T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
TEK SES: Savaşa hayır

Çağlayan Meydanı'nda toplanan savaş karşıtları ABD'nin menfaatleri için Irak'a savaş açmasına insanlığın sessiz kalamayacağını haykırdı. Birçok sivil toplum örgütü ve sendikanın ortaklaşa düzenledikleri mitingde Amerika'ya tepki yağdı.

Irak'a karşı savaş hazırlıklarını bütün hızıyla sürdüren ABD, Çağlayan Meydanı'nda sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa düzenledikleri mitingde telin edildi.

İHH, İHD, Mazlum-Der, Özgür-Der başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü ve sendikanın ortaklaşa düzenlediği mitingde, ABD, İngiltere ve İsrail bayrakları yakılarak savaş yanlıları protesto edildi. Birçok gazeteci, sanatçı ve insan hakları savunucularının yoğun ilgi gösterdiği mitingde, "Amerika vuruyor, Müslüman ölüyor", "Saddam bahane, petrol şahane", "Savaş açlık, ölüm demektir", "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi", "Gerçek senaryo, en az 1 milyon insan ölecek", "Elimiz çocuk kanına bulaşmasın", "Bir koy üç al... Bir canın karşılığı ne?", "Dün Afganistan, bugün Irak, yarın...", Şaron-Bush elele; Ortadoğu kan gölü", "Onlara Irak bize yakın", "Müslüman halkların katliamına seyirci kalamayız" pankart ve dövizleri açılarak Amerika ve İsrail'i protesto eden sloganlar atıldı.

Kitle imha silahları ABD ve İsrail'de daha çok var

ABD'nin bölgeye kalıcı olmak için geldiğini belirten İHH Başkanı Bülent Yıldırım, "Bugün ABD Irak'a elinde kitle imha silahı olduğu gerekçisiyle saldırmak istiyor. O silahları kim verdi? Bu silahlardan İsrail'in elinde, ABD'nin elinde yok mu? Saddam Halapçe'de kimyasal silah kullandı ise Hiroşima'yı insanlık unuttu mu? ABD'nin asıl amacı bölgede İsrail'e nefes aldırmaktır. Bölgede çıkabilecek bir savaş, yıllar sürecek ve binlerce Müslüman'ın kanına malolacaktır" şeklinde konuştu.

Mazlum-Der Başkanı Ahmet Mercan, Türkiye'nin, savaş senoryalarının hiçbir yerinde yeralmaması gerektiğini söyledi. "ABD Irak'a karşı haksız bir savaş başlatmak istiyor" diyen Mercan şöyle devam etti:

"1991'de Körfez harbinde kaç kişiyi öldürdüklerini, uygulanan ambargolarda binlerce çocuğun öldüğünü çok iyi biliyoruz. ABD Afganistan'da aynı senaryoyu uyguladı. Hiçbir insanın hayatı ABD'nin menfaatlerinden, dolardan, petrolden daha değersiz değildir." Mitingde söz alan Av. Gülşen Solmaz, insanlığın bu savaşa karşı olduğunu belirtti. Solmaz, "Bu savaşta hiçkimse ABD'nin yanıda değil. Herkes Amerika'nın kendi sınırları içine çekilerek işgallerinden, katliamlarından vazgeçmesini istiyor. Türkiye bu senaryonun içine hiçbir şekilde girmemelidir" dedi. ABD'nin Irak'ı işgal için 10 yıllık bütçesinde 355 milyar dolar ayırdığını hatırlatan gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak ise, herkesi, bu savaşın durdurulması için eyleme davet etti.

Savaşın bahanesi olmaz

Sanatçı Şanar Yurdatapan ise, savaşın bahanesi olamayacağının belirterek, şu görüşleri savundu: "Şu anda askerlerin kanı üzerine ABD ile pazarlıklar yapılıyor. Türkiye'de herkes işkenceye karşı ama işkence devam ediyor, herkes demokrasi yanlısı ama ülkemizde demokrasi yok. BM karar alırsa savaşa katılırız diyorlar. BM'nin istekleri sanki Allah'ın emri mi?, BM İsrail'e karşı birçok karar aldı? Niçin ABD, BM kararlarına uyması için İsrail'e yaptırımda bulunmuyor?"

MİTİNGE KATILANLAR TEK TEK ARANDI

Saat 13.30'da başlayan mitinge coşkulu bir kalabalık katıldı. Polisin çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldığı mitinge katılanlar tek tek arandı. Ömer Karaoğlu, Hakan Aykut ve Grup Genç'in barış, özgürlük ve insan hakları temalı şarkılarıyla renk kattığı miting, saat 16.30'da olaysız bir şekilde sona erdi.

Mitinge milletvekilleri, belediye başkanları da destek verdi.

  • İSMAİL ZELVİ İSTANBUL

  •  
    Üniversiteye sivil neşter
    Bakan Mumcu, üniversitelerdeki sorunların giderilmesi için rektörlere ve sivil kuruluşlara mektup yazmaya hazırlanıyor.
    Erciyes'te ihale skandalı
    Mal paylaşımında son iki gün
    'Kıbrıs meselesi AB üyeliğine engel değil'
    Denktaş, Rum yönetiminin adanın tümünü temsil etme iddiasından vazgeçmediğini, AB'ye de bu sahte unvanla başvurduğunu söyledi.
    Milli Kütüphane için 'usulsüzlük' raporu
    Kültür Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı bir rapor Milli Kütüphane Başkanlığı'nın, adeta çiftlik gibi yönetildiğini ortaya çıkardı. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği raporda 38 ayrı usulsüzlük yeralıyor.
    'Bu çöplüklerle AB'ye girilmez'
    Bu görüntülerle belediyeler geçmişte yaşanan çöp felaketlerine davetiye çıkartıyor.
    3 asırdır beklenen liman
    Yapımına 19. yüzyılda başlanan İnebolu Limanı hâlâ bitirilemedi. İnebolulular ilçelerindeki ekonomik hayatı canlandıracağına inandıkları limanın hizmete gireceği günü büyük bir sabırsızlıkla bekliyor.
    Karadeniz'in 'Maviş' çocukları
    Karadenizli olan herkes Laz zannedilir Türkiye'de. Ancak ne Karadeniz'de bulunan herkes Laz'dır, ne de Lazca Türkçe'nin şekil değiştirmiş halidir...
    İHD'den F tipi protestosu
    İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, F tipi cezaevlerini protesto etti. Sık sık slogan atan İHD üyelerinin eylemi sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. İHD üyeleri, dün Beyoğlu'nda bulunan İHD İstanbul Şube Başkanlığı önünde toplandı. Sık sık slogan atan yaklaşık 60 kişilik grup adına açıklama yapan İHD İstanbul eski Şube Başkanı Eren Keskin, "Özellikle Öcalan tecrit altında tutuluyor. Bu insanlık dışı bir uygulamadır. Tecrit, tüm cezaevlerinden kaldırılmalıdır" dedi. Eylemde hazır bulunan İmralı Adası'nda tutuklu bulunan bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın avukatı Aysel Tuğluk da tecride tepki gösterdi. Göstericiler, yapılan kısa açıklamanın ardından alkışlar eşliğinde dağılırken, eylem sırasında alınan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.
    30 Aralık 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED