: Çocuklar Duymasın ve Asmalı Konak

    Geride bıraktığımız 2002, yerli dizilerin yılı oldu. Önceki yıllarda yaşanan yarışma çılgınlığı bu yıl prim yapmadı. Kenan Işık'ın sunduğu 'Kim 500 Milyar İster?' ve BBG'nin dışında kalan yarışma programları, bu yıl ilgi görmedi. Böylece, reyting savaşında lokomotif programlar yerli diziler oldu. 60'ın üzerinde dizinin çekildiği, Çocuklar Duymasın ve Asmalı Konak adlı dizilerin damgasını vurduğu yılda, bol bol birbirinin benzeri sit-comlar ve 'ağalı' köy dizileri izledik. Bu arada; yerli dizilere gösterilen ilginin nedenleri araştırıldı. Toplumun aynası olup olmadıklarından, 'ağalı' dizilerin feodal yapıyı özendirmesine kadar birçok sosyolojik tahliller yapıldı. Asmalı Konak'la iç turizm canlandı. Bir TV fenomeni haline gelen Çocuklar Duymasın'la yeni starlar doğarken, erkekliğe de, "taş fırın erkeği" ve "light erkek" gibi yeni ölçüler getirildi. Program türlerinde, 'Reha Muhtar'la İtiraf'la yeni bir dönem başladı. Karar Anı, giderek itiraf programına dönüşen Yasemin'in Penceresi ve benzer programlarda boşanıp ayrılanlar, karısını veya kocasını aldatanlar, tecavüze uğrayanlar 'her şeyi' itiraf etmek için birbirleriyle yarıştı. Bu arada ekranlar, birbirine giren insanlar, havada uçuşan tabaklar ve bardaklarla doldu.

    Katıldığı toplantılarda çıkardığı olaylar ve rakibeleri hakkında yaptığı açıklamalarla magazin basınının gündeminden hiç düşmeyen Hülya Avşar, bu yıl da magazin basınınının gündeminin ilk sıralarındaki yerini korudu. Eşi Kaya Çilingiroğlu'nun çapkınlıkları yüzünden sık sık boşanma haberleriyle gündeme gelen Avşar, sonunda eşinden ayrı yaşamaya karar verdi. İki saat önce tanışıp aşık olduğu ve düzeyli bir beraberlik yaşadığı (!) sevgilisinden 3 saat sonra ayrılan mankenlerin doyurduğu magazin basını bu yılın son günlerinde yeni bir sima buldu kendine. Kısa bir süre önce Arzu Balkan'la evlenen "taş fırın erkeği" Tamer Karadağlı'ydı bu. Evlendiği günün öncesinde ilişkisi olduğu TRT spikeriyle buluştuğu yönündeki haberlerle manşetlere ve ekranalara taşınan Karadağlı, magazin basınında yer almak istemese de bir müddet dedikodusunun yapılmasına engel olamadı.

    Simalar, yine aynıydı...

    Magazin basınının ve televolelerin gözde simaları bu yıl da ufak tefek değişiklikler dışında aynıydı. Ülkenin bütün işlerinin üstesinden yine memleketin bir avuç güzide evlâdı (!) geldi. Programları onlar yaptı, birbirlerinin programlarına onlar konuk oldu, filmlerde ve dizilerde onlar oynadı, eğlence yerlerinde onlar şarkı söyledi, haber ve tartışma programlarına onlar katıldı, açılışlar onlarla yapıldı... Kısacası her alanda yine onlar vardı. Yaptığı her iş, söylediği her sözle olay olan İbrahim Tatlıses, eski eşi Derya Tuna'nın bar çıkışında ayağından vurulmasıyla bu yıl en çok konuşulan isim oldu. Bir ara yaşadığı rahatsızlık nedeniyle günlerce ana haber bültenlerinin ilk haberi olan Mehmet Ali Erbil, yine adından en çok bahsedilen isimler arasında yer aldı. Ünlü şovmen, yeni evlendiği ve 6 aylık bir evlilikten sonra geçtiğimiz günlerde ayrılmaya karar verdiği Sedef Erbil'in ve kayınvalidesi İffet Erguvan'ın da magazin basınında sıkça boy göstermesine neden oldu.

  •  
    Yuva sıcaklığında bir dizi
    STV, 'Yuva' isimli mahalle dizisini ekrana getiriyor. Ahmet Taşdiken'in yönettiği, Tamer Yiğit, Sema Çelebi, Eşref Kolçak, Kadir Savun ve Sezer Güvenirgil'in rol aldığı dizi, Cemal Bey ve ailesinin yaşadığı mahalledeki sıcak ilişkileri, dostluk ve yardımlaşmayı öne çıkarıyor.
    STV / 20:20

    Karaoğlan tekrarlarıyla geri döndü
    Karaoğlan, ilk bölümden itibaren tekrar ekrana geliyor. Suat Yalaz'ın çizgi romanından uyarlanan, yapım ve yönetmenliğini Abdullah Oğuz'un üstlendiği ve birbirinden ünlü isimlerin rol aldığı dizi, Orta Asya'da yaşamış bir kahraman olan Karaoğlan'ın hayatını anlatıyor.
    Kanal D / 21.45
    30 Aralık 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED