T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Müzik çok ses verdi

2002 yılı müzik açısından oldukça hareketli geçti. Çıkan albümlerin çeşitliliğine gelişen olaylar eklenip, çıkan sonuç festival ve polemikle çarpıldığında ortaya çok sesli bir yıl çıktı.

Yeni yılın tüm haşmetiyle bizi selamlamaya başladığı bu günlerde, müzik şirketleri yeni albümler için çalışmalarına hız kattılar. Havanın kar havasına döndüğü bu günlerde vakıf, belediye ve organizatörler yeni çalışmalar için kolları çoktan sıvarken, geriye dönüp geçen yılın değerlendirmelerini yapmaktan da geri durmuyorlar. 2002'nin son saatlerini solumaya başladığımız bu günlerde, biz de geçen yılın sesli gelişmelerini hatırlatmak için filmi geriye sarmaya karar verdik. Bakın geçen yıl Türk ve dünya müziğinde neler oldu?

  • ÖMER ÇAKKAL
    2002 yılı içinde yurdun dört bir tarafında yapılan festivaller, krizden bunalan insanımıza iyi geldi. İşte yıl boyunca kulağımızın pasını silen festivaller:

    Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, farklı renklerden müziği 30. kez İstanbullular'a sundu. (8 Haziran-1 Temmuz)

    İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği Caz Festivali, 6-20 Temmuz tarihleri arasında İstanbul'u cazın rengine boyadı.

    Akbank Caz Festivali, 26 Eylül'de Türkiye'nin iki büyük kenti Ankara ve İstanbul'a caz dolu günler yaşattı.

    Bin Yılın Türküsü Projesi, Türrkiye'den ve Avrupa'nın değişik kentlerinden 1500 bağlamayı İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda bir araya getirdi. (5 Ekim)

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin etkinlikleri yıl boyunca devam etti. 2-12 Kasım arasında CRR'de gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Mistik Müzik Festivali ses getirdi.

    Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen 8. Uluslararası Piyano Festivali, 9-16 Aralık tarihleri arasında Batı müziğinin önemli öğesini bir kez daha İstanbul'a taşıdı.

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Anadolu'nun önemli renklerini göstermesi açısından önemliydi. (9-14 Aralık)

    Meksikalı efsanevi sanatçı Carlos Santana son albümü 'Shaman' ile geri döndü. Sanatçıya son albümü 'Shaman'da da dünyaca ünlü yıldızlar eşlik ediyor

    Yıl boyu yapılan organizasyonlar, ödüller, 'in' ve 'out'lar ise şunlar:

    Yaşları 42 ile 82 arasında değişen 8 köy delikanlısı, Macahel isimli bir albüm çıkarmak için yola koyuldu. (29 Ekim)

    18 Ağustos'ta Fazıl Say ve Mercan Dede bir ilke imza atarak Yedikule Zindanları'nda birlikte konser verdiler.

    Arebesk müzik ve Halk müziği bu yıl hız kazandı. Yılların ağır müziği arabesk, popüler müzik ve kültürün hızına takılır oldu.

    Yeşil Pop 2002'de önemini yitirdi. Artık sufi müzik projeleri 'hit' oldu.

    Berlin Flarmoni Orkestrası'nın kemancıları 28 Haziran'da İzmir Kadifekale'ye konuk oldu.

    Avrupa'da Sultan Of The Dance adıyla gösteriler sunun dans grubu, 'Anadolu Ateşi' adıyla Anadolu Turu'na çaktı.

    Rock'n Roll'ın eski kralı Elvis Presley, ölümünün 25. yılında yenilenen albümüyle yeniden krallığa yükseldi.

    9. MTV Avrupa Müzik Ödülleri İspanya'nın Barcelona kentinde yapılan törenle sahiplerini buldu. En iyi erkek şarkıcı ödülünü ünlü rap sanatçısı Eminem kazanırken, en iyi kadın şarkıcı ödülü bir kez daha Jennifer Lopez'in oldu.


  •  
    İki şâir yahut iki edîb OSMAN AKKUŞAK
    RAHMETLE...
    Geçtiğimiz yıl müzik camiasının yitirdiği en önemli isimlerden biri, hiç şüphesiz Aşık Mahsuni Şerif. Halk müziğimizin ustası Mahsuni Şerif, 'İşte gidiyorum çeşmi siyahım' sözüne riayet edip ebedi âleme göç eyledi.
    Kendisini kitlelere 'Gel Teskere Gel / Bitsin Bu Gurbet' sözlerini içeren parçası ile kabul ettiren Esmeray da geçen yıl Türk müziğinin yitirdiği müstesna isimlerden biri oldu.
    POLEMİKLER...
    Fazıl Say, klasik müziği Anadolu'ya taşımaya başladı. İleriki günlerde arabesk ve Orhan Gencebay dinleyenlerin eğitim seviyesi düşük diyen Say'a, Gencebay'dan sert yanıt geldi. İlerleyen günlerde bu polemik devam edeceğe benziyor.
    "Ney'in işlenişi geleneksel mi olacak, yoksa teknolojiye, hatta under-grand bar öğelerine ayak uyduracak mı" tartışması başladı. Yeni tarzın simgelerinden Mercan Dede ile aileden neyzen Kutsi Ergüner arasında Ocak ayında başlayan tartışma yıl boyuna sürdü. Arkası da geleceğe benziyor.
    30 Aralık 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED